“Havaya bağlı her şey” köşemizde Greta’nın ve sözlerinden etkilenen milyonlarca çocuğun iklim krizini durdurmak için verdikleri mücadeleyi aktarmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta başlayan serinin ilk bölümüne bu linkten ulaşabilirsiniz.
Kaldığımız yerden devam:
- 15 Mart etkinliği yaklaşırken etkinliklerin nerede olacağını gösteren online bir harita yayınlandı. İklim için Okul Grevine gitmeye karar veren öğrenciler ve öğrenci grupları bu dünya haritası üzerinde yavaş yavaş etkinlikleri hakkında konum, tarih ve iletişim bilgilerini paylaşmaya başladı.
- Açık Radyo’nun Açık Gazete programından “İklimin Resmi” kampanyası başladı. Radyo, çocukları iklim krizinin resmini çizmeye şu sözlerle çağırıyordu:
- “Çocuklar iklimin gidişatından derinlemesine kaygılı. Yeryüzünün karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlike olan iklim felaketine doğru dörtnala gidilen bir ortamda, onlar da iklim krizi ve çareleri üzerine duyduklarını ve düşündüklerini resme döküyor: Anaokullu, ilkokullu, ortaokullu, liseli çocuklar ve gençler çizimler, resimler, tasarımlar, illüstrasyonlar ve kolajlar hazırlıyor. Açık Gazete, her Perşembe ve Cuma, çağrısına kulak veren çocukların isimlerini duyuruyor, Açık Radyo da gönderilen resimleri internet sitesinde düzenli olarak sergiliyor. Resimlerinizi gönderebilmeniz için mail adresi: [email protected]”
- Kampanya 9 yaşındaki yazar, ressam ve İklim aktivisti Rüya Aygüneş’in çağrısı ile başladı. İklim krizine dair resmi ile kampanyanın açılışını yapan Rüya Aygüneş çalışmasını şu sözlerle tarif ediyordu:
- “Ben bu resmimi iklim krizi ve çevre kirliliğinden dolayı yapmıştım, hâlâ düşünüyorum, böyle "Bu ne ya, iklim krizi neden böyle hızlıca yaptılar ki?" falan diye her gün düşünüyordum. Sonra bunu yapmak istedim. İlk başta böyle her gün güzel ağaç çizmek istiyordum ama bir türlü çizemiyordum. Sonra ben normal bir ağaç çizeyim dedim, sonra dışarıya baktım, pis ve kötü bir görünüm vardı. Bir gün sabah bu resmi yapmadan önceki gün böyle Şişli, çok kötü kokan bir hava durumu vardı ki bu hava durumuna benzemiyordu, kirlilik gibiydi. Ben de bu resmi birazcık değiştireyim dedim. İnsanlar böyle baksın, bunun ne olduğunu anlamaya çalışsın ve onlar da bir beyin fırtınası yapsınlar, bunun ne olduğunu birazcık düşündüreyim. Eğer bulursalar cevabını, o zaman düşünsünler iklim krizinin ne olduğunu diye ben de birazcık kirlilik yaptım resmime.”
- İsveçli iklim aktivisti 'grevci' Greta Thunberg, Avrupa’yı saran 'İklim İçin Okul Grevleri'ne dair ilke, tavsiye ve talepler listesi yayınladı. Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, Thunberg'in Facebook hesabından yayınlandığı ilke ve tavsiyeler listesi:
* Şiddet yok
* Tahribat yok
* Yerlere çöp atmak yok
* (Şahsi) çıkar yok
* Nefret yok
* Karbon ayak izini en aza indir
* Her zaman bilime atıfta bulun.
- FridaysForFuture (Gelecek İçin Cuma Günleri) hareketinden genç iklim liderleri hazırladıkları açık mektupta "Hoşlanın ya da hoşlanmayın, biz insanlığın kaderini değiştireceğiz" dedi.
- İklim İçin Okul Grevi’ne dünya genelinden çağrılar gelmeye başladı. Türkiye’de ise bu çağrılardan ilkini 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu isimli çocuk yaptı. Atlas’ın çağrısında şunları söylüyordu:
- “Ben Atlas Sarrafoğlu, 11 yaşındayım, İstanbul’da yaşıyorum, Greta Thunberg ismini ilk defa Ekim ayında duydum ve onunla ilgili videolar seyrettim. Greta geleceğimizi tehlikeye atan iklim değişikliğini durdurmak için Ağustos’tan bu yana her Cuma okula gitmek yerine parlamentonun önünde oturarak dikkati çeken 16 yaşında bir öğrenci. Tüm dünya gençlerini 15 Mart Cuma günü iklim değişikliği hareketine katılmaya davet ediyorum. Beraberce Greta’ya destek vermek ve iklim değişikliğine dur demek için seni 15 Mart’ta saat 12:00’de Bebek Parkı'nda bekliyorum.”
- Atlas’ın çağrısına Türkiye genelinden çocuklar kendi çağrılarıyla cevap verdi. Dalyan’dan Samra, Ayvalık’tan Ege, İstanbul’dan Deniz, Atlas’ın çağrısını duyduklarını ve kendilerinin de iklim için okul grevine katılacaklarını sosyal medyadan açıkladı.
- 15 Mart’tan önce Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, sekiz yaşlarındayken iklim değişikliğini ilk duyduğunda depresyona girdiğini (başka sebepleri olduğunu da belirtiyor), bir fark yaratabileceğimi farketmesiyle bu depresyondan çıktığını söylüyordu.
- İklim İçin Küresel Okul Grevi vakti geldiğinde, 131 ülke ve 2359 şehirde 1 milyon 789 bin 235 öğrenci sokaklara çıktı. İklim değişikliğine karşı verilmiş olan mücadelelerde daha önce görülmemiş bir sayıda katılım sağlanan bu etkinlik yeni hareketin ortaya çıkışının ilanı oldu.
- İstanbul, Antalya, Iğdır, Sakarya, Datça, Diyarbakır ve İzmir’de bir çok öğrenci sokakta geleceklerini talep etti. Hazırladıkları pankartlar iklim krizine dikkat çekti.
- Greta ve arkadaşlarının 15 Mart sonrası yaptığı etkinlikler dünya çapında sürdü ve sürmeye de devam ediyor. Bir sonraki çağrının 24 Mayıs’ta olacağı söyleniyor. (CT/HK)