Hakkari'de yaşanan çatışmaların ardından başlatılan askeri operasyonlarla ilgili günlük gazetelerde bugün (21 Ekim) yer verilen haberler 1990'lı yılların sınır ötesi harekat "uğurlamalarını" aratmıyor.
90'larda sıklıkla karşılaştığımız "Son terörist kalana kadar", "Hainler inlerinde vuruluyor", "Bitirene kadar dönmeyin" gibi ifadelerle verilen haberler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genel yayın yönetmenleri ve medya patronlarıyla dün (20 Ekim) yaptığı ve tüm gazeteciler için "ortak otokontrol" önerisinde bulunduğu medya toplantısının ardından, bugün gazete sütunlarında benzer ifadelerle tekrar yer buldu.
Genelkurmay Başkanlığı'nın 22 taburla operasyon başlatıldığı yönünde verdiği bilgiyi de sınır ötesine kara harekatı olarak yorumlayan gazeteler, bugün 10 bin askerin sınırı geçerek operasyon düzenlediği haberini verdiler.
Hatta bazı gazeteler Kuzey Irak'ta Metina, Kandil, Zap, Avaşin ve Hakurk kamplarına kara operasyonu düzenlendiği yönünde haber yapmakta da beis görmediler. Genelkurmay, 10 bin askerle Kuzey Irak'a girildiği yönünde verilen yanlış haberler üstüne bugün bir açıklama daha yaparak söz konusu 22 taburda görevli askerlerin büyük bölümünün yurt içinde operasyon düzenlediğini, küçük bir grubun sınırı geçtiğini ifade etti.
Gazeteler askerden önce sınırı aştı
Dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "İntikamımız büyük olacak" sözlerini manşet ve sürmanşetlerine taşıyan gazeteler, bugün de söz konusu "intikamın" alınacağı yönünde haberlere ağırlık verdi.
Hürriyet gazetesi, geçmiş yıllardan aşikâr olduğumuz bir üslupla "Büyük Temizlik" manşetini kullanırken, Türkiye ordusunun seçkin birliklerle ''Kuzey Irak''a girdiğini duyurdu.
Diğer bazı gazetelere göre temkinli davrandığı dikkat çeken Hürriyet, askerlerin ne kadarının sınırı geçtiğinin bilinmediğini ifade etti.
Sabah ise "10 Bin Askerle Irak'tayız" manşetiyle birlikte "Türk ordusu, eli kanlı terör örgütü PKK'ya karşı, 22 taburla beş ayrı bölgeden sınır ötesi kara harekatı başlattı" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Erdoğan'ın gazeteciler ve medya patronlarıyla gerçekleştirdiği toplantının gündemini, "Teröre karşı ortak duruş" ve "Sorumlu yayıncılık" olarak özetleyen Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, köşe yazısında medya mensuplarının Başbakan'ın "Propaganda terör örgütlerinin oksijenidir" sözünü unutmaması gerektiğini ifade etti.
"Katiller Çemberde" manşetini atan Habertürk'te ise askerin üç buçuk yıl sonra ''Kuzey Irak''a girerek PKK'yi ablukaya aldığını duyurdu. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in operasyonu bizzat yönettiğini ifade eden gazetenin Genelkurmay'ın açıklamasını farklı yorumlayarak "Kuzey Irak'ın ablukaya alındığı" yönünde bilgi vermesi dikkat çekti.
''Kuzey Irak''a askerden önce giriş yapan bir diğer gazete de Akşam. "Sabır taşı çatladı. Üç yıl aradan sonra Mehmetçik sınırı geçti. 10 bin asker beş ayrı bölgeden kuzey Irak'a girdi" spotunun yer aldığı gazetede "Havadan karadan Kuzey Irak" manşeti atılmış.
Vatan'da 10 bin askeri ''Kuzey Irak''a operasyona gönderen gazetelerden. 1984'ten bu yana en büyük dördüncü sınır ötesi harekatın yapıldığını iddia eden gazete 10 bin komandonun beş koldan sınırı geçtiğini iddia ederken, Star gazetesi de "Sonuç Alana Kadar" manşetiyle 22 taburun Irak'a kara harekatı başlattığını ilan etti.
1990'lardan ne farkı var?
Bugün yayınlanan günlük gazetelere baktığımız zaman, haberlerin 1990'lı yıllardan tek farkı, verilen en somut bilgilerin dahi gerçeği yansıtmıyor oluşu.
Belki de ilk kez Genelkurmay'dan önce "sınırı aşan" ve "Kuzey Irak'ı çembere alan" gazeteler, kullanılan dil bakımından 20 yıl öncesini aratmayan ifadelere yer verdi.
1990'lı yıllara ait Milliyet gazetesinden birkaç örnek:
31 Ağustos 1992 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan haberde, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in "Sınır ötesi harekat olabilir" sözlerinin ardından başlığı besleyici unsur olarak PKK'nin kadın militanları dağda "kullanmak" için kandırdığı ifadeleri yer alıyor.
28 Haziran 1996 tarihli gazetede ise "PKK'ya akıncı harekatı" başlığı ile askerin Kuzey Irak'ta 45 kilometre ilerlediği ifade ediliyor.
Çelik Harekatı'ndan bahsedilen 23 Mart 1995 tarihli gazetede ise dönemin Başbakan'ı Tansu Çiller'in "Bitirmeden çekilmeyiz" sözleri manşette yer alıyor.
8 Ağustos 1991 tarihli Milliyet gazetesinde ise ''Kuzey Irak''a düzenlenen operasyonun kalıcı olduğu duyurusu veriliyor! Haberde komandoların karadan sınırı aştığı duyurulurken dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in PKK'yi desteklediği iddia ediliyor. (EKN)