Komünist Parti Genel Sekreteri Marie George Buffet, “Yeni Antikapitalist Parti”nin (Nouveau Parti Anticapitaliste-NPA) geçen hafta yapılan kuruluş kongresinden önce "solda ortak bir cephe oluşturulması" çağrısını bir kez daha yeniledi. Ama kongreden çağrılarına bir yanıt gelmedi. "Ola ki tutar" tutmadı. Bundan sonra da tutması beklenmiyor.
2005 yılında yapılan Avrupa Anayasası referandumunda, "hayır" yanlısı sol birlikte hareket etmişti. Devrimci Komünistler Birliği’nden (Ligue communiste revolutionnaire-LCR) Olivier Besancenot, Komünist Parti Genel Sekreteri Buffet, Köylüler Federasyonu Başkanı Jose Bové, Sosyalist senatör Jean-Luc Melenchon ve sosyalist partiden kopan "hayır" yanlısı diğer sosyalistler birlikte kampanya yürüttüler.
Yeşiller "hayır" ile "evet" arasında kararsız kaldıkları için kampanya sırasında bir siyasi kimlik olarak ortaya çıkamadılar ve siyasi etkilerini, en azından bir süre için kaybettiler.
"İşçi Mücadelesi” (Lutte ouvrier-LO) sözcüsü Arlette Laguiller, hayır kampanyasına katılmakla birlikte, kampanyayı tek tabanca sürdürmeyi yeğledi ve tecrit oldu. Anayasa referandumundan "hayır"ın zaferle çıkması solun bir kesiminde yeni bir umut yarattı. Başta Marie-George Buffet ve Jean-Luc Melenchon olmak üzere hayır kampanyasını sürdüren militanların bir kısmı 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak bir adayla girmeyi önerdiler. Ama bütün ortak aday girişimleri Besancenot'un olumsuz tavrı karşısında başarısız kaldı. Troçkist lidere göre, Sosyalist Parti ile
ortaklik içine girebileceklerle devrimcilerin alacağı vereceği olamazdı. Bunun üzerine Komünist Partisi de, daha geniş bir yelpazeyi kapsayacak bir aday üzerinde anlaşmak yerine, kendi adayını, Marie-George Buffet'in adaylığını dayattı.
Böylece cumhurbaşkanlığı seçimlerine sol dört adayla girdi. "Hayır"cı ittifak kısa sürdü.
Bugün solun solunda önemli bir hareketlilik var. 6 grup çekişiyor. “Yeni Antikapitalist Parti"ni en önemli rakibi, düşman kardeşi "İşçi Mücadelesi” (Lutte ouvrier-LO). Fransa'nın ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olduğu için ilgiyle karşılanan
ama zamanla çekiciliğini kaybeden Arlette Laguiller, yerini, 38 yaşındaki bir başka kadın sözcüye, Nathalie Arnaud'a bıraktı. Böylece, 8600 üyelerinin olduğunu ileri süren "Işçi Mücadelesi" deri değiştirerek Becansenot'un etkisini kırmaya çalışıyor.
Var olmakla yok olmak arasında kalan Fransız Komünist Partisi çevresinde ise, Clementin Autain'in federasyonu ile eski parti genel sekreterlerinden Robert Hue'nun oluşturduğu "Yeni İlerici Alan", Avrupa Parlamentosu seçimlerinde
Komünist Parti'nin önüne geçerek solda yeni bir güç oluşturmak istiyorlar. Parti sekreteri Marie-George Buffet ise şimdiden Sol Parti lideri Melanchon ile ortak liste yapacaklarını açıkladı.
Kasım sonunda yapılan Sosyalist Parti kongresi sırasında partiden kopan ve Sol Parti'yi kuran senatör Jean-Luc Melanchon, partisini, "Komünist Parti ile aşırı sol arasındaki bağlantı kayışı" olarak tanımlıyor. 4 bin üyesinin olduğuna açıklayan ve kendini Alman Sol partisiyle çok özdeşleştiren Sol Parti, 2005 referandumunda oluşan, özellikle Lizbon anlaşmasına karşı olan hayırcı yelpazeyi içinde barındırıyor.
Sol Parti'nin açmazı Fransa'da Sosyalist Parti'nin muhalefette olması. Almanya'da Sol Parti hem Doğu Almanya'da belirli bir tabana sahipti hem de kuruluş döneminde, hükümette Alman Sosyal demokratlar ile Hristiyan demokratlar
ortaklığı vardı. Bu durum solda bir boşluk yaratmıştı. Fransa'da böyle bir durum yok.
Fransa'da Sol Parti'nin solda doldurabileceği, yerini alabileceği bir boşluk yok. Ama Senatör Melanchon, kamuoyu yoklamalarında kendi oylarının yüzde 14,5'a ulaştığına inanıyor. Komünist Parti, Sol Parti, Yeni Antikapitalist Parti ve İşçi
Mücadelesi ortak listesinin, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Sosyalist Parti'nin önüne geçebileceğini belirtiyor.
Düşünce ayrılıkları ve ideolojik farklılıklar bir yana, Avrupa Parlementosu seçimlerinde uygulanan kısmi temsil sistemi, küçük gruplara temsil edilme olanağı sunuyor. Kimse bu şansı yitirmek istemiyor ve bu nedenle de birleşmeler ve ortaklıkların oluşması oldukça zor. Hele rüzgarı arkasına aldığına inanan troçkist "Yeni Antikapitalist Parti"nin, tarihsel düşmanı Komünist Partiye taze kan verebilecek bir girişim içinde yer alması pek olası görülmüyor.(SŞ/RÜ)