Sosyalist hükümetin 2013 yılında kamu açığını yüzde üç sınırında tutma hedefi şimdiden delindi. Hükümet 2013 bütçesini hazırlarken, kalkınma oranının binde sekiz olacağı varsayımına dayanmış ve kamu açığını yüzde üç ile sınırlandırma hedefini sadece vergi gelirlerinin arttırılmasıyla karşılamayı hedeflemişti. Yılın ilk ayının gelişmeleri, kalkınma hızının iyimser hesaplandığını ortaya çıkardı. 2013 yılının kalkınma hızının binde bir veya sıfır olacağı ortaya çıktı.
Sosyalist hükümetin önümüzdeki günlerde yeni vergiler getirmek ve özellikle kamu harcamalarını kısıtlamak zorunda kalabilir. Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz'e uygulanan katı kurallar göz önüne alınırsa, Brüksel'in sıkıştırması sonucu ve Sayıştay'ın kamu harcamalarının denetlenmediği ve iyi yönetilmediği yönündeki yıllık raporu da gözönüne alınırsa önümüzdeki günlerde, kemer sıkma politikaları gündeme gelebilir. Bu durumda işsizlikteki yükselme eğiliminin, önce duraklaması ve ardından tersine dönmesi hedefleri de, iyimser bir tahminle 2014'e sarkmış oluyor.
Fransa'da sanayi işletmeleri yok oluyor
Fransa'da sanayi üretimi 2000 yılından bu yana sürekli düşüyor. Sanayi işletmelerinin sayısı da giderek azalıyor. Sadece 2002 yılında, 50 ile 100 işçi çalıştıran orta ölçekli işyerlerinin sayısında yüzde 19'luk bir düşüş var. Sanayide görülen bu gerileme eğilimi 2009 yılında başlayan krizle yeni bir ivme kazanırken, 2012 yılı 122 bin kişilik istihdam azalmasıyla rekor bir seviyeye ulaştı. Sanayide görülen bu istihdam kaybı, artık hizmet sektörü tarafından de emilemiyor.
Otomobil sanayisi, kronik kapasite fazlalığı nedeniyle krizden krize sürükleniyor. Geçtiğimiz yıllarda otomobil satışlarına uygulanan devlet primleriyle desteklenerek krize girmeleri ertelenen bu sanayi dalı, sonuçta duvara çarptı.
Özellikle iç pazara, Avrupa pazarına yönelik çalışan ve dünya ölçeğinde küçük kabul edilen Pegeout geçtiğimiz yıl 5 milyar avro zarar ederek rekor kırdı. Peugeout, 2014 yılının sonuna kadar Paris'in yakın banliyösündeki fabrikasını kapatarak 11200 işçi işine son vereceğini açıkladı.
Renault ise 2016 yılına kadar 7500 işçi çıkartacağını açıklarken, rekabet gücünün arttırılması programının kabul edilmemesi durumunda, Fransa'daki bazı üretim birimlerini kapatacağını açıkladı. Kısmen devletin denetiminde olan Renault geçtiğimiz yılı kârlı kapattı ama kârlılığı daha çok ortağı olduğu Nissan'ın satışlarından geliyor.
Hükümet her iki işyerinde de sendikalara işverenlerle anlaşma yoluna gitmelerini tavsiye etti.
Goodyear, beş yıl süren işçi-işveren görüşmelerinin çıkmaza girmesi sonucunda, kuzey Fransada, Amiens'deki fabrikasını kapatarak 1172 işçinin işine son vermeye karar verdi. İlaç sanayisi, matbaacılık ve elektronik sanayisinde de benzeri bir durum yaşanıyor.
"Yeşil ekonomi"nin sürprizi
Havacılık ve uzay sanayisiyle gemi inşaatı bu gidişe direniyor ve bu alanlarda yeni kadrolar açılıyor. Ama gerçek hareketlilik "yeşil ekonomide" gözleniyor. Güneş ve rüzgar enerjisi ile sanayi atıklarının işlenmesi, elektrikli otomobil üretimi alanlarında 24 bin yeni kadro yaratıldı.
Eski yıkılıyor, yeni daha kendini göstermedi
Sadece Fransız sanayisindeki gelişmelere baktığımız zaman bile değişimin acımasızlığını net şekilde görebiliyoruz. Eski yıkılıyor, globalleşmenin sonuçları, teknolojik ve bilimsel yeniliklerin yarattığı yeni dünya eskinin yerini almaya aday ama biraz geriden geliyor. Yıkım ise önceden. (MS