Almanya´nin Frankfurt şehrinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen uluslararası kitap fuarının Barış Ödülü'ne bu yıl, Belarus'tan muhalif yazar Svetlana Aleksiyeviç layık görüldü.
Kitaplarında, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yaşanan süreçte Rus, Belarus ve Ukraynalıların yaşadıklarını yansıtan yazar, Frankfurt'taki Paul Kilisesi'nde düzenlenen törenle ödülüne kavuştu.
Bu yıl kitapseverlere 65. kez kapılarını açan kitap fuarını ben de sırf sizler için izlemek, görmek ve gezmek için Frankfurt´a gittim.
Bu yıl fuarın onur konuğu Brezilya idi. 92 yazar, 480 etkinlik ve 117 yeni çıkan kitapla fuardaki yerini almıştı, fuar geleneği olarak da her yıl dünyada çok satan ve çok okunan yazarlar misafir olarak davet ediliyor. Başına yansıyan duyumlara göre de Brezilyalı yazar Paulo Coelho fuara davet edilen yazarlar arasındaymış ancak fuarı protesto ederek de katılmamış. Gerekçe olarak da yapılan davetlerde ayrımcılık yapıldığını göstermiş.
100 ülkeden 7 bin 300 katılımcı vardı fuarda. Geçen yıl olduğu gibi yine bu yıl da E-Kitaplara oldukça rağbet vardı. Ayrıca bu yıl ilk defa fuara katılan Kürdistan özerk bölgesinin standına her kesimden yoğun ilgi vardı.
Bol forum ve panellerin yapıldığı fuarda en göze çarpanı ise "Suriye için Üçüncü Bir Yol" konu başlığı altındaki forumdu. Konuşmacılar ise PYD Avrupa temsilcilerinden Dr. Xalit Îsa ve bu panele daha önce katılacağı bildirilen PYD Eşbaşkanı Salih Müslim idi ancak Müslim oğlunun çatışmalarda öldürülmesi sebebiyle katılmamıştı. Kürtçe,Türkçe, Almance ve İngilizce gerçekleşen paneller, ayrıca simültane çevirileriyle de dinleyicilere aktarılıyordu. Yine diğer göze çarpan forumlardan bir tanesi de Suriye'de "Kürtlere Yönelik Katliamlar"dı. Konuşmacı olarak da yine Süleymaniye’den araştırmacı Mohamad Hamasalih katılmıştı.
Türkiye'ye ayrılan yaklaşık 400 metrekarelik bölümde ise Türkiyeli yazarlardan Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Elif Şafak vb yazarların kitapları da katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. Yine başta İletişim yayınları, Metis yayınları, Evrensel yayınları,Timaş yayınları, Nesil yayınları gibi bir çok yayınevi de fuardaki yerini almıştı. İslami kitapların yoğunluğu da dikkat çekiciydi.
13 Ekim'de sona eren fuarın dikkat çeken diğer bir yanı ise bu yıl özellikle Peru, Wietnam ve Singapur gibi devletlerin de fuara katılmasıydı. (İE/NV)