Fotoğrafçı, belgeselci Erhan Arık, Kars'ta karşılaştığı insanların hikayelerini bianet okurlarıyla paylaşıyor.
Haberin foto-galerisini görmek için tıklayınız.
Kars'taki Kuyucuk Gölü dünyadaki önemli sulak alanlarına verilen Ramsar statüsündeki Türkiye'nin 13'üncü, Doğu Anadolu'nun ise ilk gölü.
Böylece Kuyucuk Gölü, 1971'de İran'ın Ramsar kentinde yapılan ve koruma altına alınan sulak alanları içeren Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunuyor.
Özellikle Kuzey Doğa Derneği öncülüğünde yürütülen çalışmalarda 100'den fazla kuş türünden yaklaşık olarak 2 binin üzerinde kuş türü halkalandı ve bu sayede gölün hem bölgesel hem de dünyadaki önemi belgelendi.
Gölü yaklaşık olarak 200'ün üzerinde türden kuş ziyaret ediyor.
Mevsimlik kuş göçlerine bağlı olarak bu sayı bazı zamanlar 35 bini geçiyor. Son yıllarda yapılan yapay ada sayesinde ise Kuyucuk Gölünü ziyaret eden kuş sayısı daha da artacak.
Kuyucuk gölünde bir çok gönüllü ve süreli olarak bir çok insan yer alıyor.
Onlardan biri Kuyucuk gölünde henüz çalışmaya başlamış olan Sadık Paraltı, Kuyucuk Gölü'nün koruma görevlisi. Kendisi Kuyucuk Gölüne yakın bir köyde yaşıyor aslında bir çiftçi, hayvancılık yapıyor. Mevsimlik görevli olarak Kuyucuk gölünde çalışıyor, buradaki işinden arta kalan dönemlerde hayvancılığa devam ediyor.
"Neden burada görev almak istiyorsun?" diye sorduğumda aldığım cevap aslında çok samimi:
"Bir nedeni yoktu aslında bu bölge iş anlamında sıkıntılı bir yer. Burada ücretli olarak yer alma şansı bulduğum zaman hiç düşünmeden çalışmaya başladım. Çalışmaya başlayana kadar buranın önemi hakkında en ufak bir bilgim yoktu. Sadece dönem dönem ziyaret ederdim o kadar. Kuşlara daha yakın olmaya ,onlarla daha fazla vakit geçirmeye başlayınca ve bu yaşıma kadar görmediğim kadar kuş çeşidini burada görünce daha sonları bu işi çok sevdim. Hatta fotoğraf çekmeye bile başladım. Ben çiftçi bir adamım. Fotoğraftan anlamam, etmem ama buraya gelen ziyaretçiler, çalışanları gördükçe ben de heves ettim ve gördüğüm kuşların fotoğrafını çekmeye başladım. Hobi mi diyorsunuz siz ,artık bir hobim var."
Ben Sadık Abi ile konuşurken yanımıza genç biri geliyor. İsmi Yakup Saşmaz. Henüz 24 yaşında ve Kuyucuk gölünün alan sorumlusu. Kuyucuk gölüne gelen kuşların tür tespitini ve halkalamasını yapıyor. Gölün sadece tür tespitini değil ekibin diğer çalışanlarıyla birlikte aynı zamanda bölgenin bio çeşitliliği için de çalışmalar yürütüyor. Beş yıldır Kars'ta. Kars'taki hayatını sorduğumda anlatmaya başlıyor:
"Kars hakkına çok bir şey diyemeyeceğim yani ideal bir yer değil ama çok alıştım buraya ve seviyorum burayı. Aslında benim burada mutlu olmamın nedeni Kars'ın güzelliği değil Kuyucuk gölü ve binlerce kuş türüne dokunabilmem, onlar hakkında envanter tutup bilgi sahibi olmam. Aslını sorarsan bu bir hastalık, yani kuşlara yakın olmak, onlarla birlikte olmak ve onlar için çalışmalar yürütmek. Benim mutlu olduğum yer onların yanı."
Sadık ve Yakup'un yanından uzaklaşmaya başladığımda iki yabancıya gözüm ilişiyor ve yanlarına gidiyorum. Kötü bir İngilizce ile "merhaba" diyorum. Gayet sıcak kanlı bir şekilde tokalaştıktan sonra fotoğraflarını çekmek izin istiyorum, günlük rutin görüşmelerini bitirmelerini beklerken göldeki varlık nedenlerini öğreniyorum.
Jemy Lewis burada hem kuş gözlemciliği yapıyor hem de saha yöneticiliği, Ron Clevel ise bir itfaiye emeklisi. O da Jemy gibi kuş gözlemciliği yapıyor. Hem kötü İngilizcem hem de rutin işlerine daha fazla müdahale etmemek için yanlarından ayrılıyorum..
Uzun yıllar sonra Kars'a geldiğimde Kuyucuk gölündeki büyük değişimleri ve ciddi adımları görmek çok mutlu etti beni. Bence buradaki ciddi çalışmalara bir birey olarak katkıda bulunmak adına en azından Kuyucuk gölünde neler olup bittiğini takip etmek sanırım verebileceğimiz en büyük destek olacaktır.
Kars'a yolu düşmeyenler www.kuyucuk.org ve www.kuzeydoga.org adreslerine girip bilgi edinebilirler. (EA/EZÖ)