İsrail boyunduruğunun kayıtsız şartsız geçerli olduğu topraklarda yasa dışı olarak saklanan eşcinsel Filistinlilerin tahminî sayısı 350 civarında. Ne de olsa İsrail devletinin yıllardır insanlık dışı şartlarda yaşamaya mecbur ettiği Filistin toplumu öfke ve hıncını cinsel seçimlerini tasvip etmediği fertlerden çıkarabiliyor, kendi kanından olsa bile.
Sinsi İsrail görevlileri durumdan yararlanıp evlerine döndükleri takdirde infaz edileceğini bildikleri Filistinli Müslüman eşcinselleri şantajla muhbirlik yapmak zorunda bırakınca durum içinden çıkılmaz hale gelebiliyor.
Geçen Eylül ayında prömiyerinin yapıldığı Toronto Film Festivalinden sonra tüm dünyada onlarca festivale katılmış olan Alata/Dhalam (Out In The Dark/Karanlıkta) İsrail-Filistin meselesine bir gey aşkı üzerinden, üstelik gerilimi elden bırakmadan bakıyor. Katıldığı birçok organizasyonda hem jüriler hem de seyirci tarafından ödüllere boğulan yapımın Türkiye'de de, mesela Ankara'daki Pembe Hayat KuirFest'te yer alması başarılı etkinliğe renk katacaktır.
Eşcinsel olmak zor zanaat
Filistinli Nimr çatışmalı bölgelerdeki travmalar konusunda uzmanlaşmakta olan başarılı bir psikoloji öğrencisidir. İkamet ettiği ve okuduğu Ramallah'tan mastırı kapsamında ders almaya hak kazandığı Tel Aviv'deki üniversiteye gitmek üzere İsrail’in geçici vizesine sahip olabildiğine sevinmektedir. Zaten daha önceki ziyaretlerinde ona destek olan eşcinsel Mustafa sayesinde Tel Aviv'de gün geçtikçe yeraltından çıkmakta olan gey dünyasına nüfuz edip gece mekânlarında gönül eğlendirecek kadar cesaret kazanmıştır.
Genç avukat Yahudi Roy'la tanıştıklarında birbirlerine kanları ısınır, kısa bir süre sonra birliktelikleri aşka dönüşür. Fakat Nimr'in abisi Ramallah'ta militan bir grupla ilişkisini derinleştirdiği gibi İsrail istihbaratının ihanet suçlamasıyla Batı Şeria'daki evine zorla gönderdiği Mustafa'nın infazında yer alır.
Oğullarının cinsel yönelimleri konusunda nispeten hoşgörülü olması beklenen Roy'un burjuva ebeveyni de Nimr'i Filistinli olduğu için hoş karşılamaz. İsrail'in ilgili makamları huzursuzluk içinde ilişkilerini yürütmeye çalışan gey çiftin özel hayatına burnunu sokmakta tabii ki gecikmeyecektir.
Kendileri için ajanlık yapma teklifini Nimr kesinlikle reddedince Tel Aviv'e giriş izni iptal edilir, fakat eşcinselliği ortaya çıkmış olduğundan evine döndüğünde bir kâbusun ortasına düşer.
Her yer Filistin
Karanlıkta sinema eğitimini Güney California Üniversitesinde tamamlamış, Haifa doğumlu yönetmen Michael Mayer'in ilk uzun metrajlı filmi olmasına rağmen eleştirmenlerden olumlu not aldı; Yael Shafrir'le oya gibi işledikleri senaryoyu mümkün olduğunca gerçek mekânlarda çekmeye özen göstermiş, klişe gibi görünen çeşitli parametreleri ustalıkla kullanarak 96 dakikalık heyecan verici bir gerilime imza atmış.
Resmen eşcinsel eğilimleri olmamasına rağmen, ilk aktörlük tecrübesinde Nimr rolünde Nicholas Jacob'un yanında Roy'u canlandıran, İsrailli genç kızların sevgilisi Michael Aloni'yi başarıyla oynatmış. Kötülük timsali güvenlik şefi rolünde Alon Pudt ve şen şakrak Mustafa rolünde Loai Nofi'nin performansları esere inandırıcılık katıyor.
Yapım İsrail polisince her an keyfî bir muameleye tabi tutulma ihtimaliyle gelen gerginliği veya muhafazakârlaştıkça barbarlaşan bir toplumda cinsel yönelimler sebebiyle ensede hissedilen kurban edilme korkusunu doğrudan yansıtıyor.
Katmanlı azınlık olmanın getirdiği çaresizlik bazı Filistinliler’e topraklarını terkederek sürgüne gitmekten başka bir çıkış bırakmazken dünyanın gözü önünde gaddar politikasını sürdüren İsrail "Hepimiz Filistinliyiz" dedirtiyor... (MT/EKN)
#direnfilistin