Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye’nin yetiştirdiği dünya çapındaki müzisyenlerden Fazıl Say, büyük besteci Beethoven adına verilen “Uluslararası İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İnkulisyon Ödülü”nün bu yılki sahibi olacak.
Almanya’nın eski başkenti Bonn’da faaliyet gösteren Beethoven Akademisi tarafından ilk kez geçtiğimiz yıl verilen Beethoven Ödülü, 17 Aralık’da düzenlenecek büyük bir konser eşliğinde Fazıl Say’a takdim edilecek.
Çeşitli ülkelerden müzisyenlerin sahneye çıkacağı ödül törenin konuşmasını bir süredir Almanya’da yaşayan Gazeteci-Yazar Can Dündar yapacak.
Fazıl Say ve Almanya
Müzik eğitiminin bir bölümümü Almanya’da tamamlayan ünlü müzisyen, geçtiğimiz yıllarda dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bu ülkede de önemli ödüllere layık görüldü.
Bu yıl sonuna kadar Frankfurt Alte Oper’in “misafir sanatçısı” olan Fazıl Say, 2013 yılında Almanya’nın önemli klasik müzik etkinliklerinden “Rheingau Müzik Festivali”nin ödülünü ve aynı yıl Echo Müzik Ödülü’nü almıştı.
Fazıl Say, kısa bir süre önce de “Şarkılar” konserleri için Solist Seranad Bağcan’la birlikte Almanya’nın çeşitli kentlerinde sahneye çıkmıştı.
Akademiden açıklama
Beethoven Akademisi’nden yapılan açıklamada, Fazıl Say’ın kültürlerarası diyalog için çok yönlü çalışmalar yaptığına işaret edildikten sonra şu ifadelere yer verildi:
“Besteleriyle Doğu’ya özgü çeşitli temaları, savaş, nefret ve yıkımlara ilişkin izlenimleri, çeşitli boyutlarıyla müzikal olarak yorumluyor.
"Mozart ve Beethoven’le birlikte Türkiye’nin dört bir köşesini dolaşıyor. Türkiye hükümetini kültürler arasında köprü kurmak için çaba göstermediği ve diyaloğu reddettiği gerekçesiyle eleştiriyor.
"Açıkladığı görüşleri nedeniyle uzun süre mahkemelerde yargılandı, ‘dini değerleri aşağılama’ suçlamasıyla Eylül 2013’te 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
"Federal Almanya Meclisi (Bundestag) milletvekilleri de bir açıklama yaparak buna karşı çıkmıştı. Avrupa Birliği’nin ‘Uluslararası Diyalog Elçisi’ olan Say, 2016’de beraat etti.”
Törende sane alacak sanatçılar
Uluslararası Beethoven Ödülü töreni kapsamında gerçekleştilecek konserde yer alacak müzisyenlerden bazıları şöyle: İkiz piyanistler Ferhan ve Ferzan Önder, aynı ödülü geçtiğimiz yıl alan piyanist Aeham Ahmet (Suriye), piyanist Maria Ntokou (Yunanistan), bağlama sanatçısı İbrahim Keivo (Suriye), piyanist Kerim Said (Filistin), Luisa Imorde (Almanya), “Şam Beşlisi” (Damaskus Streich-Quintett) ve “Bonn Voice Korosu”...
Konserde ünlü besteciler Ludwig van Beethoven ve Franz Liszt’le Fazıl Say’ın eserleri çalınacak. Fazıl Say’ın da Aşık Veysel’in eserlerinden “Kara Toprak”ı seslendireceği öğrenildi.
Konserin geliri çatışma bölgelerinde kültür projelerine...
Beethoven Akademisi, “sosyal ütopist” ve “toplumasal vizyoner” olarak gördükleri ünlü Müzisyen Ludwig van Bethoven adına, geleneksel klasik müzik ödüllerinin yanısıra, halklar arasındaki ilişkileri güçlendirme hedefiyle dünyanın çeşitli çatışma bölgelerindeki kültür projelerini desteklemeyi hedefliyor.
Federal Almanya Kalkınma Yardımları Bakanı Gerd Müller’in himayesinde verilen ödül töreni, 26 Aralık akşamı “Deutschlandradio Kultur” tarafından yayınlanacak.
17 Aralık’ta Bonn’da gerçekleştirecek ödül töreni ve konser için satışa sunulan biletlerden elde edilen gelirin de bu amaçla değerlendirileceği açıklandı.
İlk kez geçtiğimiz yıl verilen ödül, ülkesindeki şiddete karşı müziğiyle mücadele eden, bombalanmış kent yıkıntıları arasında verdiği konserlerle insanlara “savaşın ortasında bir parça normallik” sunmayı hedefleyen, ancak piyanosunun IŞİD tarafından yakılmasının ve karşı karşıya kaldığı tehditlerin ardından ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Suriye piyanist Aehem Ahmet’e verilmişti.
Konser bileti ve ayrıntılı bilgi için tıklayın
Fazıl Say hakkında14 Ocak 1970'te Ankara'da doğdu. İlk eserini 1984 yılında, 14 yaşında, Ankara'da konservatuvar öğrencisiyken besteledi. Çalışmalarını Almanya bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'nda sürdürdü. 1991'de konçerto solisti diplomasını alırken, 1992'de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi'nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirildi. 1995'te Kendisine New York'ta Genç Konser Sanatçısı Seçmelerini kazandıran eserlerinden, Nasreddin Hoca'nın Dört Dansı'nı opus 1 olarak kabul etti. John Cage ve hazırladığı Kara Toprak (1997) adlı piyano eseri ile uluslararası alanda dikkatleri çekti. Say, giderek büyük orkestral formlara döndü. Nâzım Hikmet ve Metin Altıok'un şiir ve biyografilerinden aldığı ilhamla, solistler, korolar ve orkestra için, özellikle de Nâzım oratoryosunda olduğu üzere, Carl Orff gibi bestecilerin geleneğini sürdüren eserler besteledi. 2007'de aynı isimle bilinen ünlü masallardan esinlenen, ancak bir haremdeki yedi kadının kaderini anlatan "Harem'de 1001 Gece" adlı Keman Konçertosuyla uluslararası arenada tekrar ilgi topladı. Sanatçı birinci senfonik eseri olan "İstanbul Senfonisi"nin ardından, ikinci ve üçüncü senfonileri "Mezopotamya" ve "Universe" eserlerini tamamlayarak kayıtlarını yayınladı. Fazıl Say kariyeri boyunca New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konser verdi. 2008'de Avrupa Birliği tarafından "Kültür Elçisi" unvanıyla görevlendirildi. Say 5 Nisan 2012'de Twitter'dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle "dini değerleri aşağılamak" suçlamasıyla İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce yargılandı ve 15 Nisan 2013'te 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Say'ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmederek 26 Ekim 2015'te Fazıl Say'a verilen hapis cezasını bozdu. |
(EKN)