Yaz geldiğinde gurbette yaşayan her Karadenizli gibi benim için de ruhumu ve bedenimi dinlendirmek, dağlara doğru yol almak zamanı gelmiş demekti.
Bütün bir senenin sıkıcı ve boğucu atmosferinden sadece dağlara sığınarak kurtulabiliyorduk. Bu masalsı diyarın ezgileri ise kulağımızdan hiç eksik olmadı. Yayla evlerinin ahırlarında oynanan coşkulu horonları, sesi dağlara yankılanan tulumun nağmeleri bütün bir senenin sonundaki en iyi mükâfattı kuşkusuz.
O zamanlar bu türküler sadece yerinde söylenirken yani taş yerinde ağırken artık o türküleri herkes bir şekilde biliyor. Çünkü o türküleri bilenler artık bildiklerini paylaşıyor. İşte bildiklerini paylaşmaya başlayanlardan, henüz yolun çok başında ama daha ilk albümüyle güzel işler yapacağını müjdeleyen Fatih Reyhan, geçtiğimiz aylarda 14 şarkılık bir seçkiyle arz-ı endam etti.
Reyhan'ın ilk albümüne ismini veren Hencacalik, Kaçkarlar'da kaya gölgelerinde yetişen, sarı renkli, şifalı bir çiçek. Hencacalik de albümdeki şarkılara ya da geleneksel türkülere tüm güzelliğini katmış adeta.
Bildik tarzların dışında
Fatih Reyhan, çok genç bir yaşta olmasına rağmen usta müzisyenlerle çalışmış yetenekli bir isim. Daha evvel Karmate grubunun 'Nani' isimli albümünde ve Aydoğan Topal'ın 'Heyyamo' isimli albümünde usta sanatçılarla çalışan Reyhan, iki yıldır emek verdiği Hencacalik isimli albümünü tamamlayarak, piyasaya sürdü.
Çamlıhemşin'in Yukarı Vice köyünden olan bu genç müzisyenin yıllardır emek verdiği müzik yaşamının ilk sonuçlarından biri olan albümü, Karadeniz'in doğası misali müzik piyasasına engin motifleri, taze ve deli kanıyla yeni bir nefes katmış oldu. Albümün rock altyapılı ve karışık şiveli şarkıları ilk dinleyişte insanı sarıyor.
Albümün iki şarkısı kliplenmiş bile: Gözlerun Karayemiş ve Sevdaluk. Bu şarkılar harici albümde dikkat çeken yorumlardan biri de Hemşin'in eski destanlarından biri olan Avcı Ahmet destanı. Avcı Ahmet Destanı'nda, "Avcı Ahmet ile ava yürüdüm/Avımı vurmadan kendim vuruldum..." gibi sözlerle bahtsızlık anlatılmaya çalışılıyor aslında.
Genç sanatçı bu destanı da hakkıyla yorumlamış. Albümde genellikle Hemşin yöresine ait anonim türküler yer alırken, Fatih Reyhan'ın da altı bestesi ve bir sözü bulunuyor. Albümün aranjörlüğünü Volkan Sönmez üstlenirken, Karadeniz'in renk enstrümanlarını büyük ustalıkla çalan Tahsin Terzi ve İsmail Avcı da albüme destek olmuş. Genç sanatçı, farklı lezzetleri birarada toplayan müzik çalışmalarıyla henüz yolun başında olduğunu ve müzik eğitiminin yaşadığı süre boyunca her daim devam edeceğini vurguluyor. Neticede, Hencacalik günümüz Karadeniz ezgilerinin çok dışında, değişik bir his bırakıyor kulaklarda.(CB/EÜ)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Fatih Reyhan, Hencacalik, Ati Müzik