Sanatta da yeni sezonun başlayacağı Eylül ayı bu sene de yeni heyecanlarla geliyor.
Bu Eylül, durgun geçen, son birkaç yıldan sonra biraz daha bile heyecan vadediyor.
İstanbul Bienali ve Contemporary İstanbul'un yanı sıra, başta yıllardır yapımı Dolapdere'de süren Koç Vakfı'nın çağdaş sanat müzesi ARTER açılışını gerçekleştirecek.
Bu ay ayrıca pek çok önemli müze ve galeride açılacak sergiler de meraklılarını bekliyor.
Ayrıca Pilevneli, Kasa Galeri, Mixer, C.A.M. Galeri, Bozlu Art Project, Zilberman Gallery, Galeri Nev, Sanatorium, Pi Artworks gibi galeriler de yeni sezonun ilk sergilerini bu ay açmaya hazırlanıyor.
İstanbul Bienali'nde sanat ve ekoloji ilişkisi sorgulanıyor
14 Eylül'de başlayacak olan 16. İstanbul Bienali'nin temasından başlayalım:
Yedinci kıta... Üç mekana yayılacak olan bienalin küratörü ise Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud.
26 ülkeden 50'nin üzerinde sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserlerinin yer alacağı 16. Bienal "Yedinci Kıta" temasını, okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına bilim çevrelerinin verdiği isimden alıyor.
Sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi tartışmaya açacak olan etkinlikte Pera Müzesi ve Büyükada'nın yanı sıra bir diğer mekan ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin Tophane'deki yeni binası.
Bu arada hatrılatmakta fayda var, kısa bir süre önce müzenin danışmanı olarak Vasıf Kortun görevlendirildi ve müze, 2020 baharında, tasarımı Emre Arolat'a ait olan yeni binasında kapılarını açmaya hazırlanıyor.
ARTER açılışını yedi sergiyle yapıyor
Koç Vakfı'nın merakla beklenen yeni müzesi ARTER ise 13 Eylül'de açılıyor. İstiklal Caddesi'ndeki vakfa ait mekanın ise yenilenerek Meşher adıyla yoluna devam edeceği duyurulmuştu. Açılış programında toplam yedi sergi yer alıyor.
Toplam 18 bin metrekare kapalı alana sahip binada sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, kütüphane, konservasyon laboratuvarı, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve yeme/içme alanları da bulunuyor.
Açılış sergilerinde ise şu sanatçılar yer alıyor:
- Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu'ndan oluşturulan "Saat Kaç?" başlıklı sergi,
- Küratörlüğünü Selen Ansen'in yaptığı "Kelimeler Pek Gereksiz" başlıklı koleksiyon grup sergisi,
- Altan Gürman'ın retrospektif sergisi,
- Ayşe Erkmen'in "Beyazımtırak", sergisi,
- Rosa Barba'nın "Gizli Konferans" başlıklı yerleştirmesi,
- İnci Furni'nin yeni işlerinin yer aldığı "Bir An İçin Durdu" başlıklı sergi,
- Céleste Boursier-Mougenot'nun "offroad, v2" başlıklı yerleştirmesi.
En kapsamlı Nur Koçak sergisi SALT'ta
SALT yeni sezonu Beyoğlu ve Karaköy'deki iki farklı mekanında 4 Eylül'de Nur Koçak sergisiyle karşılıyor.
Bugüne kadarki en kapsamlı Nur Koçak sergisi olan Mutluluk Resimlerimiz serginin eş küratörleri sanat tarihçi Ahu Antmen ve SALT Araştırma ve Programlar'dan Amira Akbıyıkoğlu.
Fotogerçekçilik akımının Türkiye'deki ilk temsilcilerinden Koçak'ın 1960'lar ile 2010'lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan sergi, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye'deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlıyor.
Canan Tolon'un sanatsal birikimi İstanbul Modern'de
Canan Tolon'un 1980'li yıllardan günümüze uzanan sanatsal birikiminden bir kesit sunan "Sen Söyle" sergisi İstanbul Modern'de 6 Eylül'de açılacak.
Kuşağının en özgün ve yaratıcı sanatçılarından biri olan Canan Tolon'un sanatındaki dönüşüm ve gelişimin en önemli örneklerini bir araya getiren sergi, aynı zamanda sanatçının sanat tarihinde yerini almış bazı çalışmalarının yeniden üretimine de yer veriyor.
"Sen Söyle", Tolon'un çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını görünür kılıyor.
Üç haftaya yayılan etkinlikler: Artweeks@Akaretler
Bu yıl 3 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek Akaretler Sıraevler'deki Artweeks@Akaretler bu yıl üçüncü kez düzenleniyor.
Etkinlikte Aria, Ambidexter, Gama, Baraz, artSumer, Mixer, Empire Project, Art, Anna Laudel, MERKUR gibi galerilerin sergileri yer alacak. Artweeks@Akaretler etkinliğinde sergi alanlarının yanı sıra sanatçılar ve koleksiyonerlerle söyleşiler de yer alıyor.
Eskişehir'in yeni sanat mekanı: Odunpazarı Modern Müzesi
*Sanatçı: Ramazan Bayramoğlu.
Yeni açılacak müzelerden biri de Anadolu'nun parlayan şehri Eskişehir'de hayat bulacak. Odunpazarı Modern Müzesi (OMM) 8 Eylül'de kapılarını açacak.
OMM'un mimari tasarımı, sürdürülebilir mimarinin önde gelen isimlerinden Kengo Kuma and Associates (KKAA) imzasını taşıyor.
Yaklaşık 4500 m² alana sahip olan OMM'da, sergileme alanları, çeşitli etkinlik mekanları, atölyeler, kafe ve müze dükkanı yer alıyor.
Dünyanın dijital sanat alanında önde gelen kolektifi Marshmallow Laser Feast, teknoloji ve bilimi sanatla bir araya getiriyor. Kolektif, 8 Eylül - 7 Aralık 2019 tarihleri arasında çok algılı, üç boyutlu yerleştirmeleriyle ilk defa OMM - Odunpazarı Modern Müze'de izleyici ile buluşacak.
Marshmallow Laser Feast, birden çok duyu organını aynı anda harekete geçiren Ağaca Övgü (Treehugger) ve Bir Hayvanın Gözlerinden (In The Eyes of the Animal) isimli iki sanal gerçeklik deneyimiyle doğanın insan yaşamındaki hayati önemini vurguluyor.
22 ülkeden 75 sanat galerisi: Contemporary İstanbul
Bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek sanat fuarı "Contemporary Istanbul" (CI), 12 Eylül'de başlayacak.
Küratörlüğünü Fransız sanat araştırmacısı Anissa Touati'nin üstleneceği fuarda, 22 ülkeden 75 çağdaş sanat galerisi, 510 sanatçı ve bin 400'ün üzerinde eser yer alacak. İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu'nda gerçekleşecek fuar, 15 Eylül'e kadar ziyaret edilebilir. (AÖ)