*Erkekleri de mücadeleye dâhil etmek gerekiyor. Bu konuda hep direnç oldu. Fakat Sözleşme’yi savunmak için en geniş cepheyi kurmalıyız.
*Yine kimlik farklılıklarını da aşmak gerekiyor. LGBTİ+’ların da özne olduğu, çok daha geniş bir cephe kurmalıyız."
Özellikle erkeklerden gelen sorulardan biri: “Biz kadın hakları mücadelesi için ne yapabiliriz?”
Önceden uzun uzun anlatmaya çalışırdım.
Meseleye, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin tarihinden başlar, günümüze gelir, eğitimde, kamuda, medyada, akademide zincirleme olarak kurulmuş eşitsizlik dehlizine işaret ederdim.
Bugünden sonra işim, işimiz hatta bir nebze kolayladı.
Bundan sonra “Bir erkek olarak kadın hakları mücadelesi, eşitlik mücadelesi için ne yapabilirim?” diyen bir erkeğe, “avukat Cihan Aydın’ın yaptığını yapabilirsiniz” diyeceğim.
Net.
Diyarbakır Barosu’nun eski başkanlarından da olan Aydın, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği aday adaylığından, avukat Zülal Erdoğan Bilal lehine çekildiğini açıkladı, kadın adaylara destek çağrısı yaptı.
Sosyal medya hesabından kararını duyuran Aydın’a, yine sosyal medyadan kadın avukatlar da destek verdi.
Hatta Diyarbakır Barosu’na kayıtlı avukatlardan Aslı Pasinli, “Eşitlik mücadelesi veren herkese örnek” dedi.
Bu arada AYM seçimlerine gelecek olursak.
5'i kadın 126'sı erkek AYM üyesi
Aynı zamanda avukat olan Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya, son yazısında, bu konuda detaylı bilgiler paylaştı.
Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 5 Ocak’taki duyurusunda AYM üyeliğine aday adaylığı için başvuru yapan avukatların yayınladığı listeden söz eden Kaya, listeye göre 32 avukatın aday adaylık için başvurusunda bulunduğunu ya da en azından adaylık için gerekli koşullara sahip olarak listeye girebildiğini belirtti.
Kaya’nın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar AYM üyeliği yapmış 116 emekli ve 15 mevcut üyenin yalnızca 5’i kadın, 126'sı erkek.
“Türkiye’deki bütün baro başkanları 15 Ocak günü Ankara’da toplanıp bu adaylar arasından 3 kişiyi seçerek isimlerini TBMM’ye bildirecekler. Meclis de bu 3 kişiden birini AYM üyesi olarak seçecek” diyerek de süreci özetledi.
Demek oluyor ki AYM üyeliği için başvuru yapan 32 avukattan 11’i kadın, 21’i erkek.
Bir de bakmışız ki bu aday 21 erkek avukat tıpkı avukat Cihan Aydın gibi, kadınların lehine adaylık sürecinden çekilmiş.
Hatta bu zincirleme bir etki yapmış ve başka başka seçimlerde de erkekler kendilerine sunulan sağlam zeminden bir tık feragat edip, konfor alanlarını terk etmeyi göze alıp, eşitlik mücadelesinde kadınlardan yana olmuş.
Düşünsenize işte o zaman başka bir eşitlik mücadelesinden söz edebileceğimiz noktaya ulaşacağımız kesin.
Kürt kadın ve erkek avukatlar, birçok konuda toplumsal mücadeleye öncülük ederken, eşitlik mücadelesinde de örnek oluyor.
Bu arada Aydın’ın lehine AYM adaylığından çekildiği Avukat Zülal Erdoğan Bilal’i de size tanıştırayım.
Kendisi Diyarbakır Barosu kurulduğu yıllardan beri baroda aktif görev almış hatta kadın hakları komisyonunun kurulmasında öncelik etmiş bir isim.
Bölgedeki birçok erkek şiddeti davasında kadınların avukatlığını yapıyor.
Meclis’e gönderdiğimiz milletvekilleri kimden yana oy kullanır bilmiyorum, fakat, yurttaş olarak, benim oyum AYM’de kadın temsilinden yana. Tahminim, AYM'de kadınların varlığı tüm kararlara bir etki edecek. Hatta, kadın hakları mücadelesine AYM'den bir destek gelecek.
Belki 15 Ocak’taki baro başkanları, sonra Meclis, avukat Cihan Aydın gibi eşitlik mücadelesine katkı sunmak isterler.
Olamaz mı?
Olabilir.
(EMK)
*Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Nursen Kadayıfçıoğlu