Cuma günü İzmir’de konuşan Başbakan Binali Yıldırım, erken seçim kararının, ortada dolaşan erken seçim söylentilerinden dolayı ülkenin kayba uğrayacağı endişesi ile alındığını söyledi. “Defalarca, ‘seçim zamanında yapılacak’ dememize rağmen, siyasi partilerimizin bazıları seçim söylemlerini devam ettirdiler. Yatırımcı için öngörülebilirlik her şeyin önünde gelir. Seçim lafı ortada dolaşmaya başladı mı herkes beklemeye geçer. Bundan kim kaybeder, ülke kaybeder. Onun için bu meseleyi gündemden çıkarmaktan başka çare yok" dedi.
Bugün de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında, erken seçim kararıyla piyasalardaki belirsizliğin azaldığını, yatırımcıların kafasındaki soru işaretinin kalktığını söyledi. “Bir buçuk yıl seçim atmosferi söz konusu olacaktı… Algı şuydu, ‘bir buçuk yıllık bir belirsizlik var’ diye… O soru işareti kalktı, belirsizlik azaldı” dedi.
Bundan sonraki seçimler için ne anlama geliyor?
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin seçim takvimi, 17 Nisan 2017 referandumuyla Anayasa’ya bir geçici madde olarak girmişti. İki seçimin 3 Kasım 2019’da yapılması öngörülüyordu.
Şimdi Başbakan ve Başbakan Yardımcısı, Anayasa’ya göre bir buçuk yıl sonra yapılması gereken seçimin, söylentilerin ekonomiyi bozucu etkilerinden korunmak için erkene alındığını söylüyor.
Bu şöyle bir eğilim ortaya koyuyor: Bir sonra, yani 24 Haziran 2018’den beş yıl sonra yapılacak seçim de, mesela yeniden söylentiler ortaya çıkarsa, benzer kaygılarla zamanından önce yapılabilir.
Seçim kanunu değişikliklerinin “Meclis’e gelmesi ve “Cumhur İttifakı”nın ilânı
Hükümetin 1 ve 2 numaraları belirsizliklerin ortaya çıktığında ve bunun ekonomiyi olumsuz etkilediğinde hemfikir, ama bundan kimin sorumlu olduğu konusunda Yıldırım yuvarlak bir "bazı siyasi partiler" ifadesi kullanıyor, Şimşek ise sorumlu göstermiyor.
"Sorumluluk" konusunda hemen akla gelen bazı sorular var...
- AKP hükümetiyle siyasi kader birliği yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 8 Ocak 2018’de, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklaması, bir erken seçim sinyali miydi? 3 Kasım 2019’dan 22 ay önce gelen bu açıklamanın, seçimlerin erkene alınabileceğine ilişkin söylentilere katkısı oldu mu?
- Seçime partilerin ittifak halinde girmesine olanak tanıyan yasal düzenlemenin AKP tarafından 21 Şubat’ta TBMM’ye getirilmesi, bir erken seçim sinyali miydi? Düzenlemenin Meclis’e 3 Kasım 2019’dan 20 ay önce gelmesinin seçimlerin erkene alınabileceğine ilişkin söylentilere katkısı oldu mu?
- Yasal düzenlemenin Meclis'e geldiği günlerde AKP-MHP ittifakının adının bile koyulması ("Cumhur İttifakı") bir erken seçim sinyali miydi?
Erken seçim en azından bir seçnek olarak iktidarın gündemindeydi
Bugünden geriye bakıldığında, seçim kanununda yapılan değişikliklerin ve “Cumhur İttifakı”nın zamanlamasının, erken seçimin aylar öncesinden kesin bir karar olmasa da en azından bir seçenek olarak iktidarın gündeminde olduğuna işaret ediyor.
Bizzat iktidar tarafından yürütülen erken seçim hazırlıklarının belirsizliklere yol açtığı bir sürecin sonunda, kurdaki yüzde 8’lik kaybın önemli nedenlerinden biri de belki buyken, Yıldırım ve Şimşek bugün, erken seçim kararının belirsizlikleri yok etmek için alındığını söylüyor. (ŞA)