21 Mart'ta Ergenekon soruşturması kapsamında Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve ve eski rektör Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.
İstanbul'un Ümraniye Semti'ndeki bir gecekonduda 12 Temmuz 2007 tarihinde el bombaları bulunmasıyla başlatılan Ergenekon Operasyonu kapsamında şu ana kadar 37 kişi tutuklanmış, tutuklular arasında, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol ve Doç. Dr. Emin Gürses de bulunuyordu.
Öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kapatma girişimi tartışmalarıyla daha da dallanıp budaklanan Ergenekon bu bir hafta boyunca her gün medyanın birincil gündem maddesiydi.
Yaygın medyanın Ergenekon'u konuştuğu ve derin bağlantıların tartışıldığı günlerdeyse Türkiye'de pek çok gelişme daha yaşandı. bianet bu gelişmeleri derledi.
Newroz'da 2 kişi polis kurşunuyla öldü, yüzlerce kişi tutuklandı
Newroz Diyarbakır ve İstanbul'daki alanlarda yüz binlerce insanın katılımıyla kutlandı. Yasalara göre gösteri düzenlemek izne tabi değilken polisin "yasak" gerekçesine pek çok şehir takıldı ve olaylar yaşandı.
Yüksekova'da ve Van'da polis kurşunuyla 38 yaşındaki Zeki Erinç ve 20 Yaşındaki İkbal Yaşar hayatını kaybetti.
Adana'da gözaltına alınan 70 kişiden 29'unun tutuklandı. Van'da hastanelere yaralı olarak 62 kişi başvurdu. 45 işyeri maddi zarar gördü. Ağır yaralanan üç kişinin tedavileri devam ediyor. Olaylarda bugüne kadar 162 kişi gözaltına alındı.
Şırnak'ta Emniyetin verdiği bilgiye göre 82 kişi gözaltına alındı, 21'i tutuklandı.
Hakkari'de ise 24’ü çocuk 54, Yüksekova’da 10’u çocuk 20 toplam 74 kişi gözaltına alındı. 74 kişiden Hakkari’de, 8’i 18 yaşından küçük 28, Yüksekova’da ise 10 olmak üzere toplam 38 kişi tutuklandı. İzmir'de 12 kişi tutuklandı.
Üniversiteler gergindi
Trabzon'da öğrenciler dolmuş ücretlerine yapılan zamları protesto ettiler. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde özel güvenlik görevlileri ve jandarma Irak işgalini kınayan öğrencilere dipçikle saldırarak şiddet uyguladı. Üniversite Konseyleri Derneği ve Barış Derneği üniversite yönetimini kınadı.
Ankara Üniversitesi’nin (AÜ) çeşitli fakültelerinde sol görüşlü öğrencilere yönelik satırlı-bıçaklı saldırılar yaşandı. Pek çok sol görüşlü öğrenci yaralandı. Olayların ardından okul tatil edildi. İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) öğrenci Ali Tosun kayboldu. Arkadaşları endişelenip defalarca polise ve dekana sordular. Akşamüstü Tosun'un gözaltında olduğu anlaşıldı. Tosun, "Karakolda 'Ne çok sevenin varmış' deyip bıraktılar" dedi.
Bugünse Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) Kızıldere Katliamına pankartı açan üç öğrenci gözaltına alındı.
TBMM'de neler oldu?
Meclis'te görüşülen konulardan en önemlisi Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa tasarısı.
Tasarının geri çekilmesini, sosyal güvenlik ve sağlık sistemindeki sorunları gerçekten çözecek bir tartışma ortamı yaratılmasını isteyen emek ve meslek örgütleri, 1 Nisan'daki eylemle itirazlarını sürdürüyor.
"Cargill'e af" diye de bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kanunu'nda değişiklik Meclis'ten geçti. ÖDP'den İkbal Polat "Gerekli denetim ve kontrollere ilişkin belirsizlikler nedeniyle değerli alanların yağmalanmasına kapı açılıyor, kurumlara af getiriliyor. Bu Cargill'in 10 yıllık hukuku alt etme mücadelesinin Meclisteki son ayağı" diyor.
Cumhurbaşkanının onayladığı diğer yasalar şöyle:
5747 sayılı kanunla nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.
5748 sayılı kanunla eğitim ve araştırma hastanelerine klinik şefi ve şef yardımcısı atamalarına ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor.
Kanuna göre, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, tıpta uzmanlık eğitimi klinik şefi, klinik şef yardımcısı, ilgili dalda profesör ve doçent unvanına sahip kişiler tarafından verilecek. Bu kişiler, eğitim sorumlusu olarak nitelendirilecek.
EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulunun tüzel kişilik kazanması öngörülürken, Bu kurulun gelir ve harcamaları ile denetimi ve tasfiyesine ilişkin esaslar düzenleniyor.
5749 sayılı kanunla da yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine imkan tanınıyor. (EZÖ)