Kızılderililer toprağı anne olarak gördükleri içindir tüm dünya kara parçasına “toprak ana” tabirini kullanırlar. Kızılderililer topraklarında maden arayan beyaz adamlara tepki gösterirken “annemizin karnını deşiyorlar” derler. Onlar için toprağa her türlü dışarıdan sömürü, saldırı anne karnını deşmekle eşdeğer ve biz bugün hava, su, toprak kirliliğini, iklim değişikliğini ve doğal felaketlerin etkisini çok daha fazla konuşmaya başladık. Konuşmak zorundayız çünkü dünya elden gidiyor ve biz geç kalmış durumdayız.
“Willodeen Doğanın Koruyucusu” kitabı da evrenimizi neden korumamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuk edebiyatında da kahramanlar genellikle oğlan çocuk olur. Ne zaman kahramanı bir kız çocuğu olan kitap görsem daha çok ilgi gösteriyorum. Bu kitabın kahramanı da bir kız ve yazarı şöyle diyor: “Doğa Ana’ya: Bize katlandığın için teşekkürler.”
Greta Thunberg ise kitap için, “Dünyayı değiştirmek için çok küçük olmak diye bir şey olmadığını öğrendim” diyor.
Evet, dünyayı değiştirmek bizim elimizde, zaten değiştiriyoruz da. Peki, ama nasıl bir değişim? Tüketen, yok eden, sömüren, kirletenlere karşı yaşatan, var eden, katkı sunan ve eşitlikçi, hak temelli bakışla değiştirmeliyiz. Evrenimizin her bir halkasını, canlı ve cansızını korumakla yükümlüyüz.
Tüm canlıları sevelim
Doğa - insan ilişkisine de sevgi temelli odaklanan kitabın kahramanına kulak verelim:
“Elbette yeryüzündeki tüm canlıları seviyordum. Kuşları, yarasaları, kurbağaları, kedileri; ister yapış yapış olsunlar ister pullu, ister asil olsunlar, ister alçakgönüllü. Ama özellikle de hiç sevilmeyenleri severdim. Herkesin baş belası dediklerini haşere hatta canavar dediklerini.”
Bu sevgiyi kuşkusuz eşitsiz konumda olan ve dışlananlara karşı bir sorumluluk yaratırken aynı zamanda günümüzün hastalığı olan türcülüğe karşı da bir tavır olarak okumak gerekiyor.
Favorisi sevilmeyen hayvanlar
Dünyayı kurtarmaya kararlı Willodeen, her türden yaratığa bayılsa da favorisi hep en sevilmeyen hayvanlardan yana olur. Şans eseri köyünün sakinleri, çığırtkanları yok ettiğinden beri her kış çokça turist çeken sevimli sinek ayıları da gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Ancak doğum günü hediyesi beklenmedik bir sihir getirdiğinde, Willodeen çığırtkanları ve sinek ayılarını geri getirmek için boyundan büyük maceralara atılır. Çünkü bu köyün ayakta kalabilmesinin tek yoludur. Willodeen’in bu meşakkatli, zorlu ve riskli yolculuğuna eşlik etmek isteyenler bir adım öne çıksın. Çünkü “Dünya yaşlı, biz değiliz. Bunu unutmayın yeter.”
Evet, güzel okurlar, hepimiz, her birimiz büyük-küçük demeden bugünden tezi yok dünyamız için bir şeyler yapmalıyız. Peki, ama nasıl? Bunu da maceraya dalarak öğreneceğiz.
Kitap Adı: Willodeen - Doğanın Koruyucusu
Yazar: Katherine Applegate
Çeviri: Asena Çakmak Özdemir
Resimleyen: Caharles Santoso
Yayınevi: Xlibris
Okuma Yaş Grubu: 7-12 Yaş
(SZY/LY/AÖ)