Fıkra gibi... Adam bara gider... İçkiyi fazla kaçırır...
Fıkranın gerisini Apple'ın yeni iPhone'unun geliştirilmesinde görevli uzmanlardan Gray Powell "tamamlamış".
Los Angeles'te bir Alman restoranında "birayı fazla kaçıran" Gray, hem kontrolü hem de üzerindeki prototip cihazı kaybetmiş.
Sonuç: Yeni iPhone'u bir şekilde ele geçiren teknoloji blogu gizmodo.com, cihazın kurcalanmadık tarafını bırakmayıp bir güzel fotoğraflarıyla da yayınlamış... Apple yönetimi ise cihazının peşine düşmüş.
Biraz fıkra, biraz masal gibi ama bana fazlasıyla iyi planlanmış bir tanıtım kampanyası gibi geliyor. Gerçek, çok geçmeden, en azından cihaz piyasaya çıktıktan sonra ortaya çıkacaktır.
Ama biz işin sansasyon kısmını bir kenara bırakıp bu hafta iPhone'u iPhone yapan uygulamalara göz atalım. Ben şimdilik 10 tane seçtim. Vaz geçemediğiniz appler varsa, her zaman olduğu gibi bildirin, biz de aktaralım.
Deprem: Malum, Türkiye sık sık sarsılan bir ülke. Bu yüzden iPhone'u olan herkese önerebileceğim bir uygulama. Nerede, ne zaman, kaç şiddetinde, kaç deprem olduğunu ayrıntısıyla gösteriyor. Uygulama, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) web sitesinden alınan son 200 depremi detaylı ve harita üzerinde takip etmenizi sağlıyor.
Eczane: Yine hayat-memat alanına giren bir uygulama. Nöbetçi eczane bilgi ve telefonları her gün güncelleniyor. Uygulama, Türkiye'deki büyük şehirleri baz alıyor. Eczaneler semt bazında listeleniyor. Nöbetçi eczaneleri ad, adres ve telefon numaralarıyla görüntülüyor, ulaşmak istediğiniz eczaneyi tek bir dokunuşla arıyorsunuz. Uygulamanın kapsadığı alan, eklenen yeni şehirlerle büyüyor.
Tureng sözlük: Buğra Çakmak imzasını taşıyan bu faydalı uygulama, çok basit bir arayüz grafiğine sahip olmasına karşın son derece kullanışlı. Uygulama, kullanım alanlarına göre kategorilendirilmiş 3 milyondan fazla terimi kapsıyor. En ilginç özelliği, aranan kelimeyi en çok bilinen 3 farklı İngilizce aksanda seslendirebiliyor olması... İçeriğe yeni eklemeler yapılırken sonuçsuz kalan aramalar dikkate alınıyor. Veritabanına uzman tercümanların yanı sıra forum üyeleri de katkıda bulunuyor. Evet, ücretsiz!
SipruRD: Doğuş Yayın Grubu'nca hazırlanan bir başka ücretsiz uygulama. NTV Radyo, Kral FM, Virgin, Radyo Eksen, N101, Voyage ve NTV Spor Radyo olmak üzere toplam yedi radyo istasyonunu canlı olarak dinlemenize ve bu radyolara ulaşmanıza olanak veriyor.
Google Earth Iphone Uygulaması: Iphone'un en çok ilgi gören uygulamalarından. Google Earth programının iPhone uyarlamasının en dikkat çeken özelliği, cihazınızın eğimine göre yeryüzünün de eğilmesi, böylece daha gerçekçi bir izlenimin oluşması...
Facebook: Dünyanın en büyük sosyal paylaşım platformuna iPhone üzerinden erişimi sağlayan uygulama, 3.0 versiyonu ile birçok eksikliğini giderdi. Safari tarayıcısını kullanarak güçlükle tamamladığınız Facebook işlemleri, bu uygulama sayesinde bir çırpıda hallediliyor. Mesajınızı yazıyor, bunu sayfanıza yollamadan önce bir de fotoğraf ekleyebiliyorsunuz. 3GS kullanıcıları videolarını da uygulama üzerinden Facebook'a yükleyebiliyor.
Shazam: Müzik tutkunu iPhone sahiplerinin mutlaka edinmesi gereken uygulamalardan biri. Diyelim ki hemen yanı başınızda bir müzik çalıyor, kim söylüyor çıkaramadınız. Yapacağınız şey gayet basit: Shazam'a da parçayı bir süre dinletiyorsunuz, o da başlıyor internet üzerinden parça hakkında bilgi toplamaya... Birkaç saniye sonra parçanın adı, şarkıcı ve parçanın hangi türe girdiği gibi bilgiler size aktarılıyor.
Fring: Çeşitli servislere bağlanıp sohbet etmenizi sağlayan bir uygulama. Skype, MSN Messenger, ICQ, SIP, Google Talk, Twitter, Yahoo ve AIM destek verilen hizmetler arasında yer alıyor. Fring'e alternatif olarak ayrıca BeejiveIM önerilebilir. MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Facebook, Myspace ve Jabber servislerine bağlanabilen BeejiveIM ile görüntü ve ses kaydı da gönderebiliyorsunuz.
Bump: Özellikle çok seyahat edip çok fazla kişiyle tanışanlar için önerilebilecek bir ücretsiz uygulama. Kartvizit ve iletişim bilgilerinin bir çırpıda değişimini mümkün kılıyor. Bunun için Bump yüklü iPhone'lar elde, kullanıcıların ellerinin hafifçe teması yeterli. Kullanıcı bilgileri, Bump sunucusu üzerinden karşılıklı aktarılıyor.
Flashlite: Gece bir fenere mi ihtiyaç duydunuz? Ya da elektrikler kesik, acilen bir şeyler arıyorsunuz. iPhone'unuzla hâlâ çay demleyemiyor, kalemtraş olarak kullanamıyorsunuz ama Flashlite cep telefonunuzu bir cep lambasına dönüştürüveriyor. (NH/BB)