“Umutluyuz. Hayata düşman olanlara, yıkımlara, savaşlara, felaketlere rağmen mutluyuz. Onca acıya, ölüme karşın yaşamı savunmakta ısrarcıyız! Soğuğa rağmen kartopu altında dolaşacağız. Yamyamlığın tamtamları çalarken, barbarlığın rüzgârları eserken biz sabır hırkasına sarılıp dolaşacağız. Nefret kasırgalarına aşkla direneceğiz. Ehlen’iz biz, insanlığın Yüce Ruhu’na biat eden, yalnızca O Yüce Ruh’a gönül veren canız-cananız.”
Ehlen Dergisi, Aslolan Yürümektir, Mart 2015
Tarihleri boyunca, tüm Alevi topluluklar gibi katliamlarla, sürgünlerle ve mahkûmiyetlerle yüz yüze bırakılan Arap Aleviler, Türkiye'nin çok kültürlü yapısı içerisinde yer alan, seslerini duymakta güçlük çektiğimiz etnik-dinsel kimlik gruplarından biri.
Akdeniz çevresine yerleşen ve yüzyıllardır buralarda yaşayan Arap Aleviler, 2014’te Ehlen dergisini çıkarmaya başladı. Ehlen kelimesi diyalekt ve Klasik/Standart Arapçada bir karşılama ifadesi olarak daha çok “hoş geldin” gibi anlamlarda kullanılıyor.
Altı sayısı çıkan dergide, bugüne kadar Arap Alevilerinin tarihi, kültürü, sosyo-politik yapısı ile kadın sorunu, anadilinin halklar için önemi ve Aleviler üzerindeki baskılar gibi konular işleniyor.
Cumhuriyet sonrası dönemde, gençlerin Arap Alevi kimliği altında çıkardığı ilk yayın organı olma özelliğini taşıyan Ehlen dergisi, Türkçe yayın yapıyor. Dergi, “Kültür, Sanat ve Siyaset” üst başlığıyla çıkıyor.
Dergi Ankara’dan İstanbul’a, Antakya’dan İzmir’e ve Mersin’e birçok yerde okurlarıyla buluşuyor.
Anadilinin öneminden sık sık bahsedilen dergide, Arapça yazılar ve şiirler de yer alıyor.
Arap Alevileri kimdir?
Derginin üçüncü sayısındaki yazı dizisinde, Arap Alevilerinin tarihi konusunda kısa bir yazı yazan Hakan Mertcan’a göre, Ortadoğu’nun yerleşik halklarından biri olan Arap Aleviler, Ortodoks-Sünni İslam’dan farklı inanç ve yaşayışlarından dolayı tarih boyunca zulüm ve baskılarla karşılaştı.
Yazısında, diğer araştırmacıların yaptıkları çalışmalara da değinen yazar, şunları dile getiriyor: “Birçok dikkate değer araştırmacı, Arap Alevilerin, etnik olarak Arap olduğunu belirtir ve bunun bilimsel dayanaklarını ortaya koyar. Arap Alevilerin anadilleri, yaşam biçimleri, sahip oldukları kültürel değerler, gelenek ve görenekler, bu topluluğun Arap etnisitesinden geldiğinin en büyük göstergeleridir.”
Derginin yayınlanma amacı nedir?
Her sayısında asimilasyonun halklar üzerindeki etkisine vurgu yapılan dergide, Türkleştirmeye ve Sünnileştirmeye karşı alternatif yayıncılığın yapılabileceği anlatılmaya çalışılıyor.
Derginin ikinci sayısının “Bu Davet Bizim: Bir Yıldız Doğmakta Nur İle” başlıklı editör yazısında da derginin temel çıkış nedeninden söz ediliyor:
“Ehlen, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bu coğrafyada, baskı altında tutulmuş kimi zaman yok edilmiş, kimi zaman susturulmuş; kimi zaman Sünnileştirilmeye, kimi zaman Türkleştirilmeye çalışılmış Arap Alevilerin varlığını, serüvenini anlamak-anlatmak için yola düştü. Ehlen kolektif bir iradenin ürünü olarak çıktı. Tek başına kimsenin değil, Ehlen herkesin dergisidir.”
Derginin ilkeleri arasında şunlar yer alıyor:
1. Dergimizde dışlayıcılık değil, kapsayıcılık esastır.
2. Dergimiz, Aleviliğin de temel direkleri olan eşitlik, özgürlük, adalet fikirlerini kendine temel alır.
3. Dergimiz halkların eşitliğini savunur.
4. Dergimiz her türlü nefret söylemine ve cinsiyetçi yaklaşıma karşı çıkar.
5. Dergimiz, Arap Alevi toplumunu özgürleşme süreci içinde dil, inanç, kültür sorunlarında çözüm üretme esastır.
6. Dergimiz, kendini demokratik muhalefetin bir bileşeni olarak görür. Daraltıcı ve grupçu siyasi yaklaşımların dergimizde yeri yoktur. (AÖ/AS)
ADEM ÖZGÜR'DEN DERGİLERİN DİLLERİ YAZI DİZİSİ
1- Bîrnebûn: 20 Yıllık Yayıncılık Mücadelesi
3- Hemşince Dergi: Hamşetsu Gor
5- Romanların Dilinden Dergi: Romca