Protest tarzın en bilinen icracılarından Grup Yorum'un unutulmaz "yorumcu"larından biriydi Efkan Şeşen. Yorum'dan ayrılıp, kendisine farklı bir rota çizmesinin üzerinden yıllar geçti ama ne yorumculuğundan ne tavrından bir şey kaybetti. 25 senelik sanat yaşamına tam 14 albüm sığdırmayı; zihnimize "Dokuz Altı Yolları" başta olmak üzere sayısız güzel şarkıyı kazımayı bildi.
Efkan Şeşen, müzik piyasasının zorlu ve dikenli yollarında, kendi bildiği çizgisinden ödün vermeden, bugünlere kadar gelmeyi başardı, kendi dinleyici kitlesini yarattı, albümleri merakla beklenir oldu ki 25 sene dile kolay bu memlekette müzikle ayakta kalabilmek.
İlk albümü "Dokuz Altı Yollarında"yı yayınladığında sene 1995'ti. Bu mihenk taşı albümden sonra sırasıyla; 1995 sonunda "Gün Ağarırken", 1996'da "Göçer Oldum", 1997'de "Merhaba", 1999'da "Gözleri Hala Çocuk", 2001'de "Dar Kapılar", 2004 yılında "Pek de Tanınmayan Karadeniz", 2006'da "Gölgeler Şehri", 2007'de "Yüreğine", 2008'de "Renkler ve Islıklar", 2010'da da "Renkler ve Islıklar 2" albümlerini çıkaran Şeşen, son olarak Shakspeare'in 66. Sonesinden bestelediği ve 2011'de çıkardığı "Vazgeçtim" albümüyle müzikal yolculuğunu devam ettirdi.
Yılların tortusu bu albümde
Efkan Şeşen'in 25. Yılında müzisyen dostlarıyla bize armağan ettiği albümü, Vazgeçtim albümünde yer alan Şivekar isimli şarkıyla başlıyor. Sözü ve bestesi Şeşen'e ait bu çalışmayı Ezginin Günlüğü yorumundan dinlemek güzel geliyor doğrusu.
Ardından Serdar Keskin Dar Kapılar albümünden seçtiği Herşeye Rağmen isimli şarkıyı yorumlarken, Feryal Öney, büyük yüreği ve devasa sesiyle Yüreğine'den Güller Perişan'ı seslendirmiş. Albümdeki başarılı yorumlardan birine imza atan Öney'den sonra ise Şeşen gibi Yorum'un eski solistlerinden biri olan Hilmi Yarayıcı unutulmaz Dokuz Altı Yollarında'yı yorumlanmış.
Karadeniz türküleri denilince artık akla gelen isimlerden biri haline gelen Şevval Sam da "Pekte Tanınmayan Karadeniz" albümünden Kotençur isimli türküyü seslendirerek, albümdeki yerini almış. Onur Akın, Gözleri Hala Çocuk'taki Sızı'yla albümden ses verirken, dev yorumculardan ve sesiyle yürek dağlayanlardan İlkay Akkaya Her Şeyi Yakıyorum'la Şeşen'i yalnız bırakmamış. Dokuz Altı Yollarında'dan seçilen bu türküden sonra sıra yine bu türkülerin usta bir yorumcusuna geliyor: Yavuz Bingöl.
Bingöl, Göçer Oldum albümünden Vay Gelin'i çok başarılı bir biçimde yorumlamış. Bir başka usta Mazlum Çimen, Yüreğine'den seçtiği Yürekte Yaralar Türlü Türlü'yü kendine has yorumlarken; türkülerin bir başka güzel sesi Gülay da Merhaba albümünden Ahüzarım'ı aynı başarıyla yorumlamış, ruhunu katmış adeta...
Gün Ağarırken albümünden Düşbaz kendine Yüreğim Yangınlarda'yı seçmiş ve yorumlamış ki bu şarkı Şeşen'in en beğenilen şarkılarından biridir.
Bir başka usta Yasemin Göksu da Göçer Oldum'dan Uzak Durma'yı yorumlayıp desteğini sunarken, Göçer Oldum'dan seçtiği Dadaloğlu'nun şiirinden bestelenen Ölürüz de'yi yorumlayan Yaşar Kurt, şarkının hakkını tam anlamıyla teslim etmiş diyebiliriz.
Ve Efkan Şeşen usta, finali kendisi yapıyor, Soluk Soluğa'yla...
Yolculuk devam edecek elbette
Efkan Şeşen'in kendine has yorumu, politik tavrı ve hayata bakışının kısa bir özeti gibi duran Soluk Soluğa albümü sıradan bir 25. Yıl tribüte albümü değil elbette.
Albümde yer alan isimler de özenle seçilmiş belli ki. Zaten böyle bir albümde herkesin yer alması imkansız ama kimbilir devamı gelir. Belki Şeşen, tarzına uygun bir biçimde dinleyicilerinden seçtiği bir koro oluşturup söyler türkülerini. Bugüne kadar yaptıklarıyla, söyledikleriyle bizi " aldatmayan" ender isimlerden biri olan Şeşen'in şarkıları, türküleri nesillerce söylensin isteriz. Yolculuğunun devam etmesi ve bizi özgünlüğünden mahrum bırakmaması dileğiyle. (UB/HK)
* Efkan Şeşen, Soluk Soluğa 25 yıl, Şeşen Müzik