“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.”
Böyle diyor Anayasa’nın 56. Maddesi.
Kaz Dağları’nda da halkın ve hak savunucularının yaptığı tam da bu. Temiz su kaynaklarının olduğu bölgedeki maden çalışmaları yüzünden hem binlerce ağaç kesildi hem yaşam tehlikeye girdi. Bugün (5 Ağustos) Kirazlı Köyü'nde büyük buluşma var. Yöre halkı, sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler orada olacak.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, editörlerimizden Hikmet Adal'a yaptığı açıklamada, Kirazlı dışında 26 tane daha maden ruhsatı olduğunu söylüyordu.
TIKLAYIN - "Kaz Dağları'nda Madencileri Sadece Yargı Durdurabilir"
Tehlike altında olan tek yer Kaz Dağları değil. Murat Dağı, Salda Gölü, Munzur Dağı’ndan da “yaşamı hep birlikte savunalım” çağrıları yapılıyor.
Tüm bu çağrılar arasında Pınar Tarcan’ın çevirisiyle yayımladığımız haber durumun kısa bir özeti gibi: "Küresel Ayak İzi Ağı'nın raporuna göre dünyanın bu yıl bizim için ayırdığı kaynakları göre 29 Temmuz itibarıyla tükettik bile…”
TIKLAYIN - Dünyanın Yıllık Kaynağını Bugün Tükettik
İnternet yayınları RTÜK denetiminde
Resmi Gazete’de 1 Ağustos’ta önemli bir yönetmelik yayımlandı. İnternet üzerinden yayın yapan kuruluşlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimine alındı. İnsan hakları ve Anayasa hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Türkiye sansür tarihinin en büyük adımı” diye yorumladı. RTÜK Üst Kurulu üyesi gazeteci Faruk Bildirici de “Kişilerin isteğe bağlı platformlarla yaptığı sözleşme devletin yüksek ahlak anlayışının dışında olmalı” değerlendirmesinde bulundu. RTÜK Başkanı ise tüm eleştirileri iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığına bağladı. Nihayetinde, Türkiye'de bir alan daha resmi denetim altına alınmış oldu.***
İşsiz gençler, kiralık diplomalar…
Atölye BİA’nın 22 – 29 Temmuz arasında gerçekleştirdiği “Temel Gazetecilik Atölyesi”nde 13 gazeteci adayı güzel haberlere imza attı. Gazeteciler Ahmet Tulgar ve Esra Açıkgöz’ün “Editör Masası”nda oturduğu atölyenin haber konularından biri genç işsizlerdi.
Barış Can Ertürk - Deniz Arda Aslan imzalı haberde, işsiz gençlerin anlattıkları, istatistiklerin yaşam içindeki acı yansımasının çarpıcı bir örneğiydi: ““Ekmeği suyu hadi buluyorsun, ama sonuçta kişisel ihtiyaçların da oluyor. Yazın ortasındasın deodorant bile alamıyorsun. Sosyal hayatın da yok. Kadıköy’de bir yere gitsen çayı 4-5 liradan satıyorlar. Bu da sosyal hayatını kısıtlamana sebep oluyor...”
TIKLAYIN - Genç İşsizler: Yoksullukla Değil Yoklukla Mücadele Ediyoruz
Üniversite mezunlarındaki işsizlik kiralık diploma ilanlarındaki artışla da kendini gösteriyor. Editörlerimizden Ayşegül Özbek’in kiralık diploma haberindeki önemli satırlar şöyleydi: “Kimse okulunu bitirdiği mesleğin işini yapmıyor. Diplomanızdan olabilirsiniz. Türkiye insanları bu noktaya kadar getirdi işte.Bir tanıdığın olmayınca iş de yok."
TIKLAYIN - İşsizlik, Diploma Kiralamayı Sektöre Dönüştürdü
***
1071’den 1066’ya…
Anayasa Mahkemesi'nin “barış akademisyenleriyle” ilgili “hak ihlali” kararının gerekçesinde işsiz kalan, yargılanan, yurtdışında yaşamak zorunda kalan yüzlerce akademisyenlerin yargı eliyle uğradığı haksızlıklara da vurgu yapıyordu. Yüksek Mahkeme’den böyle bir gerekçeli karar gelirken, akademi dünyasından ise 1071 imzalı “AYM’yi kınıyoruz” bildirisi çıktı. Kısa sürede sosyal medyaya “haberi olmadan listeye eklendiğini” açıklayan akedemisyenlerin paylaşımı düştü. Listede iki ismin de mükerrer olduğu ortaya çıktı.
İmzacı sayısı eksiliyordu. Yayın Koordinatörümüz Ekin Karaca da her eksilen sayının tarihte denk düştüğü olaya baktı. 1071 Malazgirt Savaşı’yla başlayan liste, 1066’da İngiliz Anglo-Saksonlar ile Fransız Normanlar arasında Hastings Savaşı’na kadar gitti.
TIKLAYIN - “1071 Akademisyenleri” 1066'ya İndi
***
İncirlik Üssü'nün krizli tarihi
Pınar Tarcan, S-400 kriziyle tekrar gündeme gelen ve her krizde "kapatırız" denilen İncirlik Üssü’nde Körfez Savaşı'ndan 11 Eylül sonrasına, 15 Temmuz darbe girişimine kadar yaşanan krizleri yazdı.
TIKLAYIN - Körfez Savaşı'ndan Nükleer Silahlara İncirlik Üssü
Gazeteci adaylarından haberler
Atölye BİA’da hazırlanan haberleri geçen hafta yayımladık. Atölyenin farklı şehir ve üniversitelerden gelen 13 katılımcısı kişisel verilerin güvenliğinden genç işssizlere, çocuk çıraklardan Esenler Otogarı'nda kadar farklı konularda haberler yaptı.
Bir Küçük İstanbul: Esenler Otogarı
Çırak Çocuklar: Ne Maaş Var, Ne Sigorta, 13 Saat Çalışıyoruz
Hayvan Hakları İçin 4 Ağustos’ta Büyük Eylem
Parmak İzi Uygulaması Tedirgin Ediyor: Suç Mahalline Bırakılır mı?
Ödüllü Feminist Tasarımcı Laila Laurel: İlk İlham Kaynağım Deneyimlerim
(DB)