Diyarbakır Kitap Fuarı dün (16 Aralık) 10. kez Diyarbakırlı okurlarla buluştu. Alım gücünün iyice düştüğü bugünlerde bazı yayınevleri "yaptığımız masrafı çıkartır mıyız" kaygısıyla fuara katılırken, bazı yayınevleri ise katılmamayı tercih etti. Ancak 4 yıl aradan sonra 10'uncusu düzenlenen kitap fuarının ilk günündeki ziyaretçi sayısı umut vericiydi.
Fuar organizatörlerinin, yayınevlerinden mümkün olduğunca indirim uygulamaları ricası yerini bulmuş görünüyor: Ziyaret ettiğim çoğu yayınevinde, özellikle de yoğun ziyaretçi alan Kürt yayınevlerinin hatırı sayılır indirimler yaptığını söyleyebilirim.
Sürpriz indirimlerle karşılaşabilirsiniz
Aram Yayınları standından kitap alan bir öğrencinin, stant görevlisine öğrenci olduğunu söylemesiyle, normal şartlarda bir yayınevinin ancak bir kitabevine veya kitap dağıtımcısına uyguladığı indirimi uygulamasına tanık olmak, benim için günün en güzel anıydı. Diğer yayınevlerinde de benzer uygulamalara tanık oldum.
Berken Bereh protesto etti
İlk güne damgasını vuran bir diğer olay saygın Kürt şair Berken Bereh’in söyleşi programının önce bir saat ertelenmesi, ardından da unutularak bir sonraki programa geçilmesi üzerine Bereh’in “Bana değil, Kürtçeye saygısızlık yapıyorsunuz” diyerek salonu terk etmesine eşlik eden onlarca seveni oldu.
Hafta içi başka, hafta sonu başka
Fuarın alışıldığı üzere hafta sonu yoğun (bol alışverişli), hafta içi ise daha çok öğrenci ziyaretleriyle (sinek avlama modunda) geçmesi bekleniyor. Diğer yandan, fuar yürütme konseyinden Şehmus Diken’in bianet’e açıkladığı “Bazı kurumların öğrencilere kitap bütçesi ayırması” hususunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak ediliyor.
Fuar programına, yayınevlerinin söyleşi ve imza günlerine şu linkten ulaşabilirsiniz.
***
‘Alın okuyun’ tavsiyeleri
Aşağıda kendi kendime "alınmalık, mutkaka okunmaklık" notunu düştüğüm ve alıp kitaplığıma koyduğum 10 kitap bulacaksınız.
10. DİYARBAKIR KİTAP FUARI
4 yayınevinden 5 kitap önerisi
Yüreğimin Güneyi
Bir sosyal tarih incelemesi olan Numan Amed’in ‘Yüreğimin Güneyi’ isimli çalışması, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi denetimindeki Rojava'da yaşayan Kürtlerin tarihini folklorik ve politik unsurlarıyla sosyolojik bir mercek altına alıyor.
Zerîlerin Direnişi
Rojbîn Deniz’in Aram Yayınları’ndan çıkan ve ilk defa bu fuarda okuyucuyla buluşan ‘Zerîlerin Direnişi / Güneş kavminin kadın hikayeleri’ isimli öyküleri; “on sekiz Êzîdî kadının korkunç bir vahşete uğrayan ama buna rağmen ayakta kalmayı başaran, dövüşen ve kendi küllerinden yeniden dirilen, zamanın başlangıcı kadar eski bir kavmin ve onun tüm direngen kadınlarının hikayesini” anlatıyor.
Yalnızlığın Sınırında
Aram Yayınları’ndan çıkan ‘Köprüdeki Düşman’ adlı kitabında yer alan bir öyküsü ‘Sur’da Devran’ sinemasına dönüşen Murat Türk’ün ‘Yalnızlığın Sınırında’ isimli yeni romanı bu kez Aryen Yayınları’ndan çıktı.
Kitap Murat Türk’ün ‘Bu kitap vefa borcunu ödemek üzerine yazıldı’ notuyla başlıyor.
Sol
Yine daha önce Aram Yayınları’ndan çıkan Girê Şêran (Kahramanlar Tepesi) romanıyla tanıdığımız ve şimdilerde 30 yıllık mahpusluğun ardından Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Menaf Osman’ın Kürtçe, ‘Sol’ isimli öykü kitabı da Aryen Yayınları’ndan çıktı. Sol’da Osman’ın 16 öyküsü yer alıyor.
Berbang Jî Şahid e ve Berxê Nêr
Amed Çeko Jiyan’ın J&J Yayınları’ndan çıkan ve biri ilk defa bu kitap fuarında okuyucu ile buluşan Kürtçe kitaplarından Berbang Jî Şahid e’de (öykü) 90’lı yıllarda Hizbul-kontra tarafından katledilen sivillerin hikayelerinin edebi renklerle yaratılmış kahramanlarını bulacaksınız.
Amed Çeko Jiyan, ‘Berxê Nêr’ isimli18 bölümden oluşan romanını ise “kendinden hayır görmeyenlere” adamış.
Bahoz Baran’ın öykü kitapları
Fuardan ilk aldığım kitaplardan olan, Kürt Yayınevleri arasında yaptıkları titiz çalışmalar ile bilinen ve takdir edilen Wardoz Yayınları’nın editörlerinden Bahoz Baran’ın öykü kitaplarından Derb’te (Darbe) 8, Rik’te (İnat, kin) 9, A Baş’ta (En iyisi) 19 öykü yer alıyor. Bahoz’a göre öykü edebiyatın en zor türlerinden çünkü kısa zamanda çok yol almak, bunun için de ustalıkla işlemek gerekiyor.
Dag Solstad
Yapı Kredi Yayınları'nın Banu Gürsaler’in Norveççeden çevirisiyle okuyacağınız Dag Solstad imzalı "Bir Lise Öğretmeni Pedersen’in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı"nda ilk görev yeri olan bir taşra kasabası olan bir öğretmenin sıra dışı ve heyecan dolu siyasi hayatını bulacaksınız.
İyi hafta sonları.
İyi okumalar. (BA/TY)