Diyarbakırlı kadınlar şu günlerde kendi kütüphanelerini kurmakla meşgul. Proje, Kayapınar Belediyesi’nin kendilerine bir mekan tahsis etmesiyle birlikte faaliyete başlayan Ceren Kadın Eğitim Merkezi’ne ait.
Burada kütüphanenin yanı sıra, kadınlara yönelik dil ve bilgisayar kursları ile felsefe kulübü gibi kulüpler de hazırlanıyor.
Kütüphane, bilgisayar odası, okuma - yazma odası, derslikler ve konferans salonundan oluşan Ceren Kadın Eğitim Merkezi, hafta başında derslere başladı.
Kadınların heves ve umutla sahiplendikleri merkez, yörenin kadınlarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı, ilgi alanlarına yönelik yeni imkânlar sunmayı ve ihtiyaç duydukları alanlarda kurslar düzenlemeyi hedefliyor.
Kütüphane büyüyor
Ceren Kadın Eğitim Merkezi, kütüphane projesinin başında, burada sadece kadın yazarların ve kadın konulu kitapların yer almasını planlanmış ama zamanla çerçeve genişletilmiş.
Şu anda her türlü kitabı kabul ediyorlar. Kütüphanenin içinde başlangıçta tasarladıkları türden bir bölüm olacak ama genel olarak her türden kitaba yer verecekler.
Kadınların her biri evlerinden birer ikişer kitap getirip ortak kütüphanelerinin raflarına yerleştiriyor. Şimdiye kadar bine yakın kitap toplamışlar.
Kurumlardan, yayınevlerinden, sendikalardan, belediyelerden ve bireylerden daha çok destek bekliyorlar.
“İlkeli projeler yapmak istiyoruz”
Ceren Kadın Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Figen Aras Kaplan, burada ders alan kadınlara uzun soluklu bir yol arkadaşı gözüyle baktıklarını belirtiyor.
Zaten bu yüzden onlara ‘öğrenci’ değil, ‘katılımcı’ diyorlar.
Bugün ders alan kadınlar, yarın başka kadınlara ders verebilsin, kadınlar birbirine omuz vermeye devam etsin istiyorlar.
Kaplan, konuyla ilgili olarak, “Bu kadınlardan bir kısmı geleceğin siyasetçisi de olabilir. Bugün lisedeki genç kızlar belki de on yıl sonrasının siyasetçileri olacaklar. Burada hep birlikte onların farklı yeteneklerini ortaya çıkaracağız” diye konuşuyor.
Sertifikalı kursları Halk Eğitim ile birlikte yapacaklarını belirten Kaplan, “Burası için gönüllü öğretmenler bulmaya çalışıyoruz. Haftada birkaç saatini kadınlara ayırmak güzel bir şey olur o öğretmenler için de diye umuyoruz. Ayrıca bizim gibi demokrasiye, barışa inanan kurumlarla, özellikle kadın kurumlarıyla ortak projeler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda eğitimler, kurslar, kampanyalar gibi ilkeli projeler yapmak istiyoruz” diyor.
Felsefe Kulübü de var
Merkezin içinde kocaman bir konferans salonu var. Ceren Kadın Eğitim Merkezi, bu salonu mümkün olduğunca diğer kadın kurumlarına da açık tutmayı hedefliyor.
Burada kadınların ileriye dönük olarak değişmelerine, dönüşmelerine destek olacak konferanslar ve seminerler gerçekleştirilecek.
Düzenlenecek imza günlerinde kadınlar sevdikleri yazarlarla bir araya gelme, söyleşme fırsatı bulacak. Derneğin ileriye dönük pek çok hedefi var ama projelerin zaman içinde ve ihtiyaca yönelik olarak ortaya çıkacağı düşünülüyor.
Şu anda kesinleşen çalışmalardan biri Diyarbakırlı kadınlar için oluşturulacak olan Felsefe Kulübü. Kulüp, gönüllü olarak çalışan üç öğretmenin liderliğinde gerçekleştirilecek.
Dünyaya felsefenin açtığı yeni pencerelerden bakmaya hazırlanan kadınlar, konuyla ilgili olarak çok heyecanlılar.
Diğer bir çalışma da Eğitim-Sen’le birlikte yürütülecek olan resim dersleri. Şu anda dersler için malzeme temin edilmeye çalışılıyor.
Pet şişeden para kazanıyorlar
Kaplan, merkeze gelir sağlayabilmek için akıllarına gelen projeleri değerlendirdiklerini dile getiriyor.
Bu anlamda buldukları en ilginç çözümlerden biri parklardan pet şişeler toplayıp geri dönüşüme satarak dernek için para kazanmak olmuş.
Daha sonra çeşitli kafelerle anlaşarak buralarla geri dönüşümcüler arasında köprü kurmuşlar.
Bu yolla derneğe ayda 250 YTL kadar gelir sağlıyorlar.
Gülerek, rüyalarında bile pet şişe gördüklerini anlatıyorlar. Yüzlerinde yorgunluk filan değil, harika bir işe imza atmış olmanın sevinci var.
Ceren Kadın Merkezi, kadın kütüphanesi projesini daha da büyütebilmek için kurumlardan, yayınevlerinden, sendikalardan, belediyelerden ve bireylerden daha çok destek bekliyor.
Siz de bu çorbada tuzunuz olsun, Diyarbakırlı kadınlar kütüphanelerine kavuşsun istiyorsanız, aşağıdaki adresten onlarla iletişime geçebilir ya da kitap gönderebilirsiniz. (NY/EZÖ)
* Ceren Kadın Eğitim Merkezi, Peyas Mahallesi, Fırat Bulvarı, Ekin Parkı içi, Kayapınar / Diyarbakır, E -posta adresi: cerenkadin@hotmail.
** Fotoğraflar: Joan Alvado.