Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 14 Eylül 2024 00:00
 ~ Son Güncelleme: 14 Eylül 2024 16:41
6 dk Okuma

Dil’e gelmek ya da yüzleşmek!

Düşünün bir yazar kendi anadilinde yazamasın, korku ile ürkü ile eza-cefa-ceza tehdidi ile ebeveynleri tarafından öğretilmiş / öğrenilmiş bir başka dille yazsın, yapsın edebiyatını. Sonra bir gün kitabını, birileri onun anadiline çevirsin. Sonra o yazar o çevrilmiş kitabı eline alıp yabancı dilde yazılmış başkasına ait bir kitapmış gibi “yaralı bir dil” edasıyla zorlanarak okusun.
Görseli Büyüt
Görselde çeşitli gazete küpürleri ve sloganlar yer alıyor. En büyük ve dikkat çeken başlık kırmızı renkte büyük harflerle yazılmış: "Vatandaş Türkçe konuş!".  Bu başlığın altında bir gazete haberinin kesiti bulunuyor. Haberin başlığı ise "Gönende herkes Türkçe konuşacak" şeklinde. Haberde, Gönen’de Türkçe dışındaki dillerin konuşulmasının yasaklandığı, Çerkezce, Gürcüce, Arnavutça, Pomakça gibi dillerin yasaklandığı ve bu karara uymayanların cezalandırılacağı belirtiliyor. Halkın bu karardan memnun olduğu vurgulanıyor. Sağda başka bir haber başlığı, "Vatandaş Türkçe konuş kampanyası genişliyor" şeklinde. Gençlerin kampanyayı büyük bir azimle sürdürdüğü yazıyor. Hemen yanında, "Türkçe konuşmak istemeyenlere bir ders!" başlığı altında, bir grup insanın siyah beyaz bir fotoğrafı yer alıyor. En altta siyah bir arka plan üzerinde beyaz ve gri harflerle yazılmış bir slogan göze çarpıyor: "Ya Türkçe konuş, ya da sus!".
Diyarbakırlı ve Diyarbakır'da yaşıyor. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilcisi. Pek çok dile çevrilen 20 kitabı bulunuyor. Ankara Üniversitesi Siyasal...

Diyarbakırlı ve Diyarbakır'da yaşıyor. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilcisi. Pek çok dile çevrilen 20 kitabı bulunuyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. bianet'te yazıyor. 

Devamını Göster
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.
Google ile Katkıda Bulunun
Sayfa Başına Git