Bugün hangi haber sitesini açsanız "Marmara İletişim'de Skandal" başlığıyla karşılaşıyorsunuz. Hürriyet gazetesinin manşetten verdiği haberde Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Gözde Yılmaz'ın dekan Prof. Dr. Yusuf Devran tarafından tehdit edildiği ve kendisine çağrılı koruma verildiği yazıyordu.
1 Şubat günü "Ekşi Sözlük'e Yazdı, Okuldan Uzaklaştırıldı" başlığıyla bianet'te yayınlanan haberi hatırlayanlar, Marmara İletişim'de yanlış bir şeyler olduğunun zaten farkındadır.
Hatırlamayanlar için özetle olan şuydu: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Mikail Boz adlı bir öğrenci Ekşi Sözlük'e yazdığı entryde dekan Yusuf Devran'ı eleştirmiş ve bir yarıyıl okuldan uzaklaştırılmıştı. Haberin yankı bulması sonrasında fakülte yönetimi geri adım atmış, cezayı bir haftaya düşürdü. Böylece Boz okulu uzatmadan okulunu bitirme şansına yeniden kavuştu.
Ardından tutuklu öğrenci Emine Akman'ın bianet'te 23 Temmuz günü "Meçhul Öğrenci Postası" dizisinde yayınlanan mektubu geldi. Marmara İletişim 3. sınıf öğrencisi olan Akman şöyle yazmıştı:
"Okula yazdığım hiçbir dilekçeye cevap verilmiyor. Ders notlarım, sınav tarihlerim, sınav sonuçlarım bana gönderilmiyor. Kaç kere okulumda sınavlara girmek istediğimi, dilekçe yoluyla fakülte dekanlığına belirttim. Ne yazık ki hiçbir şekilde dikkate alınmadım.
"Geçen dönem (3. Sınıfın 1. Dönemi) cezaevinde girdiğim bir vize sınavını ve sekiz de final sınavını sistemde "girmedi" diye göstermişler. Girdiğim sınavlara "girmedin" diyorlar.
"Bu yüzden sekiz dersten kalmışım. Not ortalamam düşmüş. Bunu ikinci dönemin sınavlarına girdiğim zaman öğrendim."
Akman mektubun devamında kayıtlardaki hatanın düzeltildiğini şöyle aktarıyordu "Aradan geçen süre içerisinde 'girmedi' diye gösterilen sınavlarım düzeltildi. Fakat yine de bu, okulumun bir dönem daha uzadığı gerçeğini değiştirmiyor. Bir de sınavlar için okula götürülmemem konusunda bana sözlü bir açıklama yapıldı: 'Okulun güvenliği için sakıncalıymışım'!"
Dekan Devran Emine Akman'ın mektubu da yankı bulunca basın açıklaması yaparak ve kayıtları basına yollayarak Akman'ın notlarının sisteme işlendiğini belirtti.
Ancak Emine Akman zaten mektubunda bu hatanın düzeltildiğini yazmıştı. Burada sorun bir öğrencinin aylar boyunca okuluna ulaşmaya çalışması ve yanıt alamamasıydı zaten.
Yılmaz: Dekan iki liste verdi
Ali Dağlar'ın haberine göre Doç. Gözde Yılmaz Cumhuriyet Savcılığı'na fakülte dekanı Prof. Yusuf Devran aleyhinde suç duyurusunda bulunmuş. Yılmaz'ın verdiği ifade şöyle:
"Dekan Yusuf Devran bana iki adet liste vererek doktora ve yüksek lisans sınavlarında bazı öğrencilerin sınavı kazanmaları, bazılarınınsa kazanmamaları için müdahale etmek istedi. Bu listelerde bazı öğrenciler yanlarına işaretler konularak fişlenmişti, ben bu müdahaleyi kabul etmedim.
"Diğer jüri üyelerine de aynı listelerden vermiş. Ben mevzuata göre sınav yaptım, her öğrenciye hak ettiği puanı verdim, yeterli puanı alan öğrenci sınavı kazanıp ilgili bölüme girdi. Bunun üzerine dekan bazı öğrencilerin terörist olduğunu, benim bu öğrencileri koruyup sınavı kazandırdığımı ileri sürüp beni suçladı. Bazı öğrencileri bana karşı kışkırttı.
"Özellikle ülkücü öğrencileri kışkırtarak benim terörist öğrencilere sahip çıktığımı söyleyip bana cephe almalarına sebep oldu. Ülkücü öğrenciler bana gözdağı vermek için kapımda nöbet tuttu. Sınavın ertesi günü kazananların listesini açıklamamaları için asistanları tehdit etti.
"Akşam saat 21.00'de okula çağrıldım, dekan tarafından hazırlanan, hak etmeyenleri içeren ve fişlenen öğrencileri kati bir suretle dışlayan şekilde oluşturulmuş liste bana imzalattırılmaya çalışıldı, kabul etmedim. Dekan üzerime yürüdü, dolaylı olarak beni sürmekle tehdit etti."
Devran twitter'dan seslendi
Dekan Yusuf Devran sosyal medyada aktif kullanıcılığıyla tanınıyor. Mikail Boz vakasında ve facebook ve twitter'da Marmara İletişim öğrencilerini yakından takip ediyor. Başta Ekşi Sözlük olmak üzere çeşitli platformlarda hakkında yüzlerce entry ve görüş girilmiş.
Bugün kazanacaklar listesi hazırladığı iddiaları haberleri yayılınca twitter hesabından yanıt vermekte gecikmedi. Marmara İletişim öğrenci bağımsız platformunun Marmarailetisim adlı hesabına şöyle seslendi:
"Oğrencilerin sesimizin sana tetikcilikyaptıran ogretim elemanlarının sesi misin" (Öğrencilerin sesi misin? Sana tetikçilik yaptıran öğretim elemanlarının sesi misin?) ve "Okuln seven yemek yedigi kaba tukururu mu" (Okulunu seven yemek yediği kaba tükürür mü?)
Devran sosyal medyada uslup ve imla sorunu yaşarken, daha sonra avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada daha anlaşılır bir metin yazmış.
Açıklama Türkiye Gazetesi'ne yapılmış ve şöyle diyor Devran:
"Haberde adı geçen öğretim elemanı tarafından ifade edilen lisansüstü sınavlar fakülteler tarafından değil, ilgili enstitü kurulları tarafından belirlenen 3'er kişilik komisyonlar tarafından uygulanmaktadır. Bu sürece, tarafımızca müdahalede bulunulması akademik teşkilat yapısı ve ilgili mevzuat çerçevesinde söz konusu değildir.
"Haberde yer alan ithamlar ve iddialar mesnetsizdir. Lisans düzeyinde eğitim çalışmalarını yürüten fakültemizin ve şahsımın asılsız iddialarla hedef gösterilerek anlamsız tartışmaların içine çekilmek istenmesini üzüntüyle karşılamaktayız." (HK)
Prof. Dr. Yusuf Devran Kimdir?
Devran Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon Bölümü 1989 mezunu. Londra'da South Thames College'in Medya ve Dizayn Fakültesi'nden Stüdyo Yönetmenliği ve Multimedya konusunda HND (High National Degree) derecesi aldı. 1996-1999 yılları arasında STV haber merkezinde çalıştı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde medya alanında yüksek lisans ve siyasal iletişim alanında doktora yaptı. 1999'da Yeditepe Üniversitesi'ne girdi ve 2003-2005 tarihleri arasında İletişim Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2005 yılında doçent oldu. 2011'de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne geçti, profesör oldu ve dekanlık görevine getirildi. Devran Ddekanlık görevinin yanı sıra Radyo Televizyon Sinema Bölümü Başkanlığı ve Bilişim Anabilim Dalı Başkan vekilliği görevlerini de yürütüyor.