Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 7 Eylül 2016 günlü Resmi Gazetede yayımlandı.
Kanunun 74. Maddesinin bir ısrar maddesi olduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gereği yerine getiriliyormuş gibi yapılarak düzenlemede ısrar edildiğini söylemiştik.
Bunca sözü söyleme nedenimiz “veya denetletir”* ibaresi. Bu yasama için “küçük” kamu maliyesi ve kamu idaresi için “büyük” bir adım. Çünkü bir kamu hizmetinin finansmanı, o kamu hizmetinin niteliğini belirler. Kamu hizmetlerinin finansmanına karar vermek o hizmeti kamu hizmetinden sayıp saymadığınızın da göstergesidir.
Plan ve Bütçe Komisyonu raporundaki muhalefet şerhlerinin niteliği ve içeriği de konuya yaklaşımı anlamaya yardımcı olur.
CHP muhalefet şerhinde “Komisyon görüşmeleri sırasında hükümet tarafından getirilen madde metninin Anayasa Mahkemesi iptal kararında belirtilen hususları tamamen kapsamadığı anlaşıldığından grubumuzun uyarısı ile tekriri müzakere açılarak madde metnine ilave ibareler konulmuştur. Bu tür projelerin denetiminin özel esaslara yaptırılması, bu denetim işlevini üstlenecek kurum ve kuruluşların sorumluluklarının özel yasa maddeleri ile belirlenmesi Türkiye ekonomisinde şimdiden sorun olmaya başladığının işaretlerini gösteren KOİ (Kamu Özel İşbirliği) Projelerin bir kez daha gözden geçirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır” demiş.
Yani maddenin düzenlemesine ayrıntılar ekletmişler; düzenlemeyi daha düzgün hale getirmişler.
HDP muhalefet şerhinde CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunu anımsatmış ve “Bu haliyle de Anayasaya aykırıdır” demekle yetinmiş.
MHP’nin muhalefet şerhindeyse Anayasa’ya aykırılığın giderilmediği belirtildikten sonra “Ayrıca, kamuya maliyeti çok büyük boyutta olan bu işlerin kamu denetim elemanlarınca denetlenmesinin daha uygun ve gerekli olduğu görüşündeyiz” denilerek denetim hizmetinin kamu eliyle yürütülmesi gereği açıkça söylenmiş.
Kamu-özel ortaklığı finansman yönteminin adı olup kamu maliyesine yükünün açıkça yer alması gerekiyor. Bu bir temenni değil, kural.
Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre tüm düzenlemeler için düzenleyici etki analizi yapılması zorunlu. Yıllık etkisi otuz milyon Türk Lirasının altında kalanlar için kısmi, üstünde olanlar için tam düzenleyici etki analizi yapılması gerekiyor. Bu analizde muhtemel fayda ve maliyetlerinin analizi, düzenlemenin sosyal, ekonomik ve ticarî hayata, çevreye ve ilgili kesimlere etkileri ile izlenen danışma ve görüş alma süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi ve değerlendirmelere yer verilmesi gerekiyor. Sağlık hizmetlerinin denetimini özelleştiren bu düzenlemede ne mali yük hesabı ne de Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığının görüşleri var. Ve tabii ne de muhataplarına sorulmuş bir soru var.
Peki niye yok? Peki bu ısrar niye? Peki denetim hizmetini bile satın alacaksınız diyen kim? (ÖE/HK)
* Değişik madde şöyle başlıyor: "İdare, yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetler veya denetletir."