Adı Lim Ding Wen. Malezyalı. Henüz 10 yaşında olmasına rağmen 20 bilgisayar programı yazmış. iPhone için programladığı "Doodle Kids", şimdiye kadar binlerce kez ceplere indirilmiş. Elbette Lim Ding Wen'in babasının da bir programcı olması, gelişiminde çok önemli rol oynamış. Ama derler ya, "Çocuğun içinden geliyor"... Babası ona yalnızca yol yordam göstermiş.
Bu küçük bilgisayar canavarının hikâyesini ilgiyle okuyunca bu haftanın konusunu „çocuklara programlama dilleri"ne ayırmaya karar verdim. Bakalım çocuklar Java'lara, C++'lara gelmeden uçsuz bucaksız „bilişim yolu"na hangi platformlarla adım atabiliyor?
İlk akla gelen, "Scratch"
Çocuklara programlama dili denince ilk akla gelen Scratch. Bu yazılım geliştirme ortamından bazı orta okul ve üzeri öğrencilerin bilgisayar derslerinde yararlanılıyor. Ama bana kalırsa Scratch daha küçükler için düşünülmüş.
Türkçe programlama dilinin, programlamanın küçük yaşlarda öğrenilmesi için çok gerekli olduğu düşüncesinden yola çıkarsak Scratch'in halen birçok eksiği bulunan Türkçeleştirme çalışmalarına destek verilmesi büyük önem taşıyor.
Scratch'in nimetlerine gelince: İlk bakışta bir animasyon programını andıran Scratch, aslında çizim ve hareketlerle, değişkenlerden döngülere, koşullu ifadelerden yordamlara çocukların programlamanın temel kavramlarıyla tanışmasını sağlıyor.
Liseliler için, Pico
Pico, belki daha çok lise düzeyinde önerilebilecek bir platform. Hür Brüksel Üniversitesi'nce (Vrije Universiteit Brussel) geliştirilen bu yazılım dili, fen bilimleri dalında öğrenim görmeyen üniversite öğrencilerine programlama imkanı sunuyor.
Pico'nun fazlasıyla yalın bir dil olması için gayret sarf edilmiş, dolayısıyla Windows, Linux ve Mac OS ortamında programcılık dünyasına ilk adımı atmak isteyenler için uygun platformlardan.
İlk bakışta anlaşılabilecek bir platform, Greenfoot
Greenfoot, İngiliz Kent ve Avustralyalı Deakin Üniversitelerinin himayesinde geliştirilen bir yazılım geliştirme platformu. Windows, Mac OS, Linux ve Sun Solaris işletim sistemlerinde çalışıyor.
Greenfoot da Scratch ve Pico gibi ücretsiz. 2003'ten beri geliştirilen Greenfoot'un en çok hoşuma giden özelliği, tutorial'lerin screencast'ler aracılığıyla ilk bakışta anlaşılabilecek şekilde aktarılması...
Meraklılarına göz atmalarını tavsiye edeceğim diğer uygulamalar ise Etoys ve Mama.
Çocukların programcılık dünyasına adım atabileceği diğer uygulamaları yazın, paylaşalım.
***
Geçen hafta "Zamandan tasarruf sağlayan beş web uygulaması" başlığı altında bazı internet sitelerini tanıtmış, bu çerçevede paylaşmaya değer bulduğunuz benzer uygulamaları bildirmenizi istemiştik.
Sayın Suzan Bayhan'dan gelen e-postayı aktarıyorum:
"Benim hayatımı kolaylaştıran üç aracı size de iletmek istedim.
1- Gezdiğiniz web sitelerinde yazıların altını çizmek, bookmarklamak, sayfaya not yazmak ve tekrar o sayfaya girdiginizde notlarınızi görüp hatırlamanız için: Diigo
2- Eklediğiniz sayfalardaki değişiklikleri değişiklik oldukça belirten: Watch That Page
Özellikle statik ya da sık güncellenmeyen sayfalar için uygun. Böylece gereksiz yere her seferinde acaba sayfada değişiklik var mı diye bakmıyorsunuz, değişiklik olunca size bildiriliyor.
3- Özellikle akademisyenler/öğrenciler için makale veritabanı/düzenleme sistemi : Mendeley"