"Bu işkence akıl almaz!"
CNN Türk'ün internet sitesinin, sabah saatlerinde manşetteki başlığı buydu. Başlığın altındaki haber iki satır:
"ABD'de,18 yaşındaki bir annenin 19 yaşındaki arkadaşıyla birlikte 22 aylık oğluna yaptığı akıl almaz işkence İngiliz basınında yer buldu."
Bu bilgi vermeyen "bilgi"den anlaşılıyor ki internet sitesinin editörlerinin amacı haber yapmak değil, okuru foto galeriye yönlendirip tık almak. Amaç haber yapmak olsaydı örneğin, anne, sevgilisi ve çocuğun akıbetlerini öğrenirdik. Foto galeride fotoğrafında yüzü bulanıklaştırılmış da olsa bir çocuğun açık işkence görüntüleriyle karşılaşıyorsunuz. Başlığa "aklı almaz" başlığı atan editör/editörlerin işkence görüntülerini yayınlaması da akıl sınırlarını zorluyor.
Fotoğraflar yasaya aykırı
CNN Türk bu görüntülerle gazetecilik etik ilkelerini ve yasayı ihlal ediyor. Yasa açık: Basın Kanunu 'nun 21. maddesinde ise "18 yaşından küçük olan suç mağdurlarının kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapanlar için" ağır para cezası öngörülüyor.
Gazetecilik etik ilkeleri ise "zararın sınırlandırılması" prensibine dayanıyor. Çocuklar söz konusu olduğunda gereksiz bilgilerin habere girmemesi; mağdurun kimliğinin gizli tutulması; itibarını zedeleyecek bilgi ve görüntülerin yayınlanmaması gerekiyor.
Çocuğun hakları ihlal edildi
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu rehber ilkelerinde, "Çocuklarla ilgili haber malzemelerinde sansasyonel sunumlardan kaçınılması gerektiğini" söylüyor.
BBC de çocuk haberlerinde "Her çocuğun onurlu bir yaşam sürme ve her koşulda kendisine saygı gösterilmesi hakkı vardır. Haber yaparken her çocuğun özel hayat ve mahremiyet hakkına ve potansiyel de olsa, zarardan ve cezadan korunma hakkına özel özen gösterilmelidir" ilkesine uyuyor; medya mensuplarını bu ilkelere uymaya çağırıyor.
Çocuk Hakları Bilgi Ağı (CRIN) ise "Hiçbir çocuğa zarar vermeyin; çocuğu tehlikeye atan veya küçük düşüren ya da çocuğun travmatik olaylara ilişkin acı ve üzüntüsünü tekrar canlandıracak soru, tavır ve yorumlardan kaçının" diyor.
Doğan Yayın Holding ilkelerine uymuyor
CNN Türk çalışanları için bağlayıcı olan ilkeler ise Doğan Yayın Holding getiriyor:
"Kişilerin özel yaşamı - ilgilinin açık veya kapalı rızası olduğu anlamına gelen yaşam şekli ve kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında - yayınlara konu edilemez.
"Şiddet ve zorbalığı özendirici veya kışkırtıcı, çocukları olumsuz yönde etkileyici, bireyler, topluluklar ve uluslararasında nefret ve düşmanlığı körükleyici yayın yapmaktan kaçınılır."
Kısaca CNN Türk internet sitesi, 22 aylık bir çocuğun işkence görüntülerini yayınlayarak çocuğa çok ciddi ve açıkça zarar veriyor; onu kişiliğine ve özel hayatına saygı gösterilmesi gereken bir birey olarak görmüyor; hayatını riske atıyor; işkencenin yarattığı travmayı yineden ve yeniden yaşamasına neden olacak görüntüleri internette dolaşıma sokuyor. İşkence görüntülerinin, hemen kaldırılması gerekiyor. (SP)