Anlaşmazsızlıklar, irili ufaklı krizler, kutuplaşan kitleler ve yok olmakta olan kutuplarla alakalı haberlerle dolu bir hafta geride kaldı. Bu kaotik hal içerisinde savrulup, gündemin asıl sebebi iklim krizi ile alakalı gerçeklerin nasıl unutturulmaması gerektiğini ise gayet net bir şekilde gördük.
Yurttan ve Dünyadan irili ufaklı bir haftalık kriz çetelesi ve görmezden gelinmek istenen krizin çekirdeğine dair haberler bu hafta “Havaya bağlı Her Şey”de.
Yurtta Kaos
Her ülkenin, her şehrin, her mahallenin hatta, her ailenin kendine ait problemleri var.
Örneğin seçim yorgunu Türkiye vatandaşları bir yandan seçim sonuçlarını tartışmaya devam ediyor. İstanbul’da kimin kazanmış olduğu tartışmasını, pazarda dudak uçuklatmaya devam eden fiyatları, Mart ayı enflasyon oranının Şubat'a göre yüzde 1,03 artmasıyla, enflasyon yüzde 19,71 olması haberleri takip ediyor.
TÜİK, işsizlik oranının 2018 yılında yüzde 11 olduğunu açıklarken, bir diğer taraftan da 3,5 milyon işsizin karşısında, BDDK'dan açıklanan verilere göre, Türkiye’de son iki ayda sayısı 3 bin 481 kişilik artışa geçmiş olan milyoner ekleniyor.
Şüphesiz seçimler oldukça önemli. Zira, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’nın açıklamalarına bakarsak, İBB’den bazı dernek ve vakıflara aktarıldığı söylenen 847 milyon liranın İBB’nin toplam gelirinin yüzde 8’lik bir kısmına denk düştüğü görülüyor.
Muş'un Malazgirt ilçesinde 3 oyla seçimleri kaybeden Halkların Demokratik Partisi’nin itirazları kabul edilmezken, valilik kentte 15 gün süreyle toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklamalarını yasaklıyor.
Dersim Belediye Başkanlığına seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu’nun mazbatasını “güvenlik gerekçeleri” yüzünden teslim alamadığı günlerde, YSK’nın kesin olmayan sonuçlarına göre, İstanbul Belediye başkanı seçil Ekrem İmamoğlu mazbatasını talep etmeyi sürdürüyor.
Cezaevlerindeki hayatına son veren mahkumların sayısı da bir ay içinde 5’i bulmuş durumda. Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı gerekçesiyle yargılanan 13 gazeteciden 9'una hapis cezası verildi. Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladığı için bir akademisyene 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırken, 10 akademisyenin dosyasında da yetkisizlik kararı verildi.
Dünyada kaos
Dünyada son bir hafta içinde yaşanan gelişmeler de Türkiye’yi aratacak cinsten.
Venezuela Kurucu Meclisi, muhalif lider Guaido’nun siyasi dokunulmazlığını kaldırdığı günlerde, İngiltere’de ana muhalefetteki işçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'nin fotoğrafı Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir grup asker tarafından atış taliminde hedef kullanılıyordu.
Basilicata bölgesindeki yerel parlamento seçimleri sağ partilerin ittifakı ile sol partilerin bölgesel yönetim üstünlüğüne son verilen İtalya’da meşru müdafaa hakkını genişleten tasarı Senato'daki oylamada kabul edilerek yasalaştı. Artık İtalya’da, “suçlu”yu hareketsiz hale getirdikten sonra ateş etmeme şartıyla, ev, restoran, dükkan sahipleri, kendi mülklerine giren “silahsız hırsız”a ateş etme hakkı kazanmış durumda.
Aşırı sağcı şiddet kurbanları danışma merkezlerinin verilerine göre, geçen yıl Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde aşırı sağ kaynaklı saldırıların sayısı yüzde 8 oranında artarken, Hakaretle Mücadele Birliği Merkezi’nin (ADL) aşırılık raporunda yer alan verilere göre de, ABD içinde aşırılık yanlıları geçen yıl en az 50 kişinin ölümüne neden oldu (2017’de bu rakam 37’ydi notu düşülerek).
Brunei, uluslararası tepki alan ceza yasasına göre bir dizi reformla LGBT +'ların taşlanmasına ve kırbaçlanmasına izin veren şerii hukuk sistemini kabul ederken, farklı bir coğrafyada, Fransa'nın başkenti Paris'te, trans bir kadının Cezayir kökenli protestocu bir grubun arasında kalarak saldırıya uğradığı anların videosu ülkede tartışma konusu oldu.
Kaosun çekirdeği
Türkiye’de yurttaşların birbirine sorduğu, ‘ne olacak şimdi?’ sorusunun bir benzeri de, bu aralar İngiltere’de sorulmakta.
İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) bir süre daha ertelenmesini talep ettikten sonra, partisinin üyelerine muhalefet İşçi Partisi ile birlikte çalışmanın “Birleşik Krallık halkına sözü verilen düzgün ve sorunsuz Brexit için tek yol” olduğunu söyledi.
Parlamento’da üç kez reddedilen ayrılma anlaşması İngiltere parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda yine hararetsiz bir şekilde tartışıldığı sırada, sansasyonel bir sivil itaatsizlik eylemine imza atıldı.
Yeşil Gazete’de aktarılan habere göre, Birleşik Krallık’taki Avam Kamarası’nda süren Brexit tartışmaları, Extinction Rebellion aktivistlerinin yarı çıplak olarak gerçekleştirdiği eylemle kesintiye uğradı. Soyunarak ellerini halka açık galerideki cama uhuyla yapıştıran eylemciler 20 dakika boyunca kalçaları milletvekillerine dönük şekilde bekledi.
Politikacıların iklim değişikliğini ısrarla yok saymalarının “odadaki fili görmeme” durumuna benzediğini belirten gruptan iki kişi vücudunu griye boyayarak fil maskeleri taktı. Geri kalan eylemcilerin vücutlarında ise “S.O.S”, “hayat için” sloganları yazılıydı. Protesto sırasında 15 Nisan’da gerçekleşecek uluslararası eylem gününe de çağrı yapıldı.
Elif Ünal’ın aktardığı üzere, aktivistlerden Iggy Fox, “hükümetin bütün kaynaklarını Brexit için harcamasından bıktığını” ve “iklim kriziyle ilgilenmeleri gerektiğini” belirtiyor.
Fox’un demeçleri, sadece Brexit’in kilitlendiği İngiltere gündemi için değil, bütün dünyada yaşanan bu kaotik halin çekirdeğini görmek için ipucunu veriyor.
Kaynakların paylaşılamaması sonrası artan insan hakları ihlallerinin yerini bıraktığı çatışma hali, ekonomik krizler, artan göçler ile birlikte daha da billurlaşan faşist hareketler ve hep ilk olarak etkilenen kırılgan toplumsal kesimler…
İklim krizi ülkemizi de, dünyamızı da şekillendiriyor. Bu gidişatı durdurmak için kalan zaman hızla dolarken, artık insanların dikkatini çekmek için çıplak gerçeklere ihtiyaç duyuluyor. (CT/HK)