2011 yılının Cannes Film Festivalinde Jüri ödülü alan ve 14 César Ödülüne birden aday gösterilen Polis (Polisse) çocuk istismarına cesur bir bakış atıyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında İKSV'nin düzenlediği 31.İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilen ve Polis teşkilatının Çocuk Koruma Ekibi'nin faaliyetleri aracılığıyla konuya belgesel tadında eğilen film, yönetmen/oyuncu/senarist Maïwenn'in eseri.
Türkiye'de 27 Temmuzda gösterime giren filmde sözkonusu birimle beraber çalışmaya başlayan bir fotoğrafçıyı canlandıran çok yönlü sanatçı istesek de istemesek de bizi gayet ağır vakalarla karşı karşıya bırakıyor.
Pedofiliyi, çocuklara yönelik şiddet veya ensest olaylarını mümkün olduğunca objektif olarak sunmaya çalışan Maïwenn, ekipte görevli memurların günbegün karşılaştıkları zorlukları, üstlerinin ve sistemin her zaman yanlarında olmadığını, profesyonel hayatlarının özel yaşamlarını nasıl etkilediğini de başarıyla yansıtmış. İstismar kurbanlarına insani yaklaşımlarının tüm dünyadaki polis teşkilatlarına örnek olması temennimiz.
Senaryosunu filmde de rolü olan yönetmen Emanuelle Bercot'yla yazan Maïwenn, çocukların başına gelen olayları ön plana çıkararak istismarcılara karşı özellikle ne kadar zayıf olduklarının bir kez daha altını çiziyor.
Fransız sinemasının birçok gözde oyuncusuna filminde yer veren yönetmen, Joeystarr adıyla tanınan Martinik kökenli yakışıklı repçiye de önemli bir rol ayırmış.
Çalkantılı özel hayatında şiddet olaylarıyla da dikkat çeken, gerçek adıyla Didier Morville ile Maïwenn'in film çekimi sırasında beraber oldukları söyleniyordu. Bazı eleştirmenler filmin seyirciyi röntgencilik tuzağına düşürdüğünü, klişelerle dolu olduğunu ve yönetmenin ön plana çıkmasına yarayan bir araç haline geldiğini iddia etse de yoğun temposu, televizyon dizilerini aratmayan çarpıcı dili ve yadsınamayacak içeriğiyle Türkiye'de de seyredilmeyi hak ediyor.
Her ne kadar çekim öncesi Fransız Polis teşkilatı projeye pek sıcak bakmasa da senaryosu gerçek olaylardan yola çıkılarak yazılan ve bazılarına bir tokat gibi gelecek bu sert film aracılığıyla, ülkemizde de toplum baskısı yüzünden çoğu kez ifade bile edilememiş geçmişlerin gün yüzüne çıkması ve sırtını kilit noktalardaki iktidar sahiplerine dayamış suçluların afişe olması dileğiyle... (MT/HK)