TIKLAYIN- Ahmed Arif'e Doğum Gününde Sevgiyle, Hasretle, Saygıyla/ Ümit Fırat
Doğum günün kutlu olsun Ahmed Arif... Yaşasaydı 93 yaşında olacaktı. Ahmed Arif'i selamlıyoruz
* * *
Bir adını biliyorum, bir de yaşını… Yüzünü görmedim ya, sen yaşta kız kardeşim var. Mutlak ona benzersin. Başkaca düşünemem. Sen, Cezair’den bir can’sın, ben Türkiye’den. Ayrı suların, ayrı toprağın çocuklarıyız ama kardeşiz.
Ben, bu kahrolası yazıya oturanda senin idamın için hazırlıklar yapılıyordur. Karşında Lejyon’dan bir manga… Dünyamızı, hayatı, bir solucan kadar olsun, anlamaktan, sevmekten korkanların mangası.
Onlar hep öyledirler. Silâhı, insan avını, zulmü severler. Kim bunlar? Kimlerin soyundan inip gelirler? Aklım duracak…
Belli ki ömürlerinde bir sefer olsun bir çocuk, bir çiçek, bir türkü sevmemişler. Namusla, yürekle, alın akıyla, seven bir kadının koynuna girememişler. Mertlik, can saygısı, dünya sevdası, bir lâhza bile yüreklerine konuk olmamış.
Ve hiç utanmadan da İncil-î Şerif’i kitâb bilirler. Oysa yaptıklarının hiçbir kitapta yeri yok! Onlar ki her cihanda da yüzleri kara! Senin, o Meryem’den bin daha aziz, bin daha bâkir canının değerini ne bilecekler…
Karşında bir manga. Ölüm mangası. Parayla, yalan – dolanla, o murdar korkuyla aldatılmışlar.
Bundan ötürü küstah, bundan ötürü zâlim… İncecik, tazecik, çocuk kolların, arkadan bağlı.
Bilirim gözlerini bağlatmazsın sen.
Namlular karşısında dimdik ve espassız duruşunu hayalliyorum. Kavgandan bir marş, bir mısrâ mı son sözün? Anana kardeşlerine selâm mı yoksa?
On dokuz yaşındasın. Sakın gençliğime doymadım deme!
Şimdiden ölümsüzsün. Niceleri var ki bin yıl yaşasa sencileyin bir haysiyet katamaz yaşamaya.
Yarının CEZAİR’inde, kurtarılmış CEZAİR’de, okullarda bebeler önce senin adını belleyecekler. Sonra dünyayı!
İnan seninle birlik ya da senin yerine kurşuna dizilmeyi çok isterdim.
Ölümüne nisbet, yaşamak silik ve anlamsız, CEMİLE.
Ümit Fırat'tan Ankara 1958 baskılı Avni Çeviker isimli bir yazarın Cezayir'de sürmekte olan milli kurtuluş mücadelesine destek amacıyla derlediği, "Hür Cezair" kitabında yer alan yazısını da paylaşmak istedim. Kitapta Ahmet Arif'in'in yanı sıra, Hatay Milletvekili İhsan ADA, Ankara Milletvekili Bülent Ecevit, Yenigün Gazetesi Başyazarı ve CHP kurmaylarından Cihad Baban'ın yazıları yer almış. Yazılarda tarih ve kaynak belirtilmemiş. Dolayısıyla yazılar o kitap için mi, yoksa başka bir vesileyle mi yazılmış bilemiyorum. Ahmed Arif idama mahkûm edilen Cemile Buhayrad isimli direnişçiye bir mektup yazmış. Cemile Buhayrat, Cezayirli bir babanın ve Tunuslu bir annenin çocuğu olarak 1935 yılında Cezayir'de doğar. Gençliğinden itibaren ülkesindeki trajedinin farkında olur. Fransız okullarında sabah içtimasında "Annemiz Fransa" andı okunurken sadece kendisi "Annemiz Cezayir" diye haykırır. Birçok Cezayirli genç gibi Cemile de Ulusal Kurtuluş Hareketine (FLN) katılır. Nisan 1957'de Fransız askerleriyle girdiği bir çatışma sonucu yaralı olarak ele geçirilir ve çıkarıldığı Fransız Mahkemesi'nce giyotinle idam cezasına mahkûm edilir. Tutuklu kaldığı beş yıl içerisinde birçok yoldaşının giyotinle infaz edilişine tanıklık eder. Buhayrat'ın avukatı Jacques Vergès dünya çapında bir medya kampanyası başlatarak Buhayrat ve arkadaşlarının infaz kararını durdurmayı başarır. Buhayrad, 1962 yılında serbest bırakıldığında Cezayir'de bir kahraman gibi karşılanır ve Afrika direnişlerinin simgesi haline gelir. |
(AA/ÜF/APA)