PKK'nin eylemsizlik kararını bu defa kısa bir süre için değil, genel seçimlere kadar uzatması ve örgüt lideri Abdullah Öcalan'ın siyasi sürecin devam ettiği açıklamaları şiddetin sonlanabileceği umudunu arttırdı.
Öte yandan, örgütün eylemsizlik kararının pratikte de ölümlerin durmasına yol açması için asker ve PKK'lilerin karşılaşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Ordunun bölgede yoğun varlık göstermeye devam etmesi ve kırsalda operasyonlarını sürdürmesi bu durumla çelişiyor.
PKK'nin çatı örgütü KCK dün yaptığı açıklamada eylemsizliğin uygulanmasının beş koşulundan biri olarak "askeri ve siyasi alanlara dönük operasyonların durdurulması"nı saydı.
Hükümetin ordu güçlerini karargaha çekmesi, sürecin ilerlemesi açısından elzem görünüyor. Emekli askeri hakim Ümit Kardaş bu görüşü belirtirken şöyle yazmıştı:
"TSK’nın bölgede görev yapmasının hiçbir kanuni ve hukuki dayanağı yoktur. Ortada fiili (de facto) bir durum vardır. TSK başka bir ülkenin askerleriyle savaş halinde değildir. Öyle olsaydı parlamentonun bir kararı gerekirdi. Ortada bir sıkıyönetim kararı bulunmamaktadır. Askerleri bölgeye davet eden bir mülki amir de yoktur. TSK bu durum karşısında hukuki dayanağı olmayan bir görevi kurumu da rizikoya atarak fiilen yapmaktadır."
"İcraat" sürüyor
PKK'nin silahlı kolu Halk Savunma Güçleri'nin iddiasına göre ekim ayında ordu 32 operasyon 30 top saldırısı gerçekleştirdi; yedi PKK'li ve yedi asker öldü.
Genelkurmay'ın sitesinde yer alan "bölücü terör örgütüyle mücadele olayları" listesinde de 40 giriş yer aldı. Bunların arasında az sayıda çatışma olsa da, ordunun Hakkari, Şırnak, Tunceli, Kars, Bingöl, Tokat, Bitlis gibi bölgelerde sürekli "faaliyet icra ettiği" görülüyor.
"Güçlü" ordu
"Terörle mücadele" ordunun kalabalık tutulması ve sayısı tam bilinemeyen askerin Güneydoğu'ya yığılması için gerekçe gösteriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bu amaçla özel olarak 1992'te uzman çavuş alımına başladı. 1993'te Jandarma Özel Harekat Birliği kuruldu.
Taraf yazarı Lale Kemal'in verdiği bilgilere göre şu anda yaklaşık 6 bin 500 kişiden oluşan, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na, beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis edilen altı komando tugayı bulunuyor.
Buna ek olarak, 1992'de başlatılan uzman çavuş alımı ile oluşan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli üç alay büyüklüğünde 1.000 profesyonel asker görev yapıyor.
İkinci büyük NATO ordusu
Türkiye'de askerlik zorunlu. 18 yaşına gelen her erkek askerlik yapmak zorunda. Üniversiteye giden, yüksek öğretime devam edenler bu zorunluluğu belli şartlar altında 37 yaşına kadar erteleyebiliyor.
Er olarak askerlik süresi 15 ay. Yurtdışında üç yıldan fazla çalışanlar belli bir para ödeyerek 21 günlük temel eğitime girebiliyor. Sonuçta her an orduda 730 bin kişi zorunlu askerlik yaparken yaklaşık 220 bin de profesyonel çalışan bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra NATO içindeki en büyük ikinci orduya sahip. (EÜ)