Saçaklı Cadı için günler uykulu bir salyangoz hızında ilerliyordu...
Çoğumuz için son bir yıl aynı böyle, değil mi? Ağır çekim bir hızla evdeki işlerimizi hallediyor, çoğu şeyi yapmak için üşeniyoruz, ihmal ediyoruz.
Kutularda birikmiş eşyaları düzenlemek, evde bozulmuş aletleri onarmak, birikmiş şişeler, kâğıtları geri dönüşüm kumbarasına atmak... Aslında yapılacak çok iş var!
Belki kimimiz bu işleri yapacak bir sihir olması için umutla bekliyor.
Saçaklı Cadı ve kedisi Kömür için de durum bundan farklı değil.
Tembellik hakkımız elbette baki, ama üşengeçlik de gittikçe büyüyen bir girdap gibi başımıza işler açabiliyor bazen.
Süpürgesiyle uçmaya bile üşeniyor
Evde sürekli oturma hali küçük cadı Saçaklı'yı üşengeç yapmış. Bahçesini düzenlemeye, evi toplamaya, hatta süpürgesine binip uçmaya bile üşeniyor. Öyle ki Güzrüzgârı Vadisi'ndeki evinin bahçesinde yabani otlar günlerdir yağan yağmurla daha da büyümüş, bahçe karmakarışık olmuş.
İşleri kısa ve kolay yoldan, büyü yaparak çözmeyi deniyor Saçaklı. Ama bu iş göründüğü kadar kolay olmuyor. Bir gün o devasa otların olduğu bahçede küçük bir tohumun hayata tutunmasıyla her şey değişiyor ve merak duygusu küçük cadıyı yakalıyor.
O minik tohum büyüdükçe büyüyor ve dev bir günebakan olup çalıyor Saçaklı'nın penceresini. Bu davetsiz misafirle doğanın sihrini keşfeden Saçaklı, bahçesinde işe girişiyor yabani otları tek tek budayıp, kökleri söküyor, üstüne bir de toprağı havalandırıyor.
Belki de kara kedi Kömür'ün şansı sarmalıyor onu.
Cadılar, kara kediler, merak, öğrenme, bitkiler, biraz da balkabaklı kek ve eski kitaplar üzerine bir öykü "Saçaklı Cadı ve Dev Günebakan."
Elif Gözde Dal'ın yazıp resimlediği Nesin Yayınları'ndan çıkan "Saçaklı Cadı ve Dev Günebakan" sıcak, canlı renkleri, detaylı çizimleriyle de dikkat çekiyor. Yazar Dal, bir süredir cebinde küçük bir tohum taşıdığını söylüyor kitabını anlatırken. "Cebimdeki tohum büyüyecek bir yer buldu ve nihayet çiçek açtı" diyerek okuruyla tanıştırıyor kitabını.
Resimli bir kitap haline getirmeden çok önce Saçaklı Cadı karakterinin parça kumaşlardan figürünü yapmış yazar ve çizer Dal. "Şimdi hem kitabı hem de figürü kitaplığımda bir arada" diyor. Belki siz de evdeki kumaşlardan ve iplerden bu figürü yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun için biraz merak, biraz emek, biraz da hayalgücü tohumu yeterli olacaktır.
Bir minik tohumla başlayan; özveri, merak ve doğanın gücüyle harekete geçen küçük cadının hikayesi bu üşengeç günlerimiz için ilham olsun.
(AÖ)