Prof. Minibaş 2003 bütçesi ve tasarruf tedbirleri konusunda bianet'in sorularını yanıtladı:
2003 bütçesinin tezkerenin reddi ve savaşa girmeme kararına karşı "halka ceza olarak" düzenlendiği söyleniyor, bu doğru mu?
Öncelikle şu kesin çizgilerini koymak lazım. 2003 bütçesi ve tedbirlerin arttırılması, kamunun ekonomik yaşamdaki alanının küçültülmesi planının devamı üzerine kurulu. Dolayısıyla savaşla gerek bütçenin gerekse beraberindeki paketin doğrudan ilgisi yok. Ama böyle bir paketin savaş ya da tezkere öncesinde açıklanması, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) oy verenlerin tepkisine, savaş karşıtı hareketlerin daha da büyümesine neden olurdu.
Bütçe IMF'den gelecek paraya ne kadar bağımlıydı? Tayyip Erdoğan'ın IMF'den para gelmezse maaşlar tehlikeye girer sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tayyip Erdoğan, nasıl ki kendi seçmenine iş alanı açacağı vaadi gibi popülist politikalarla pembe tablo çiziyorsa, şimdi de maaşların ödenmemesi ya da çok zorunlu ihtiyaçların karşılanması gibi tehditlerle Meclis'ten çıkan kararı yanlış olarak göstermeye çalışıyor.
Türkiye'nin bütçesi 2000 yılında üç yıllık planı yapılan IMF görüşmelerinde belirlenmişti. Eğer tezkere Meclis'te kabul edilseydi ve ABD'den gelen parayla memur maaşları ödenmiş olsaydı, o zaman Türkiye'nin bütün cephelerde ABD yanında savaşa girmesi gerekirdi.
IMF ile hükümetten çıkan bu kararlar doğrudan bağlantılı. Zaten aksi söz konusu olsaydı Türkiye dış borcunun bütününü öder, böyle sıkıntılar yaşamazdı.
IMF faiz dışı fazlanın büyük olmasını istiyor, hükümetin iç borçlarını iç borçlanma yoluyla döndürmesini istiyor. Dış borç alanında ise göreli olarak daha uzun bir dönemde ödeneceği için ivedi bir sorun yok.
Türkiye'nin savaş girmesi ekonomiyi nasıl etkiler?
Savaş, küçük ve orta ölçeklileri büyük ölçeklilerden daha fazla etkileyecek, çünkü bunlar bir savaş ortamına göre hazırlıklı değiller ve şimdiden ürettikleri mallara talepte daralma var. Ankara Sanayi Odası'nın hazırladığı raporda bütün sektörlerde yüzde otuz gerileme olduğunu görüyoruz.
Gazetelerdeki spekülasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tayyip Erdoğan ve ekibi ABD ile kesin olarak anlaştıklarını, Türkiye'yi savaşa sokmaya kararlı olduklarını açıklayınca para ve sermaye piyasaları Türkiye'nin savaşa girme olasılığını satın aldı, hazine bonosu almayı tercih etti. Meclis'ten çıkan kararla piyasalar dolara döndüler. Ancak bütçenin piyasalardaki bu gelişmelere göre şekillendirilmesi gerçeği yansıtmıyor. (ÖG/BB/NK)