Bozacada yazın tatilcilerin akınına tanık oluyor; sonbaharda da film yapımcılarının, yönetmenlerinin ve sanat çevrelerinin uğrak noktasına dönüşüyor.
Yaz aylarının kalabalığının aksine, adaya sessizlikler içinde izlenen ekolojik filmler, yönetmenlerle yapılan söyleşiler, sanat perspektifinden yükselen ekoloji mücadelesi hâkim oluyor.
Bu hâkimiyetin nedeni, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED).
TIKLAYIN - Ekolojik Belgesel Ödülü "Asbest Mücadelesi"ne
Festivali, Çanakkale ve Bozcaada Belediyesi destekliyor. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Ethem Özgüven ve Petra Holzer organize ediyor.
Bu yıl altıncısı düzenlenen festival, 9 Ekim’de başladı, 13 Ekim’de sona erdi. En az 70 film gösterildi, öğrencilerin çektiği filmler izleyici ile buluştu.
TIKLAYIN - Festival hakkında detaylı bilgi
Bu yıl festivalin önceki yıllardan ayıran en önemli yönü sanırım, ekoloji dışındaki hak mücadelelerine de yer verilmesi oldu. Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlatan “Bıraktığın yerden” isimli film bunlardan biriydi.
Bu sayede, 1995’te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un hem kendi babası hem de başka kayıplar için verdiği mücadele Bozcaada halkına da ulaştı. Filmin yönetmeni, Volkan Güney Eker.
Yine Bilgi Üniversitesi öğrencileri Can Ünsal, Nisan Şir ve Mert Kaan Bıldırcın’ın hazırladığı “Acının Nakşı” da Cumartesi Anneleri’nin sesini duyurdu.
"Ovacık" Dünya prömiyerini yaptı
En az 70 filmin gösterildiği festivalde, Wongar, Yerimiz Kalmadı, Ovacık ve birincilik ödülünü alan Nefessiz ilham vericiydi.
Türkiye’nin ilk Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun odağında Ovacık’ta yaşananların anlatıldığı “Ovacık” festival yarışmasında da ikinci oldu.
Yönetmen Ayşegül Selenga Taşkent’in yaptığı belgesel, izleyiciden de tam not aldı. Esprili anlatımı çoğu belgesele göre fark yarattı. Dünya prömiyerini Bozcaada’da yapan belgesel, yerel güçlendikçe nelerin değişebileceğine de güzel bir örnek.
Wongar yok edilen halkları hatırlatıyor
Festivalin en ilgimi çeken filmlerinden biri Andrijana Stojkovic’in yönettiği Wongar’dı.
Yaklaşık 60 dakika süren film, eski dostu dingo Timmy hastalandığı için onu uyutmak isteyen veterinerlere karşı çıkan Sırp - Avusturyalı Wongar'ın Aborjin atalarının ruhlarından yardım istemesini anlatıyor.
“Yerimiz Kalmadı” bugünün turizm anlayışını gözler önüne seriyor
Güzel bir yere git, fotosunu çek, özçekimi yap hoop hemen geri dön. Buna da turizm de.
İşte Alejandro Dioscorides Gomis Fernandez’in yönettiği İspanya filmi “Yerimiz Kalmadı” tam da buna dikkat çekiyor.
Bölge insanına dokunmadan, bölgenin yerel kaynaklarını öğrenmeden sadece tüketime dayalı turizmin sonuçlarına değiniyor.
Filmi izlerken, aklınıza Şirince Köyü, Ortaköy, Ayder Yaylaları ve Balat sokakları geliyor. Fotosunu çekmekten kendisine bakmadığımız doğa mucizeleri…
Festival, Bozcaada halkına ekolojik filmler izleme fırsatı yaratırken, festival için Bozcaada'ya giden katılımcılara da ilham kaynağı oluyor.
Sadece bu yönü ile bile insan, bir sonraki yılda hangi fimlerin gösterileceğini, ekoloji mücadelesinin öne çıkacak başlıklarını merak etmeye başlıyor. (EMK)