Biri Filistinli, bir diğeri İsrailli iki yan yana gelse ne olur? Kavga mı ederler, tartışırlar mı? Yoksa taş, sopa, top, tüfek... Ortalık toz duman mı olur? Öznesi İsrail-Filistin olan her cümlede sizin de aklınızdan bunlar geçiyor değil mi? Gelin bu kafamıza empoze edilen bütün "negatif" imgelerden uzakta bir yerde, yeni ve eğlenceli cümleler kuralım.
Bu cümleler için en derde devam isim ise Boogie Balagan. Bana güvenin!
Bir projeden çok ötesi...
Ortadoğu müziklerini Rock n' Roll ile harmanladıkları şarkılarını "Filisrail" adlı hayali bir ülke için söyleyen ikili Boogie Balagan bölgedeki kültürel, dilsel ve psikolojik bariyerleri barış mesajlarıyla yıkıyor. Bir süredir hem de...
Yolları Fransa'da kesişen ikili bir projeden çok daha fazla anlam taşıyor şüphesiz. Bunun en büyük nedeni müzisyenlerin birinin İsrailli, birinin ise Filistinli olması. Solist Gabri ve gitarist Azri 2002 yılı başlarında, kendilerini tamamen "Boogie Balagan" projesine adadı.
Muddy Waters parçalarını yeniden yorumlayarak müziğe başladılar. Hümanizm, barış ve kardeşlik üzerine yazdıkları şarkıların yer aldığı ilk albümleri "Lamentation Wallo"da iki ülke insanının çektiği tüm acılara son vermenin zamanının geldiğine dikkat çekerek İsrail ve Filistinli çocukların arasındaki dostluk hikâyeleri anlattılar.
İngilizce, Fransızca, Arapça, Yunanca ve İbranice sözlere sahip olan şarkılar, rock'n roll bayrağının altında barış için çok güçlü bir güce dönüşüyor artık.
İlk albümleri Türkiye'de
Öncelikle albümden bahsedelim, ardından İstanbullulara müjdeyi verelim.
Bir bonus şarkı ve videonun da olduğu albüm Median Music ve Sony tarafından bir süre önce Türkiye'de de yayınlandı. Fransız Liberation'ın "Ortadoğu'da barış adına yazdıkları Rock n' Roll şarkılarla sizi 'Filisrail' adlı hayali bir diyara götürecek..." diyerek bahsettiği, ve "eşsiz bir çalışma" olarak nitelediği albümde 10 şarkı var.
Albüme ismini veren eğlenceli "Lamentation Walloo" ile açılan kayda kayıtsız kalmak ilk saniyeden itibaren imkânsız. Zira çok enerjik ve eğlenceli. Özellikle Gabri'nin aksanıyla şarkı daha da keyifli bir hale gelmiş.
İkinci şarkı "Dalida Blooz" da ilk şarkıdan aldığı bayrağı yine kaldığı yerden devam ettiriyor. Dans mı etmek istediniz? Önden buyurun...
"Biomekanicamel" üçüncü sırada. İlk birkaç saniyesinde "Ne oluyor yahu" diyebilirisiniz. Peşin hükümlü olmayın ve bir süre bekleyin. Sonra gelsin gerdan kırmalar, göbek atmalar...
Biraz sakinlik mi istediniz? Dinlenmeye mi ihtiyacınız var? "Kings of The Hill"le ritmi düşürün, "Mojo Lady" ile kendinizi bir kenara çekip, motoru soğutabilirsiniz. "Ride on Ride on" da sükûnetinize bir süre yardımcı olacaktır. Ama...
"Shoofoni Ya Nass" sizi tekrar dans pistine çağırıyor. Aksak ritmiyle sizi avucunuza alıyor ve gitar solosuyla kendinizden geçiriyor. 1, 2,3... 1, 2, 3... 1, 2, 3...
Aynı tondan devam... Sekizinci şarkıdayız: "Lonely Hmar"... Garbi'nin vokal nağmeleriyle sizi sürüklediği bu şarkının ardından "Get Outta My Pagoda" var. Ellerinizle ritmi yakalamak için ikiliyle yarışmanız içten bile değil. Çünkü şarkı bildiğiniz Amerikan Rock n' Roll'u.
10. şarkı "Shake The Shooka" eğlenceli bir konuşmayla başlıyor. Ardından bir davul zili, alkışlar ve vokal giriyor. Bir nevi protein etkili şarkı bu üçlemeyle sürüyor. Enerjisini hiç düşürmeden hem de.
Bonus şarkı "Dalida Blooz"un remixi. Yukarıda yorumları mevcut; yinelemeyelim...
Albüm müzikle gönül bağını Kral TV ya da MTV üzerinden kurmamışlar için ideal. Meramını ve enerjisini barıştan yana kullanan herkese olduğu gibi Boogie Balagan'a da sırf bu yüzden saygı duymak, kulak kesilmek gerek. İlgiyi hak ediyorlar fazlasıyla. Ancak bu "sadece" politik gerekçelerle edinilmesi gereken bir albüm değil. Hiç değil hem de... Zira Ortadoğu melodilerinin Rock n' Roll'a buluşması takdir edersiniz ki heyecan verici.
Süpriz: Balagan'lar garajistanbul'a mutlu yıllar demek için İstanbul'da
Gelelim İstanbullulara vaat ettiğimiz sürprize:
Bu nevi şahsına münhasır ikili 25 Ocak Pazartesi günü şehre geliyorlar. Sebebi ziyaretleri sıkıcı hayatımıza zihin açıcı işlerle renk katan garajistanbul'un üçüncü yaş günü.
Hem "Filisrail"li ikiliyi sahnede izleyerek eğlenmek hem de garajistanbul'a mutlu yıllar dilemek... Bu iki keyifli işi aynı gecede yapmak isteyenler için konser kaçırılmaz bir fırsat. (Biz de bu yazı vesilesiyle garajistanbul'a ve emekçilerine mutlu yıllar dileyelim.) Üstüne bir de pazartesi sendromu atlatma ihtimali. Oh ne güzel! Bundan iyisi Şam'da kayısı değil mi zaten.(BÇ)
Boogie Balagan hakkında ayrıntılı bilgiyi http://www.myspace.com/boogiebalagan adresinden edinebilirsiniz.