Yazan, çizen, yöneten Ümit Ünal, çocuklar için de üretti ve bir resimli çocuk kitabıyla yeni okurlarına "merhaba" dedi.
Şimdilerde "Aşk, Büyü vs" filmiyle gündemde takip ettiğimiz Ünal'ın yazıp resimlediği "Ada ile Böcü" Doğan Egmont'tan çıktı.
Yazarın da kendini seyahat ederken hep çok iyi hissettiği bir İstanbul vapurunda geçiyor hikâye.
Soğuk, karla kaplanmış bir İstanbul gününde eğer dışarıdaysanız, kendinizi yuvanızda, evinizde hissedeceğiniz nadir yerlerden biridir vapurlar. Pencere kenarı hem dışarıyı izlemek hem de kalorifere yakın olmak için en konforlu yerdir. Çay ve tost da bu seyahate eşlik edebilir çoğu zaman. Ya da simit...
Kahramanımız Ada da babaannesiyle birlikte Kadıköy İskelesi'nden bindiği vapurda hemen cam kenarına kuruluyor. Ve o meşhur anons, "Vapurumuz hareket etmiştir..." duyulana kadar dışarıyı izlemeye başlıyor. Babaannesi uykuya daldığı için de biraz yalnız kalıyor Ada ve içinden keşke bir arkadaşım yanımda olsa diye geçiriyor...
O sırada vapur dolmaya başlıyor...
Kimler kimler biniyor vapura!... Şık giyimli zürafalar, hareketli tilkiler, süslü püslü gergedanlar, kocaman filler.. Hepsi de çiftler halinde iskeleden doğru yürüyerek vapurda kendilerine bir yer buluyorlar.
Vapur adeta bir Nuh'un Gemisi gibi oluyor. Ada ise yalnızlığını daha çok hissediyor.
Tam da bu sırada iskelede O beliriyor, Böcü! Tüylü, patlak gözlü, çıplak ayaklı, tuhaf görünümlü, tek başına Böcü hemen Ada'nın ilgisini çekiyor ve böyle başlıyor arkadaşlıkları.
Ümit Ünal'ın çocuklar için yazıp resimlediği "Ada ile Böcü" tüm okurlarını farklı duygularla sarmalayarak keyifli bir vapur yolculuğuna çıkarıyor. Hayallerin ve arkadaşlığın gücünü öne çıkaran öykünün rengarenk karakterleri de dikkat çekiyor.
Yalnızlığı, öteki olmayı, dostluğu ve en çok da karla kaplanınca daha da güzelleşen İstanbul şehrini anlatıyor "Ada ile Böcü." Böcü mü tuhaf yoksa İstanbul mu sürprizlerle dolu?
Ümit Ünal hakkında
Yönetmen, yazar ve çizer. İzmir'de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. İlk senaryosu "Teyzem", 1986'da Milliyet Gazetesi Senaryo Yarışması'nda Birincilik Ödülü aldı ve Halit Refiğ tarafından filme çekildi. "Teyzem", "Hayallerim, Aşkım ve Sen", "Arkadaşım Şeytan" gibi filmlerin senaryosunu yazdı. Aralarında "9", "Ara", "Nar", "Sofra Sırları", "Aşk, Büyü vs." olan dokuz film yönetti. Resim ve fotoğraf çalışmalarıyla dört sergi açtı. Yayımlanmış üç romanı ve br öykü kitabı var. "Ada ile Böcü" çocuklar için yazıp resimlediği ilk kitabı.
(AÖ)