Öyle bir diyar hayal edin ki, başbakan, hatta kraliçe ve krallar bisiklet kullanıp halka misal teşkil etmek için pedal çevirirken kameralara poz versin.
Statünün herhangi bir öneminin kalmadığı, prestij adına yapılan fiyakanın ters teptiği, eşitlikçi değer ve inançlar görüşünün hâkim olduğu ileri seviyedeki bir toplum.
Masrafın cüzi, park probleminin asgari olduğu, ulaşımda hava kirliliğine yol açan unsurların iyice azaldığı yerleşim merkezleri.
Bedenin, ayrıca reflekslerin daima formda olduğu, kolaylıkla sosyalleşen, kognitif fonksiyonları bilenmiş, yaratıcılığı tetiklenmiş insanlar bütünü.
Hollanda'nın bisiklet kültürüne odaklanan 56 dakikalık Why We Cycle (Neden Pedal Çeviriyoruz?) adlı belgesel mevzuyu ayrıntılarıyla aktarıyor.
Yönetmenliğini Arne Gielen ile Gertjan Hulster ikilisinin kotardığı şirin yapım, trafik, hava ve ses kirliliği veya durağanlıktan kaynaklı sağlık problemleriyle cebelleşen toplumlara ilham veriyor; yaygın bisiklet alışkanlığına dair "propaganda" filmi coğrafi olarak bisiklet kullanılabilecek yerleşim merkezlerine model oluşturuyor.
Hollanda'nın gururu
Hollanda'nın gururla sunduğu tabloda, 17 milyonluk insan nüfusunu aşan 22 milyon bisiklet olduğunu öğreniyoruz sevilesi memlekette.
Her yaştan insanın pedal çevirdiği, külüstür de olsa varmak istediğin noktaya seni taşıyabilen envai çeşit bisikletin kullanıldığı, her türlü meteorolojik faktöre rağmen hareket halinde olunan dinamikler bütünü.
Mesele sadece fit olmak değil; bilhassa şehir içinde bisiklet kullanırken insanların farkındalık düzeyi gayet yüksek, refleksler daima bilenmiş vaziyette.
Özellikle kalabalık kavşaklarda göz ucuyla etrafı kollayan, gidonuna hâkim olan, vaziyete göre usulca korna çalan veya zaruri hale geldiğinde aniden frene sarılan diri bedenler.
Bisiklet kültüründen bihaber güruhların işgal ettiği merkezî sokaklarda, arsız turistleri esrar gevşekliğinden sıyırmak onlar için her zaman kolay olmasa gerek...
Kameraya konuşan Hollanda sakini bir kadın, iş çıkışı pedal çevirmenin ona sıkıntılı anlarını unutturduğunu, bisiklet kulanmanın kendisine adeta bir meditasyon imkânı sunduğunu belirtiyor.
İnsanların bir veya iki çocuğuyla pedal çeviren anne veya babalara karşı çok dikkatli olduğunu, nispeten nevrotik şehir hayatında bile, yavaş pedal çevirmek durumunda olmalarına hoşgörüyle yaklaşıldığını öğreniyoruz.
Küçük yaştan itibaren çocuklara bisiklet kültürünü aşılamış olmanın faydaları da sıralanıyor didaktik sayılabilecek belgeselde.
Bir çocuğa kendi aracını kullanma yetkisi vermenin, kimliğini daha çabuk edinmesine, özgüven kazanmasına ve hürriyet adına dev adımlar atmasına vesile olduğu kesin.
Şirin belgesel
Hollandalılar'ın bisikletle yılda ortalama kaç kilometre katettikleri, yolculuklarının yüzde kaçını pedal çevirerek yaptıkları gibi istatistikler de var belgeselde.
Uzmanların ağzından, bisikletle ulaşılabilir mesafedeki hizmetler bütününün garantilenmesiyle şehir planlamasındaki çözümler bütünü de.
İhtimamla tasarlanmış ve zarafetle uygulamaya konmuş bisiklet parkurlarının her zaman tercih edilmediğini de öğreniyoruz, anarşist ruhunu nispeten koruyan kendine has diyarda: İnsanlar iki nokta arasındaki en kısa yolu bazen inkâr edip, monotonluğu kırmak, yeniliğe açılmak veya belki de bir maceraya atılmak için çok daha dolambaçlı yolları tercih edebiliyormuş.
Belgesel, bisiklet meraklılarının ilgisini çoktan çekmiş vaziyette; bilhassa çevreci duyarlılık taşıyan birçok mekân tarafından, gezegenin çeşitli köşelerinde gösterimleri Şubat ayından günümüze devam ediyor. Fikrine danışılan muhtelif eksperler dışında, tecrübelerini birebir aktaran halktan simalar ve pedal çeviren insanların mutluluğu perdeye tatlı ezgiler eşliğinde iddiasızca yansıyor.
Hollanda yapımının dünya çapındaki telaşsız yolculuğu heyecanla sürerken, Türkiye'nin özellikle dik yokuşları olmayan yerleşim merkezlerine esin kaynağı oluşturacağı da hatırlatılır.
İkili veya grup halinde bisiklete binerken sohbet etmenin, ailece doğaya açılmanın, beklenmedik bir dinamik sayesinde hiç tanımadığın biriyle flört etmenin faydalarına vâkıf oluyoruz, daha ne!
Pedala kuvvet... (ET/PT)