Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, Ocak 2021'den bu yana toplanıyor. 10 Nisan'da başlayan panellerin dördüncüsü "Basında Ölülere Yönelik Şiddetin Yeri"ni kayıt çözümlerinden yayımlıyoruz. Kayıttan da dinlemek mümkün.
"Basında ölülere yönelik şiddetin yeri" başlığıyla 22 Ağustos 2021'de gerçekleşti. Gazeteci Hüseyin Aykol'un moderetörlüğündeki programa Nadire Mater, Ayşe Güney, Ali Duran Topuz ile Veysi Altay katıldılar. Bu dizimizde paneldeki konuşmaların çözümlerini yayımlıyoruz, panelleri kayıttan da izlemek mümkün.
Özgür basın geleneğinde çıkardığımız gazetelerde karşılaştığımız hak ihlalleri, özellikle de ölüye saygı gösterilmemesi, adalet uygulanmaması konuları üzerine bir otuz yılı aşan bir deneyimim var.
Elbette 12 Eylül öncesindeki dönemde de öldürülen devrimci arkadaşlarımızın yanındaydık onların cenaze törenlerinde bulunduk. Hatta çok iyi hatırlarım neredeyse Ankara’nın bir yanından öbür yanına Karşıyaaka'ya kadar yürüdüğümüz cenaze törenleri olmuştu.
"Ölüye Saygı ve Adalet " panellerini izlememiz ve okumamız lazım. Bizim bildiğimizi düşündüğümüz şeyler, ama olmuyor. Çünkü gazeteciler pratisyen hekimler gibidir. Her konuda biraz bilgi sahibidirler ama iş uzmanına gelince gerçekten doktorun uzman olması gerektiği gibi gazetecilerin de belli konularda uzmanlaşması gerekiyor.
Özgür Gündem
"İnsanlık Sürükleniyor"
Mesela, ben "Dış Haberler" kökenli bir gazeteciyim, sadece bu konudaki uzmanlığımda iddialı olabilirim ama genelde pek çok gazetede yayın yönetmenliği yaptığım için daha çok pratisyen hekim gibiyim. Kendimi öyle görüyorum.
Biliyorsunuz Özgür Gündem gazetesinin “İnsanlık Sürükleniyor” manşeti yaptığı en önemli manşetlerden birisiydi
Bir Alman panzerinin, zırhlı aracı mı diyeyim, arkasına bir gerilla bağlanmış ve bir süre halka gösterilmişti. Daha doğrusu galiba askerlerden birisi çekmişti fotoğrafı ve bize ulaştırılmıştı. Biz bunu manşetten verdiğimizde gerçekten Türkiye’de tabi belli bir infial oldu ama özellikle uluslararası kamuoyunda infial yaşandı.
Almanya da bu panzeri satan devlet olduğu için, hatta ne kadar uyguladılar tam bilemiyorum ama Türkiye'ye silah ambargosu uygulandı. Bu nedenle bu haberleri yapmak ölüye saygı ve adalet açısından çok önemli. Tabii buna benzer tepkileri bu günlerde ne kadar alabiliriz, ne kadar insanların vicdanına seslenebiliriz o ayrı ama bir yerden başlamamız lazımdı.
Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Panellerini okumak ve dinlemek için tıklayın
Katkılar
Aydın Engin |
İnisiyatif hakkında/ Derya AydınŞu anki çalışmamız aslında Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi girişimi. İnisiyatifi kurma çabası yürütüyoruz. O nedenle bütün katılımcıların çalışmaya dâhil olmasının, bu çalışmaya katkısının büyük olacağını belirtmek istiyorum. Bu çalışmayı yaklaşık bir yıla yakın bir süredir yürütüyoruz. Diyarbakır'da ve İstanbul'da çeşitli toplantılar alındı. Daha sonra pandemiden kaynaklı online toplantılar aldık. Şimdiye kadar inisiyatif içerisinde yer alanlarla geniş katılımlı dört ayrı toplantı aldık. İnisiyatifin içerisinde uzun zamandır bu alanda mücadele yürüten aileler var. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) gibi çatışmalarda hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin oluşturduğu kurumlar var. Biliyorsunuz, 1990'lı yıllardan beri, Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri gibi inisiyatifler oluştu, ölülerinin peşine düştü ve ne yazık ki hala ölülerine ulaşmaya çalışıyorlar. İnisiyatifin içerisinde İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), gazeteciler, hak savunucuları, hak örgütleri ve akademisyenler yer alıyor. İnisiyatif bünyesinde bir sekretarya, çeşitli komisyonlar oluşturduk. Arşiv ve Belge Komisyonu birçok kurumca yürütülen çalışmaları ve bu alandaki bilgileri, belgeleri kayıtları ve raporları ortaklaştırmayı amaçlıyor. Hukuk Komisyonu'nda farklı kurumlardan hukukçuların yanı sıra bağımsız hukukçuların da yer almasını istiyoruz. Basın Komisyonu'nda gazetecileri bir araya getirmek istiyoruz. Basında yer alma biçiminin nasıl olduğu, kamusal alanda nasıl tartışıldığı da önemli. Örgütleme Komisyonu süreci beraber yürütmeyi sağlamak amacıyla oluştu. Panellerimizi takip eden ve inisiyatif çalışmalarına dahil olmak isteyen herkes ayrıca bu komisyonlarda yer alabilir ve çalışmanın bir parçası olabilir. Panelleri Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'nin çalışmasını örgütlemek ve bu alanda çalışan kesimlere ve kişilere ulaşmak için bir yöntem olarak belirledik. Ayrıca bu süreçte kamusal alanda bu meseleyi konuşmaya başlamanın da bir aracı olarak düşündük. 'Türkiye'de Ölülere Yönelik Şiddet' başlıklı Nisan 2021'de düzenlediğimiz panelde kayıp yakını Ahmet Aslan (Dedim ya; acıları hissedelim), Hişyar Özsoy (Devlet ölümlerin hayatla bağını koparmaya çalışıyor) ve Özgür Sevgi Göral (Zorla kaybetmeler, 9 ülke, şiddet ve mücadele) konuştular. . Ölülere yönelik şiddetin hukuki boyutu, adli tıp süreçleri, ölülere yönelik şiddetin basında yer alma biçimi, hafıza ile ölüm arasındaki bağ, akademide nekro-politikanın nasıl ele alındığı ve ailelerin deneyimleri gibi konulardaki panellerimizin tarihlerini ve duyurularını paylaşacağız. Sürecin sonunda, İnisiyatifi açıklayacağımız geniş katılımlı bir toplantı/ konferans örgütlemek istiyoruz. Herkesi çalışmanın parçası olmaya davet ediyoruz. |
(NM/Lİ/DK/ LS/APK/KU)
* 21 Ağustos 2021'de webinar olarak gerçekleşen “Basında Ölülere Yönelik Şiddetin Yeri" paneli kayıtlarını Leyla İşbilir yazıya döktü, Dilan Karaman ve İnisiyatif'ten Lokman Sazan yayına hazır hale getirdi. Metindeki arabaşlıklamayı bianet yaptı. Manşet görseli ve metin görsellerini Korcan Uğur düzenledi. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'ne çalışmayı yayımlama imkanı verdikleri için teşekkür ediyoruz.
e-posta: [email protected]
Ölüye Saygı ve Adalet Panelleri IV
Basında Ölülere Yönelik Şiddetin Yeri"
- Kamerayı nerden kurmalı?/ Veysi Altay
- Medya ölüye saygıda ağır bir saygısızlığı içinde taşıyor/ Ali D. Topuz
- Biz kadınlar diyoruz ki; dil değişsin, zihniyet dönüşsün/ Ayşe Güney
- Ölüm ve ölüyle ilgili haberler nasıl yapılmalı?/ Nadire Mater
- Bir "yeni" habercilik başlığı: Basında ölülere yönelik şiddet / Hüseyin Aykol