bianet, 'bağımsız, hak odaklı, ötekinin sesini duyuran, alternatif bir gazetecilik mümkün' diyerek yayın hayatına başladığında ben 2 yıllık gazeteciydim. İnternet haberciliğinde duvara ilk tuğlayı koyan bianet, geçen süre içinde sadece hak odaklı gazeteciliğin temellerini oturtmakla kalmadı, onlarca gazeteci adayını mesleğe kazandırdı. Meslek hayatım boyunca kadın, çocuk, çevre, hayvan hakları ihlalleriyle ilgili konuları takip eden bir gazeteci olarak takip ettiğim, arşivinden faydalandığım, bianet'in artık bir parçasıyım.
1 Temmuz'da yayın yönetmeni olarak ilk yazıişleri toplantımızı yaptığımda karşımda heyecanlı bir haber ekibi vardı. Yayın Koordinatörümüz Ekin Karaca, editörlerimiz Ayça Söylemez, Pınar Tarcan, Ayşegül Özbek, Evrim Kepenek, Hikmet Adal, Tansu Pişkin, Kürtçe editörlerimiz Ferid Demirel, Murat Bayram, İngilizce editörlerimiz Selay Dalaklı, Volga Kuşçuoğlu ve sosyal medya editörümüz Yağmur Karagöz... Kısa bir tanışmadan sonra başladık çalışmaya. Defterler açıldı, gündemler sıralandı. Haberler tartışıldı...
Bu ilk yazımda bir aylık haber toplantılarımızdan bianet'in sitesine yansıyan haberlerimizi anlatmak istedim. Ve bundan sonra da bianet'te neler yaptığımızı, öne çıkan haberlerimizi, gündemimizi her hafta sizinle de paylaşmayı istiyorum. Bu aynı zamanda aktardığım haberlerin takibinin sözünü de vermiş olmak anlamına geliyor.
Görüşmek üzere...
****
Barış Akademisyenleri, beyanlar, sayılar, hikâyeler
“Bu Suça Ortak Olmayacağız…” Türkiye’de 89 üniversiteden 1128 ve yurtdışından da 355’ten fazla akademisyenin imzaladığı, “barış bildirisi” olarak anılacak metnin başlığıydı bu.
TIKLAYIN - Akademisyenler "Bu Suça Ortak Olmayacağız" Diyor
O günden bugüne ihraç, yargılama, soruşturmalarla üç yıl geçti.
TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar
Anayasa Mahkemesi’nden 26 Temmuz’da önemli bir karar çıktı. “Hak ihlali var” diyordu yüksek mahkeme.
TIKLAYIN - AYM, Barış Akademisyenleri İçin "Hak İhlali" Kararı Verdi
Gerekçeli kararın açıklanmasıyla birlikte yargılamalarda yeni bir süreç başlayacak.
Barış akademisyenleri davaları, bianet’in her zaman ilk gündem maddelerinden biri oldu. Tansu Pişkin, İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde süren davaları takip etti.
TIKLAYIN – Çağlayan Adliyesi Bir "Akademik Yılı" Daha Geride Bıraktı
Duruşmalarda yaşananlar da akademisyenlerin beyanları sadece ilgililerin ulaşabildiği dosyalarda kalmadı, her biri haber olarak yayımlandı.
TIKLAYIN – Barış Akademisyenlerinin beyanları
Akademisyen yargılamaları bianet’in gündeminde olmaya devam edecek.
***
Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni savunacak
bianet her ay önemli bir veri çalışması yayımlıyor: Çetele
Kadın cinayetleri, şiddet elbette sadece veri yayınıyla gündeme getirilecek konular değil. Ancak kamuoyu her Çetele’yle şunu bir kez daha görüyor: Bu ülkede hemen her gün kadınlar öldürülüyor, şiddete maruz bırakılıyor, taciz ediliyor, tecavüze uğruyor. Bu veriler de her seferinde şu gerçeği tartışmasız ortaya koyuyor: Devlet bu konuda önlemleri etkili ve sürekli hale getirmek, uygulamak zorunda.
Bu başlıkta önemli bir meseleyi daha hatırlatmak gerekiyor: İstanbul Sözleşmesi.
Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddetin faillerinin cezalandırılması için Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası bir sözleşme. Ve uzun bir süredir muhafazakar kesimin hedefinde. Evrim Kepenek, toplumun her kesiminden görüşünü sorduğu kadınlardan ortak bir yanıt aldı: Kadınlar bu sözleşmeyi sahipleniyor ve sonuna kadar savunacak.
TIKLAYIN -"Bedel de Ödesek İstanbul Sözleşmesi'ni Savunacağız"
***
Devletin görevini veliler mi yapacak
Türkiye'de haberciliğin en büyük sıkıntılarından birisi kronik sorunları haber değeri olarak görmemek. Okullara kayıt sırasında bağış adı altında istenen kayıt parası da bu konulardan biri.
Velilerden istenen bu para okulun eksiklerinin giderilmesinde ya da daha iyi eğitim için örneğin sınıflara bilgisayar alınması gibi ihtiyaçlarda kullanılıyor. Ayşegül Özbek, kayıt dönemi yaşanan bu durumu tek tek velilere sordu. Ortaya şöyle bir tablo çıktı; devlet okullarında kayıt parası 5 - 10 bin liradan başlıyor. Ve zaten ekonomik sıkıntılar içinde boğuşan insanlar parasız eğitim hakkından faydalanmaları gerekirken, devletin eksiğini kapatma yüküyle karşı karşıya kalıyor. Oysa eğitimde fırsat eşitsizliğini gidermek devletin en temel görevlerinden biri.
TIKLAYIN - "Okula Kayıtta 5 Bin Lira İstiyorlar, Borç Bulacağım Çocuğum İçin"
****
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor?
İzmir'de Harmandalı Geri Gönderme Merkezi yaklaşık iki yıldır kötü muamele iddialarıyla gündemde. Daha önce meslektaşlarımız bu konuda haberler yapmış, siyasetçiler de Meclis gündemine getirmişti. Evrim Kepenek, raporlarda, soru önergelerinde dile getirilen iddiaları somutlaştıran bir habere imza attı. İzmir Barosu avukatlarınca hazırlanan tutanağa ve mülteci kadına yönelik işkencenin raporuna ulaştı. Ardından merkezdeki bir güvenlik görevlisi Kepenek’e darp, ihmal ve ölümleri anlattı.
TIKLAYIN - Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Mülteci Kadına İşkence İddiası
TIKLAYIN - "Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ni Meclis Araştırsın"
bianet'in haberleri üzerine bu konu bir kez daha Meclis gündemine taşındı ve araştırma komisyonu kurulması istendi.
***
S-400 ve Doğu Akdeniz gerilimleri
Türkiye'nin en sıcak gündem maddelerinden ikisi Rusya'dan alınan S-400 füze sistemleri ve Doğu Akdeniz'de yaşanan enerji gerilimi. Pınar Tarcan, her iki konuyu da uzmanlarıyla konuşarak haberleştirdi. Gazeteci Akademisyen Sezin Öney, Doğu Akdeniz'i anlatırken, Doç. Dr. Hakan Güneş, Türkiye - ABD ilişkilerini değerlendirdi.
TIKLAYIN - ABD'nin F-35 Kararı Sonrası İlişkiler Ne Olur?
TIKLAYIN - Parsel Parsel Doğu Akdeniz Gerilimi
"Hayata Dönüş" takibi
19 Aralık 2000... Tam 19 yıl önce Türkiye'deki hapishanelere düzenlenen adına "Hayata Dönüş" denilen operasyonlarda 32 kişi öldü. Yıllarca bu konuda onlarca haber yapıldı. Zaman geçtikçe yargılamalara olan basın ilgisi azaldı. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyona ilişkin davanın 37. duruşması 10 Temmuz'da yapıldı. Ayça Söylemez'in ajandasında kayıtlıydı duruşma günü. "Gelişme olabilir" dedi ve duruşmayı izledi. Sanıklardan eski asker Bayram Tetik'in"Teslim ol" çağrısının operasyondan sonra yapıldığı itirafını haberleştirdi.
TIKLAYIN - "Teslim Ol" Çağrısı Operasyon Başladıktan Sonra Yapıldı
***
Dink davasında 12 yıldır gelmeyen adalet
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin ardından 12 sene geçmesine rağmen yargı süreci tamamlanmadı. Son olarak 17 Temmuz'da bir karar çıktı. Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal'le birlikte dokuz sanık 'örgüt' suçundan cezalandırıldı.
TIKLAYIN - Mahkeme 'Örgüt Var' Dedi, Erhan Tuncel'e 99 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Verdi
Özellikle sosyal medyada yargılamanın gidişatıyla ilgili soru işaretleri vardı. Bu hangi davaydı, bu aşamaya nasıl gelmişti, karar ne anlama geliyordu? Hikmet Adal, duruşmayı izledikten sonra avukat Hakan Bakırcıoğlu'dan tüm bu soruların cevabını aldı ve Dink davasının kronolojik olarak geldiği noktayı yazdı.
TIKLAYIN - "Dink Davasında Hüküm 'Silahlı Terör Örgütü Üyeliği'nden Kurulmalıydı"
***
40 derece sıcakta tarla işçisi olmak
bianet Kürçe editörü Ferid Demirel, Mardin'de tarım işçisi kadınlarla konuştu. 40 derece sıcağın altında günde 10 saat çalışan kadınların çalışma koşullarını izlenimleriyle aktardı. Günde 55 lira yevmiyle çalışan, parasının bir kısmını kendilerine iş bulan dayıbaşlarına vermek zorunda olan kadınlar haklarını istiyordu.
TIKLAYIN - 40 Derece Sıcakta Çalışan Tarım İşçisi Kadınlar
Düzce afet bölgesi..
Düzce'de 18 Temmuz'da meydana gelen sel büyük bir felakete neden oldu. Yedi kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce hayvan öldü, evler yıkıldı. Havanın sıcak olması nedeniyle bulaşıcı hastalık uyarıları yapıldı. Ruken Tuncel, milletvekilleriyle, Düzce halkıyla konuştu, kente giderek izlenimlerini aktardı.
TIKLAYIN - "Düzce Afet Bölgesi İlan Edilmeli"
TIKLAYIN - Düzce'de Hastalık Riski Var; Hayvan Ölüleri Kokmaya Başladı
TIKLAYIN - "Ekmeği, Suyu Bol Veriyorsunuz, Peki Zararımızı Karşılayacak Mısınız?"
***
Atölye BİA yeni mezunlarını veriyor
IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği Temel Gazetecilik Atölyesi’nin farklı üniversite ve şehirlerden 13 genç katılımcısı vardı. Gazeteciler Ahmet Tulgar ve Esra Açıkgöz’ün eğitmenliğinde gündem tartışarak, haber konuları belirleyerek 22 Temmuz’da başladıkları eğitim bugün bitti. Sekiz gün boyunca deneyimli gazetecilerden eğitim alan katılımcıların kendi ürettikleri haberleri de bu hafta bianet’te okuyabileceksiniz.
***
Medya Gözlem Veri Tabanını takip edin
Gazetecilerin yazdıkları haber ve yazılardan soruşturuldukları, gözaltına alınıp hapsedildikleri Türkiye’de bir medya gözlem veri tabanı olması şarttı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi ve bianet İfade Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu’nun 2001'den bu yana medya çalışanlarına ve kurumlara yönelik ifade özgürlüğü ihlallerini izlediği Medya Gözlem Raporları artık veritabanında arşivleniyor. Basın davalarıyla ilgili tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - Üç Ayın İyi Haberi: AYM'nin "İfade Özgürlüğü İhlali" Kararları