8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne birkaç gün kaldı.
Böylesi dönemlerde, gündemine toplumsal cinsiyet eşitliğini alan her şeyi de daha görünür yapmak istiyoruz elbette. Kadın haklarını anlatan kitaplar, belgeseller, basın açıklamaları…
O kadar güzel bir bilgi akışı oluyor ki hangisini paylaşacağımızı bilemiyoruz çoğu kez. Ben de sizler için naçizane birkaç öneri kitap listesi hazırladım.
O zaman başlayalım.
*Etin Cinsel Politikası
Carol J. Adams’ın kitabı benim için “Neden vejetaryen oldun yahu?” sorusunun yanıtı.
Devletlerin savaş politikalarının, şiddet eğilimleri ve erkeklik davranışları üzerinden nasıl şekillendiğini anlatan kitabı gönül rahatlığıyla kitaplığınıza ekleyebilirsiniz.
Kitabın tanıtım yazısı şöyle:
“Her on yedi saniyede bir kadın tecavüze uğruyor. Her bir saniyede yüzlerce hayvan öldürülüyor. 'Dayak yiyen kadınlar' gerçekliği her gün yüzümüze çarpılıyor ekranlardan ve gazete sayfalarından. Çiftliklerin esir ettiği, mezbahaların katlettiği hayvanlar 'marketteki et'e indirgeniyor günümüzde. Etin hem protein için zorunlu olduğuna hem de gücün kaynağı olduğuna inanmamız için örülen mit, aslında erkeğin potansiyel şiddet eğilimiyle üstünlük kurmasına neden oluyor. Etçilleri yiyen etçiller, kafamızdaki iktidar piramidinde en üste yerleştiriliyor ve bu haliyle gündelik hayatımızın her köşesine sızıyor. Reklamların neredeyse tamamında eti yenen hayvanların kadınsı temsil edilmesi ve erkek zihninde seks yapılacak kadının et veya piliç görüntüsünde olması yapbozu kendiliğinden tamamlıyor.”
*Feminist Bir Yaşam Sürmek
Sara Ahmed’in bu kitabını, aslında bell hooks’un “Feminizm Herkes İçindir” kitabıyla okumak şart. Birbirini tamamlayan bu iki kitap, nasıl feminist bir yaşam sürülür konusunda somut önerileri içerdiği kadar asıl olarak “Ne yaparsak feminist olamayız?” sorusuna yanıt oluyor.
*Ecel Çiçekleri
Elçin Poyrazlar’ın harika kaleminden okuyan herkesi ters köşeye yatıran kimi zaman gerçek olmasını dilediğiniz polisiye bir roman.
TIKLAYIN - "Ecel Çiçekleri": Kadınlar namluları tek tek bükecek
*Halide Edib: Biyografisine Sığmayan Kadın
YKY’den okurla buluşan kitap, Türkiye’nin ilk yıllarındaki kadın mücadelesini romancı gibi anlatıyor. Okur kimi zaman kurgu bir eser okuduğunu sanırken bir cümle ile eserin gerçek bir yaşam öyküsü olduğuna uyanıyor.
*Can Yayınları’ndan Yeni Bir Dizi: Klasik Kadınlar
Can Yayınları’nın yeni dizisi Klasik Kadınlar’da hem kadın hem de erkek yazarların kaleme aldıkları klasikleşmiş eserler bulunuyor.
Dizi kapsamında çıkan ilk sekiz kitap:
Ann Radcliffe – "Sicilya’da Bir Aşk Hikâyesi"
Mary Shelley – "Son İnsan"
Emily Brontë – "Uğultulu Tepeler"
Jane Austen – "Aşk ve Gurur"
Daniel Defoe – "Moll Flanders"
Honoréde Balzac – "Eugénie Grandet"
Gustave Flaubert – "Madam Bovary"
Charlotte Brontë – "Jane Eyre"
*Metis Yayınları da yine toplumsal cinsiyet odaklı kitapları ile göze çarpıyor.
Berfu Şeker’in “Başkaldıran Bedenler”, Deniz Kandioti’nin “Cariyeler Bacılar Yurttaşlar”, Ezgi Sarıtaş’ın “Cinselliğin Normalliğinin Kurtuluşu” ilk akla gelenler.
Kitaplıkta yer alan kitap çok, önerilerimizi zaman zaman buradan paylaşırız. Elbette sizin katkılarınıza da açığız.
Adresim: [email protected]
(EMK/AÖ)