"Kimseye minnet etmeden gazetecilik yaptım, bedelini ağır ödedim; evler, arsalar sattım ama olsun eşimi kaybetmedim..."
Giresun Sonhaber İnternet Sitesi sahibi ve yayın yönetmeni gazeteci Mehmet Yüksel'le IPS İletişim Vakfı ve Press Now'un, Giresun Piraziz Park Otel'de gerçekleştirdiği "Gazetecilik Atölyesi"nde tanıştık.
İlkokul mezunu Yüksel, bağlama ve trompet çalıyor, 66 yaşında hala yeni şeyler öğrenmek için seminerlere katılıyor...
"Gençlere şunu söyleyeyim: müzik ve gazetecilik insanı ummadığı noktaya getiriyor. Bir anda herkes seni tanıyor... Bu işin tatmini çok."
"Beni örnek alıyorlar..."
40 yıldır yerelde gazetecilik yapan Yüksel bianet'e gazetecilik tutkusunu, spor ve müzik sevgisini anlattı. Yüksel "Çok zorluk çektim ama dünyaya bir daha gelsem yine önce müzisyen sonra gazeteci olurdum" diyor.
"Yıllar önce evler arsalar gidip, işim bozulduğunda bağlamamı aldım, kapattım kendimi, 17 beste yaptım. Trompet bir yanımda, bağlama diğer... Arkadaşlar 'Seni örnek alıyorum; bu kadar zorluk içinde dünyaya hep güzel bakabiliyorsun' diyor..."
Fotoğrafçılığa meraklı olduğunu anlatan Yüksel, 1967'de spor fotoğrafları çektiğini söyledi.
"Gazeteye girmem için ısrar ettiklerinde ben 'Benim kalemim güçlü' değil dedim. 'Öğrenirsin' dediler. Sonra başvurdum Milliyet'e. 1999'da Doğan Haber Ajansı (DHA) kurulana kadar orada çalıştım. Kendimi geliştirdim. 1980'de Giresun'da Gazeteciler Cemiyeti'ni kurduk. Giresun'da matbaa kurdum, İstanbul'dan yıkıntı bir makine alıp tamir etmiştik. Matbaayı kurduktan sonra günlük gazete çıkarmaya başladık. Şimdi internet sitesi var."
"Mesleğe girerken eşime güvendim"
Reklam almakla uğraşmadığını aktaran Yüksel, geceleri düğünlerde müzik yaparak gazeteciliği sürdürmesine yetecek ek geliri kazandığını kaydetti.
"Benim eşim öğretmen, gazeteciliğe başlarken ben biraz ona güvendim. 1970'te haberleri el yazısıyla yazar, İstanbul'a yollardık. Eşime 'Benim yazım okunmuyor, sen yaz' dedim; 'Yok' dedi, 'Bu işe nasıl girdiysen altından da kalkacaksın'. 1972'de daktilo hediye ettiler. Daktiloda yazarak işi kurtardık..."
"'İnternete geçeceğim' dedim, 'Manyak mısın' dediler"
Yüksel bilgisayara geçiş öyküsünüyse şöyle anlatıyor:
"İstanbul'dan dediler ki: 'Mehmet Abi, seminer yapılalı üç gün oldu, Giresun'dan Diyarbakır'a geçti ekip, sen hala haberi yollayacaksın'. 'Ne yapayım' diye sordum. 'Yenileyeceksin kendini, bilgisayar alacaksın' dediler. Krediyle bir bilgisayar aldım. Aldım defteri kalemi neresinden açılır, ne yapılır hepsini anlattırdım. Deftere yazdım. Üç defter yazı oldu."
İnterneti öğrendikten sonra Yüksel, bir internet haber sitesine rastlıyor, hoşuna gidiyor:
"İnternet gazetesi görünce hoşuma gitti. Dedim 'İnternete geçeceğiz'. 'Manyak mısın' dediler; 'Yok' dedim. Resim, haber, yorum hepsini ben koyuyorum. Oğlum İstanbul'dan reklamları ekliyor, o kadar..."
"On yıl çalıştım karşılığında bir kravat aldım"
Küçük yerde gazetecilik yapmanın zor olduğunu vurgulayan Yüksel, kalemi sivri olduğu için 15 senedir çok tehditler almış.
"Övgü yazdığınızda sizden iyisi yok. Ama bir kez eleştirdiğinizde jandarma, belediye başkanı, vali... Hiçbiri bilgi vermemeye başlıyor. Ben kalemimi satmadım, satanları da 'kiralık katil'e benzetiyorum. Bu işi para için yapmadım, Giresun için iyi bir şeyler yapmak istedim. On yıl hiç para almadan çalıştım, on yılın sonunda patron bayramda bir kravat hediye etti. Bir kravata on yıl..."
Gülüyor...
"Küçük yerde para sıkıntısı olduğundan az para verebilmek için ya emeklileri ya da 15-16 yaşında çocukları çalıştırıyorlar. Bu yüzden kimse gazeteciliği meslek seçmiyor, hep 2. meslek olarak yapıyor. Ben gençler haklarını alabilsin diye çok uğraştım. Sigortalı çalışmalarını sağladım. Giresun yeni yeni bir düzene girdi."
Mehmet Yüksel kimdir?
1941 Giresun doğumlu. İlkokul mezunu olan Yüksel, gazeteciliği "usta-çırak" ilişkisiyle Giresun'da öğrendi. Yüksel 1967'de foto-muhabir olarak başladığı gazeteciliği Giresun Sonhaber'in sahibi ve yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.
Spora çok meraklı olan Yüksel, Beşiktaşlı ama 67'den bu yana Giresunspor'un da hiç maçını kaçırmamış. (GG)