Geçen hafta kaybettiğimiz feminist yazar bell hooks’un çok sayıda kitabı Türkçe’ye çevrildi. Dünyadaki feminsitler kadar Türkieye’deki feminsitler de onun izinden gidiyor.
hooks, 69 yaşındaydı yaşamını kaybettiğinde fakat yazdıklarıyla hep bizimle olacak.
Onun en çok paylaşılan cümlelerini derledim...En unutulmazlarından biri, kulağa küpe: ”Feminizm herkes içindir”
Ondan geriye kalanların bazıları...
*"erkeklere sevme sanatı öğretilmezse, sevemezler. "
*”bu erkekler bir yandan dünyaya özgürlüğün önemini anlatırken, diğer yandan' kendi sınıflarındaki kadınları eziyorlardı."
*"çünkü feminist hareket, erkekler için de ataerkiliğinin köleliğinden kurtuluş umudunu barındırır."
*”kadınlarında en az erkekler kadar cinsiyetçi olabileceği yine kadınlar tarafindan anlaşıldı . Bunun ardından da erkek karşıtı feminist anlayış, hareketin bilincini sekillendiren. Öge olmaktan çıktı. Tüm Toplumsal cinsiyet adaletinin yaratılmasına odaklandı.
*”evdeki sorunlar daha fazla stres yaratır ve çözülmesi daha zordur, oysa işyerindeki sorunlar herkes tarafından paylaşılır ve çözüm bulması yalnız yaşanmaz.
"ataerkil kültürü parçalamak ve değiştirmek erkeklerin ve kadınların birlikte yapması gereken bir iştir."
”biz kadınlar her şeyden önce, kendimizi ve bedenimizi erkeklerin malı gibi görmekten vazgeçmeliyiz.”
"erkeklerin değişmeyi istemedikleri doğru değil; ama değişmekten korktukları doğru. "
bell hooks hakkında
1952’de Hopkinsville, Kentucky’de, işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gerçek adı Gloria Jean Watkins olan yazar, sonraları büyükannesi onuruna kadın soyunu kabul ederek “bell hooks” mahlasını benimsedi. Dikkati imzaya değil, çalışmalarına çekmeyi istediğinden “bell hooks” adını küçük harflerle kullandı.
Stanford Üniversitesi’ne girdi ve 1972’de İngilizce bölümünden mezun oldu. 1976’da İngiliz Edebiyatı bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Birkaç yıl sadece yazdı, öğretmenlik yaptı, geçimini sağlama amacıyla telefoncuda çalıştı. 1983 yılında California Santa Cruz Üniversitesi’nde edebiyat doktorası yaptı.
Yayınlanmış 40'tan fazla kitabı bulunan hooks, kitaplarında özellikle ırk, cinsiyet ve toplumsal sınıf konularına odaklandı.
1960'larda yükselen ve II. Dalga Kadın Hareketi olarak adlandırılan hareket içinde yer aldı. Feminizmin beyaz, orta sınıf, eğitimli kadınların hareketi olmadığını; sınıf ayrımcılığı, ırkçılık, milliyetçilik, militarizm, homofobi ve transfobi ile mücadele edilmediği müddetçe kadınlar arasında gerçek bir dayanışmayı sağlamanın mümkün olmadığını savundu.
2000’li yıllardan itibaren ise özel olarak sevgi konusunu ele aldı. Kadınların, 1960'lı yılların kazanımlarının bedelini sevgi hakkında konuşmamalarıyla ödediklerini oysaki topluma karşı direnmek için diğer kadınlarla sevgi çemberi kurmak zorunda olduklarını savundu.
TIKLAYIN - Friedan ve Liberal Feminizmin Radikal Kökleri
TIKLAYIN - Arzu Erkan- Yüce'den feminist okuma önerileri
(EMK)