Dün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 5. Maddesi sebebiyle günlerdir tartışılagelen sağlıkla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşüldü. Sabah saatlerinde kanun teklifini meclisin önünde protesto eden ihraç edilmiş iki genç hekim Mihriban Yıldırım ve Onur Erden, polislerce gözaltına alındı. İlerleyen saatlerde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) kanun teklifinin sağlıkta şiddeti önlemeye ve KHK’li yahut güvenlik soruşturmasını geçememiş hekimlerin çalışma hakkını düzenlemeye yönelik kısımlarının değiştirilmesine dair bir bildiri yayınladı.
“Hekimlik Yapmak İstiyoruz” çağrısıyla yayınlanan bildiride hekimlerin mesleklerini yapmaktan alıkonulmasının kabul edilemez olduğu vurgulanıyordu.
TIKLAYIN - KHK’li Doktorların Çalışmasını Sınırlandıran Madde Geri Çekildi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) maddeyi geri çekmedi ancak akşam saatlerinde bir değişiklik teklifi verdi. Bu teklif ile 5. Maddede yer alan KHK’li hekimlerin çalışmasına dair kısıtlılık ve raporlarının geçersizliğine ilişkin kısım kaldırılıyor.
Bunu verilen büyük mücadelenin güzel bir sonucu değerlendiriyorum. Hem muhalefet saflarında buna dair emek veren milletvekilleri hem Türk Tabipler Birliği hem de adalet duygusuna sahip nice güzel insanın bir başarısıdır bu.
Elbette bu mücadelenin gereksiz yere ihraç edilmiş tüm hekim, polis, savcı, hakim, öğretmen, akademisyen ve diğer nice vatandaşın kamudaki mesleklerine dönmesi için devam ettirilmesi gerekiyor ve ettirilecektir de.
5. Madde tamamen çekilmedikçe
Bu yazıyı yazmamın esas sebebi ise verilen değişiklik teklifinin ikinci kısmıdır. Bilindiği üzere 5. Madde KHK’li hekimlerin yanında güvenlik soruşturmasından geçemeyenlere dair de SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışamamaya dair bir düzenlemeye içeriyordu.
Önce kanunun görüşüldüğü komisyonda, çalışabilmelerine dair kısıtlılık kaldırıldı ancak hala 600 gün meslekten men edilme kısmı aynı bırakıldı.
Dünkü teklifte ise güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimler için 450 gün bekleme yahut pratisyen hekimler için 75 bin TL, uzman hekimler için 120 bin TL ceza ödeyerek işe başlama şartı yer alıyor.
Bu maddenin neden, nasıl, ne amaçla geldiğine dair hiçbir fikrim yok. Zaten detaylı bilgiye de sahip değiliz. Görüşmeler bugün Genel Kurul’da 14:00’da başlayacak. Dün Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi ve 60 Tabip Odası meclisteki tüm milletvekillerine hekimlerin bu maddeyi istemediğine dair bir mektup gönderdi.
En başından beri hiçbir hukuki dayanağı olmayan ve sürekli değişime uğrayan bu madde tamamıyla geri çekilmediği sürece sevinilecek bir tarafı yok. Zaten KHK’li hekimler özel hastanelerde çalışmalıydı; dün verilen değişiklik teklifi yapılan hatadan verilen mücadele sonucu olsa da iki hafta öncesine göre bu kişiler için hiçbir iyileştirme gerçekleşmemiş oldu.
Bunun yanında güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin durumu oldukça kötüleşti. Tababette yeni bir devrim gerçekleştirilmek isteniyor ve onun adı da “Bedelli Hekimlik!”.
İnsanların çalışma hakkı hiçbir şekilde pazarlık konusu olamayacağı gibi belli meblağlar belirlenerek satın almaları gereken bir meta da olmamalıdır. Bugün maddenin geri çekilmesi en büyük temennimiz.
Güvenlik soruşturması gibi hiçbir hukuki dayanağı olmayan, keyfi bir değerlendirmeyle hiçbir hekimin mesleğini yapmasına dair bir kısıtlama getirilmemesini istiyoruz.
Aynı KHK’li hekimlerde olduğu gibi hatadan geri dönüleceğine dair inancımız tam çünkü bunun mücadelesini her safta vermeye devam edeceğiz. (AİN/HK)