Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya gezisi sırasında kendisini eleştiren bir vatandaşın korumalarınca zorla kaçırıldığı ve dövüldükten sonra bırakıldığı iddia edildi.
Mağdur Ertuğrul Sağlam başından geçen olayı Çağdaş Hukukçular Derneği'ne (ÇHD) şöyle anlattı:
"11 Mayıs saat 17:00 sıralarında başbakanın konvoyu geçerken '65 yaşında emeklilik getirdiniz. İnsanları üç kuruşu mahkum ettiniz. Asgari ücretliyi perişan ettiniz' diye bağırdım. Birden çevremi özel korumalar sardı. Bana vurmaya başladılar. Daha sonra 06 VAC 07 plakalı araçlarına bindirdiler. Göz bandı taktılar ve başıma poşet geçirdiler.
Arabada dört kişiydiler. Bu sırada 'senin yanına silah koyacağız, eroin koyacağız, öldürüp atacağız' şeklinde tehdit ettiler. Yaklaşık 20 dakika sonra bir yere geldik. Arabada sürekli dövdüler. Daha sonra arabadan indirdiler."
Kafasından ve bacaklarından yaralandığını söyleyen Sağlam, korumaların kendisini serbest bırakırken de tehdit ettiğini belirtti.
ÇHD Antalya Şube Başkanı, avukat Münip Ermiş yaptığı açıklamada, eleştiriyle karşılaşan siyasilerin buna tahammül etmek zorunda olduğunu söyledi.
Örnekler
3 Mayıs 2008'de Erdoğan'ın Tuzla tersanelerine gelişinde yaşanan işçi ölümlerini protesto etmek isteyen beş sendika üyesi ve bir gazeteci korumalarca ağızları kapatılarak gözaltına alındı.
26 Nisan 2007'de Erdoğan'ın Niğde'deki mitingini izleyen gazetecilerin olduğu bir minibüs başbakanlık korumalarınca durduruldu. Korumalar, minibüs şoförüne silah çekerek, olaya müdahale etmek isteyen bir başka polis memuruna "Ben polis molis dinlemem. Bundan sonra senin kim olduğun hiç önemli değil, çeker vururum" dedi.
11 Şubat 2006'da Mersin'de kendisini eleştiren bir çiftçiye Erdoğan hakaret etmiş, daha sonra çiftçi Mustafa Kemal Öncel korumalarca dövülerek gözaltına alınmıştı. Savcılık da çiftçi hakkında "kamu görevlisine hakaret" suçlamasıyla dava açmıştı.
26 Eylül 2003'te Erdoğan'a soru sormaya çalışan gazeteci Musa Ağacık'a koruma memuru Murat Öksüz tekme attı. Ağacık olayı yargıya taşıdı ve Öksüz mahkum oldu.
Yeni müdür
Bunlar sadece basına yansıyan birkaç örnek. Ağacık örneğinde aksi gerçekleşse de, çoğu zaman korumaların şiddet uygulaması cezasız kalıyor.
Başbakan'ın korunması Emniyet Genel Müdürlüğü, Koruma Dairesi Başkanlığı altında yer alan Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarınca sağlanıyor.
Bir süredir boş olan müdürlük görevine geçen günlerde Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Yüksel getirildi.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Çevik Kuvvetten Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcılığı yapan Yüksel, iki yıldır Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Yüksel, Ukrayna’da 1993-1995 yılları arasında da irtibat görevlisi olarak çalıştı.
"İşkenceci" korumalar
Mart 2006'da bir soru önergesini cevaplayan dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakanlık'ta 287 koruma görevlisinin bulunduğunu söylemişti.
Bunlardan 221'i yakın koruma görevindeydi.
2004'te Erdoğan koruma amiri olan Maksut Karal'ın Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) görev yaparken ağırlıklı olarak DHKP-C, TİKKO gibi örgütlerle ilgili soruşturmalarda gözaltına alınan çok sayıda kişi tarafından işkence nedeniyle şikayet edildiği ortaya çıkmıştı.
Koruma memuru olan görev yapan bir başka isim, Hanefi Karal da işkence nedeniyle yargılanıyordu. (EÜ/GG)