Başbakanlık internet sitesi bir süredir yeni bir hizmet veriyor: Çocuk sayfası. Siteye Başbakanlığın ana sayfasından girebilirsiniz, ya da http://cocuk.basbakanlik.gov.tr adresinden doğrudan ulaşabilirsiniz.
Site Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklara hitaben yazdığı bir mektupla açılıyor. Erdoğan, "Sevgili çocuklar" diye başladığı mektubunda "Keşke sizlere savaşların yaşanmadığı, yoksullukların ortadan kalktığı, acıların tümüyle silindiği bir dünya sunabilseydik... Bunu başaramadığımız için gerçekten çok üzgünüz" diyor.
Yasama, yargı, yürütmenin ne olduğu ve nasıl çalıştıkları anlatılan sitenin sol yanında oyun bölümünde "Güvenli internet macerası" yaşayabilir, "Eğlenelim Öğrenelim" bölümünde, sıvıların sıcaklık değişimini, doğal sayıları çarpmayı, dili güzel kullanmayı, yatak odanızı toplamayı, geometrik cisimleri öğrenebilirsiniz. "Acaba nedir" bölümünde Başbakan çocuklara demokrasi; vatandaşlık; seçimler; insan hakları; Cumhuriyetin temel nitelikleri; çocuk hakları; çevre ve geleceğimiz başlıkları altında bilgiler veriyor.
İçeriklerine bakalım: "Demokrasi acaba nedir?" sorusunun cevabı özetle şu: "Toplumda demokrasinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan asgari şartlar halkın yönetime geniş çapta katılması; farklı düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi ve bu düşüncelerin örgütlenebilmesine imkân tanınması..."
"Katılım", "Düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi"nden söz açılmışken Erdoğan'a örneğin seçim barajının neden yüzde 10'un altına indirilmediğinin sorulması gerekiyor.
Haklar sadece Türklere ait
"Vatandaş acaba nedir?" sorusunun cevabı ise bir önceki "demokrasi" açıklamasıyla çelişiyor, bütün farklılıkları yok sayıyor:
"Anayasa'mızın 66. maddesi vatandaş olmanın sınırlarını çizmiştir; 'Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür. 'Ben bu ülkenin vatandaşıyım' diyen bir kişi ancak 'Benim bu ülkede bazı haklarım ve sorumluluklarım var' diyebilir."
"İnsan hakları acaba nedir?" sorusunun verilen yanıtta ilk cümle şu: "Vatandaşların düzenli aralıklarla yöneticilerini seçmek için oy kullanmalarıdır. Ülkemizde seçimler genel ve yerel olmak üzere ikiye ayrılır."
Yasa ve uluslararası sözleşmelerdeki insan hakları tarifi yapıldıktan sonra, "Bu konuda özellikle radyo, televizyon ve gazete gibi kamuoyunu etkileyen kitle iletişim araçlarının bilinçli ve duyarlı davranması, yetkilileri uyarıcı bir tutum içinde olması büyük önem taşır" deniyor. Başbakan'a düşünce özgürlüğünü kısıtlayan yasa maddeleri ile haklarında "Türklüğü, devleti, hükümeti ve devletin kurumlarını aşağılamak" gibi suçlamalarla dava açılan gazetecileri hatırlatmak gerekiyor.
Çekinceli maddeler yok
"Çocuk Hakları ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme acaba nedir?" diye merak ediyorsanız, cevabını Başbakanlık sitesinde eksik alıyorsunuz. Cevapta Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin, Türkiye'nin anadilde eğitimin önünü kapatmak için çekince koyduğu 17, 29 ve 30. maddelerinden hiç söz edilmiyor.
"Çevre ve Geleceğimiz" başlığı altında yazılana bakalım:
"Başlıca kirlilik çeşitleri: hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve radyoaktif kirlilik... Çevremizi temiz ve güzel tutarak dünyayı yaşanabilir hâlde gelecek kuşaklara bırakmak en değerli mirastır. Kendimiz için değilse bile geleceğimiz için çevremizi koruyalım!" Çocukların Başbakan Erdoğan'a hidroelektrik santrallerini, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasını sormamasını umuyoruz.
Türkiye'deki yasalar Başbakan Erdoğan'ı, örneğin vatandaşlık tanımında olduğu gibi, bu yanıtları vermeye hukuken zorluyor olabilir. Ama "Hükümetin genel siyasetinin yürütülmesini gözetmek" ile görevli Başbakan'ın anayasa değişikliği paketini hazırlarken vatandaşlık tanımını neden değiştirmeye yanaşmadığı da bir soru olarak duruyor.
Site bir açıdan yine de çocuklar için yararlı. Eksik de olsa, çocuklar uluslararası sözleşmelerde tarif edilen temel haklara dair bilgi alabilir ve bu site Başbakan Erdoğan'ın, çocuklara temel insan haklarını uygulayacağı yönünde verdiği bir söz olarak değerlendirilebilir. (SP)