Son günlerde Türkiye'de Dersim 1938 tarihi yoğun olarak tartışılıyor. CHP Grup Başkan Vekili Onur Öymen'in ağır sözleri sebebiyle herkes bir şeyler söylüyor. 71 yıldır gizlenen, inkâr edilen ve yasaklanan Dersim 1938 trajedisi açıkça tartışılıyor.
Tartışma bir tarafa, Dersim 1938 kurbanlarının ikinci ve hatta üçüncü kuşak çocukları ve Alevi yurttaşlar meydanlarda gösteriler yapıyorlar; 1938 felaketinin tanınmasını ve diğer insani isteklerini dile getiriyorlar. Deyim uygunsa "Pandoranın kutusu açıldı" ve Türkiye "tarihiyle yüzleşme" fırsatı yakaladı.
Sayın Başbakan
"Dersim katliamı" sözünüz biz Dersimlilere, Alevilere ve vicdan sahibi tüm insanlara büyük cesaret ve moral vermiştir. Dersim'de 1938'de yapılanları "insanlık dışı" diye nitelemeniz son derece isabetlidir. TC Başbakanı olarak bu açıklamalarınızdan sonra, gerçekleri saklama üzerinde inşa edilmiş resmi ideoloji ve resmi tarih artık sorgulanmak zorundadır.
Ancak bu mesele burada bitmiyor. Hâlâ canlı olarak içimizde dolaşan ve her fırsatta 1938'de yaşadıklarını anlatan mağdurların acısını dindirmek için yapılacak çok şey var.
Ailelerinden koparılmış ve başka şekilde büyütülmüş kişiler için atılacak adımlar var. Dilimiz, kültürümüz ve inancımız tanınmak zorundadır. Mezarları dahi bilinmeyen Seyit Rıza ve arkadaşları için de önümüzde sorumluluklar var
Sayın Başbakan,
Dersim 1938 katliamından dolayı bir "barışma" veya "özür" yasası çıkarılabilir. Birkaç maddeden oluşacak bu yasa "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 1937-1938'de Dersim ve çevresinde insanlarımızın yaşamını kaybetmesine ve mağduriyet yaşamasına neden olan tüm eylemlerden ötürü derin üzüntü duyduğunu belirtir" vb. bir tek cümle ile Türkiye'de yaşayan tüm insanlarda birbirine saygı ve empati duygusunu başlatabilir.
Yasanın öteki maddeleri ile Bakanlar Kuruluna yetki verilebilir ve önemli adımlar atılabilir. Ölenlere itibarlarını iade etmek, Dersim diline, kültürüne ve Aleviliğine saygıyı gösteren düzenlemeler yapmak, Seyit Rıza ve arkadaşlarının naaşlarını 71 yıl sonra ailelere teslim etmek, anma yerleri ve anma günleri yapmak, sürgün edilenlerin zararlarını karşılamak, ailelerinden koparılmış Dersim yetimlerinin gönlünü almak vb. bu adımlardan birkaç tanesidir.
Sayın Başbakan,
Bize yardım edin. Dersim'in acılarına sahip çıktığınızı gösterin. 71 yıldır kanayan yaramızın sağalmasına olanak sağlayın.
En derin saygılarımla.
Avukat Hüseyin AYGÜN
Seyit Rıza Ailesinin Vekili
Dersimli Bir Yurttaş.