Fotoğraflar ve Video: Evrim Kepenek/bianet
Dün gece, Harbiye'de Aynur Doğan konserindeydim, "Kadınların Gündemi" yazımı maalesef bugüne yetiştirebildim.
Albümleri dünya çapında Kürt müziği alanında en çok satan albümlerin başında.
2017’de Akdeniz Müziği Ustası Ödülü’ne, 2021’de Uluslararası Dünya Müzik Fuarı Womex, 2021 yılı sanatçı ödülünü layık görüldü.
Kürt Sanatçı Aynur Doğan, tüm ırkçı, şovenist saldırılara ve hedef göstermelere rağmen dün gece (28 Mayıs Cumartesi), İBB Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda muhteşem bir konsere imza attı.
Ona yönelik saldırgan açıklamaları yaymamak adına tekrarlamayacağım, daha en başta belirtmek gerekir, bu açıklamalar “nefret suçu” kapsamında.
Seyirci de muhteşemdi
Evrensel hukukun geçerli olduğu ülkelerde bu suçu işleyenlerin yargılanıp ceza alması gerekiyor. Irkçı saldırılara rağmen hukuken korunmasa da Aynur’u konserde seyircisi sardı sarmaladı.
Coşkusuyla, neşesiyle, eşlik her ettiği şarkıyla “Aynur’a yalnız değilsin, buradayız” mesajı verdi. Büyük bir kısmı için Aynur Doğan konserine gitmek sadece müzik dinlemek değil, politik bir tepkiydi.
Harbiye Açıkhava konser alanının 4200 kişi kapasiteli olduğunu düşünürseniz, görevlilerden aldığım bilgiye göre salonda en az 5 bin seyirci vardı.
Ve bu seyirci, konserin daha başında "Keçê Kurdan" dese de Aynur konsere “Nûrê” ile başladı. Hangi şarkıyı söylemeye başlasa seyirciden aynı talep geldi: “Keçê Kurdan".
"Keçê Kurdan” da ısrarlı olan seyirci, saygı ve sevgisini de Aynur’a göstermekte de ısrarcıydı. Gece boyunca, alkışlar, zılgıtlar hiç susmadı, “Çok yaşa Aynur”, “Jin jiyan azadî” sloganı yükseldi.
"Biz iki dilde de söylüyoruz"
Aynur, “seher yeli sultanımdan bir haber” şarkısını söylemeye başlamadan önce şarkının hangi yöreden geldiğini belirtti ve “Biz iki dilde de söylüyoruz” dedi.
Konserin en güzel anlarından biri Aynur’a da sürprizdi aslında. Yıllar önce, şarkı söylerken pet şişe atılan sahnede, Aynur’un önüne yüzlerce karanfil atıldı.
Aynur, ırkçı nefretin hedefinde olduğu 2011’deki konseri sonrasında, kendisini yuhalayanları affettiğini ama en önemlisinin "bir konseri yan yan yana izleyememek" olduğunu söylemişti.
"Beni yuhlamaları belki o kadar önemli değil. Ama sahneye çıkan bir sanatçıya her ne gerekçe olursa olsun pet şişe, minder atılmasını kabul edemiyorum. Ama burada üzerinde düşünülmesi gereken en önemli konu 'yan yana oturup bir konser izleyememek'. Bu Türkiye adına çok hüzün verici...”
Aynur 2022 Harbiye Konseri’nde salonda yan yana şarkı söyleyen binleri gördüğü için belki de konserin sonunda bu kez “Hayaldi gerçek oldu” dedi.
Müzisyen arkadaşları
Konserin bir bölümünde sahnede birlikte müzik yaptığı arkadaşlarını tanıttı Aynur.
Azerbaycan’dan Salman Gambarov piyanoda, Kanada’dan Chris Jennings bassta, Fransa’dan Patrick Goraguer davulda, Yeni Zelanda’dan James Wylie saksafonda, Türkiye’den Caner Malkoç klarnette eşlik etti Aynur’a.
Aynur’u hedef gösteren "tek sesliler” korosuna karşı, Aynur Doğan, en iyi olduğu yerden, en güçlü yanıyla sesiyle yanıt verdi.
“Tek sesliler” korosuna karşı, farklı ülkeden müzisyenlerin yer aldığı çok sesli bir sahne kurdu.
Onu bu kadar etkileyici yapanın sesi, müziği olduğu kadar sahnesinde birlikte müzik yaptığı farklı ülkelerden müzisyenlere de yer vermesi, müzikteki kapsayıcılığı gibi geliyor.
Tek sesli nefretin karşısında çok sesli bir sahne kuran Aynur, elbette seyircisinin “Keçê Kurdan” isteğini de konserin sonlarına doğru gerçekleştirdi. Ve bu sayede, belki de on dakikalığına Harbiye’deki binlerce kişi, Türkiye'nin yoksulluk, yolsuzluk, eşitsizlik, dengesizlik sorunlarını "uzaya gönderdi" de tek bir halay ve neşe halkasında birleşti.
Aynur Doğan 2022 Harbiye Konseri’nde, Aynur’un sahnesinde karanfiller, neşe, hüzün, çok seslilik, müzik, coşku, sarıp sarılmayan bir seyirci vardı, bir tek “nefret” yoktu.
Aynur sesinin etkileyiciliğiyle binlerin ruhuna ışık olurken, seyircisi de Aynur’un sesini, müziğini susturmak isteyenlere cevap verdi: Kürtçe müzik susmayacak!
(EMK)