Maslak Acıbadem Hastanesinde dün (21 Ağustos Salı) saat 12.00'de vefat eden Avukat Kemal Işkın Keleşoğlu, yaklaşık bir yıldır mide kanseri tedavisi görüyordu. Geçtiğimiz günlerde durumu kötüleşen Keleşoğlu yeniden hastaneye yatırılmıştı.
Cenaze törenine Keleşoğlu'nun eşi Sevim, oğulları Savaş ve Utku ile birlikte, bazı yakın arkadaşları, Avukat Taylan Tanay, Avukat Ömer Kavili ve Çağdaş Avukatlar Grubu temsilcileri, 12 Eylül davalarından müvekkilleri, Birgün gazetesinden İbrahim Aydın, Hava İş Sendikası Başkanı Atılay Ayçin ve sendikalı işçiler, direnişteki Hey Teks tekstil işçilerinden bir grup katıldı.
Kemal Keleşoğlu'nun cenazesi ailesinin isteği üzerine aynı gün ikindi vaktinde Ataköy 5. Kısım Camisi'nden kaldırılarak Büyükçekmece Yeni Mezarlık'ta toprağa verildi.
İstanbul Barosu'nda 9970 Sicil numarasıyla kayıtlı olan Kemal Işkın Keleşoğlu, Çağdaş Avukatlar Grubu'nu kuranlar arasındaydı ve çeşitli dönemlerde bu listeden seçilerek Baro kurullarında görev yaptı.
90'lı yıllarda Turgut Kazan'ın Başkanlığında İstanbul Barosu Genel Sekreterliği de yapan Keleşoğlu, 29 Temmuz 2009'dan itibaren Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurul Üyeliğinde bulunuyordu.
1 Ocak 1946 Adana Kozan doğumlu olan ve 68 kuşağının bir ferdi olarak İstanbul Hukuk Fakültesini bitiren Kemal Işkın Keleşoğlu, ceza hukuku ve iş hukuku alanlarında ihtisas yapmıştı. 70'li yıllardan itibaren ceza davaları yanı sıra iş ve sendika davalarında Avukatlık yaptı. İşverenlere ve devlete karşı binlerce işçinin ve kamu emekçisinin hak kayıplarını engelleyen çok sayıda davayı başarıyla sonuçlandırmıştı.
Stajyerliğinden itibaren Petkim-İş, Devrimci Sağlık-İş, Devrimci Metal-İş, Kimsan-İş sendikalarının, memur derneklerinin hukuk müşavirliğini yapan Keleşoğlu, bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra, 1992 yılından itibaren Hava İş Sendikasının hukuk müşaviri olarak mesleğini sürdürüyordu.
Kemal Keleşoğlu, yanında çok sayıda avukat yetiştirmiş seçkin ve usta bir hukukçuydu.
12 Eylül davalarının direngen avukatıydı
12 Eylül döneminde başta İstanbul Devrimci Yol Davası olmak üzere hemen tüm siyasi davalarda çok sayıda devrimcinin avukatlığını üstlenen Kemal Keleşoğlu, devrimcilerin 'Kemal abi'si, siyasi tutuklu yakınlarının da moral destekçisi oldu. O dönemde çaresiz ve umarsız kalmış nice insana umut ışığı olan ve yardım eli uzatan Kemal Keleşoğlu, 80'li yıllar boyunca hemen her gününü cezaevi kapılarında ve sıkıyönetim mahkeme salonlarında geçirmiş örnek bir dayanışmacı ve örnek bir hukuk insanıydı.
Aslen Adanalı olan ve 68 kuşağının bir ferdi olarak İstanbul Hukuk Fakültesini bitiren Kemal Işkın Keleşoğlu, ceza hukuku alanında ihtisas yapmıştı. 70'li yıllardan itibaren ceza davaları yanı sıra iş ve sendika davalarında avukatlık yaptı. İşverenlere ve devlete karşı binlerce işçinin ve kamu emekçisinin hak kayıplarını engelleyen çok sayıda davayı başarıyla sonuçlandırmıştı.
Yaşamı hak ve adalet mücadelesiyle geçti
Çok uzun yıllar boyunca bir devrimci ve hukukçu olarak hak ve adalet mücadelesinde yer alan Kemal Keleşoğlu, 12 Eylül dönemi sonrasında ve 90'lı yıllarda İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP), Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakfı'ndan (TAKSAV) Dostluk Yardımlaşma Vakfı'na, Mavi Radyo'dan Birgün gazetesine, yurttaş girişimlerinden bağımsız aday çalışmalarına çok sayıda örgütlenmeye kurucu ve yönetici olarak katıldı. (BA/HK)