Avrupa Birliği Konseyi, 2011 yılını "Avrupa Gönüllü Faaliyetler Yılı" (European Year of Volunteering) olarak ilan etme yönündeki Komisyon önerisini kabul etti. Bilindiği üzere, Avrupa Birliği her sene belirli bir tema dahilinde Birlik düzeyindeki bilinç düzeyini artırmak ve duyarlılıkları güçlendirmek hedefiyle tematik etkinlikler düzenlemektedir. 2009 yılında Yenilikçilik ve Yaratıcılık teması çerçevesinde yoğunlaşan söz konusu etkinlikler, 2010 yılında ise "Yoksulluk ve Sosyal Dışlanmayla Mücadele" yılı özelindeki faaliyetlerle devam edecek.
"Avrupa Gönüllülük Yılı"ndan kasıt ise, bireylerin gönüllü faaliyetler yoluyla sosyal yaşantıya daha aktif katılımının önünün açılması ve sivil toplum düzeyindeki katılımının ve sosyal uyumun artırılmasıdır. Ayrıca, Avrupalı bireylerin bilgi, yetenek, zaman, deneyim ve öz kaynaklarını, belirli bir amaç doğrultusunda kullanıp, yeteneklerinin körelmesini önleyerek topluma bir katma değer sunmaları söz konusudur.
Bu zamana değin Avrupa Birliği, Gençlik Programları çerçevesinde "Avrupa Gönüllü Hizmeti" gibi araçlarla bu yönde bazı girişimlerde bulunmakta idi. Ancak, 2011 yılının spesifik olarak bu konuya odaklanması, girişimlerin sürdürülebilirliği açısından kayda değer bir katkıda bulunacağı ümidi doğuruyor. Keza, Avrupa Parlamentosu, bu yöndeki etkinliklerin finansmanı için, 2010 yılında hazırlık bütçesi olarak 3 milyon Euro, 2011 yılında ise 8 milyon Euro tahsis edilmesini şimdiden onayladı.
Öte yandan, ekonomik krizin etkilerinin yoğun hissedildiği sektörlerde gönüllü faaliyetlerin, ekonomik ve sosyal döngülerin üzerindeki baskıyı hafifletmesi açısından önemli bir faktör olduğu da gözlerden kaçmamalı. Özellikle eğitim, kültür, çevre, sağlık, sosyal destek, tüketicinin korunması, araştırma alanlarında, gönüllü faaliyet önemli bir katalizör görev görmekte. Ne güzel söylemiş Churchill: "Aldıklarınız geçinmenizi sağlar; verdiklerinizse bir hayat kurar..." (You make a living by what you get. You make a life by what you give.)
Söz konusu tematik yıl çerçevesindeki etkinliklerin medya görünürlüğünün sağlanması için açılan logo yarışmasındaki öneriler ise, "gönüllü yaratıcılık" diye bir kavram üretmemize neden olacak derecede ilginç ve yenilikçi!(MT/EÜ)
* Menekşe Tokyay, İstanbul Kültür Üniversitesi - Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (IKU/GPoT).