Kore, Asya ve dünyadan belgesellerin katılımıyla askerden arındırılmış bölgede gerçekleşen festivalin bu yılki tarihleri 14-21 Eylül. Tüm gezegeni belgesel aracılığıyla irtibatlandırma şiarıyla yoluna devam eden etkinlikte, 137 belgesel seyirciyle buluşacak.
Bilhassa bağımsız film sanatını geliştirmek amacını güden festival yöneticileri, bölgede belgesellerin sevilmesini sağlamak üzere ellerindeki tüm imkanları seferber etmiş vaziyettler.
DMZ bu yüzden yalnız film gösterimleriyle kısıtlı kalmayıp belgesel sektörüne yönelik faaliyetlerinin yanında seyircinin azami seviyede belgesellerle bütünleşmesini sağlayacak birçok etkinlikle programını genişletmeyi görev bilmiş.
2023 yılında organize edilen 15. DMZ’nin yarışmalı bölümleri "Uluslararası", "Hudut", "Kore" ve "Özel Ödül" başlıklarını taşıyor. Kore yapımı belgesellerin yarışacağı bölümün jürisi Montreal Uluslararası Belgesel Festivalinin sanatsal eş başkanı Hubert Sabino-Brunette, belgesel yönetmeni Kim Jinyeoul ve SİYAD’dan tanıdığımız Ruggero Calich’ten müteşekkil.
Aşina deyince…
Vuslat Karan ve Burcu Melekoğlu’nun yönetmen hanesinde adını gördüğümüz belgesel muhtelif detaylarıyla aşina olduğumuz Rüzgar Erkoçlar’ın tecrübelerini hatırlamamıza vesile olacak.
Festivalin Verite bölümünde seyirciyle buluşacak "Blu ID" adını taşıyan film Türkiye’de aslında geleneksel olarak kabul gören cinsel yönelim meselesinin gericiler tarafından nasıl manipüle edildiğini bir kez daha gözümüze sokuyor.
Filmin kahramanı bir televizyon yıldızı olduğundan mevzunun nasıl abartılarak medya tarafından sömürüldüğünü de görmek megalomaniye kendini kaptırmış güruhların zavallılığına herkesi ikna edecek gibi duruyor.
Bölünmüşlük kimin işine geliyor?
Festivalin uluslararası yarışmasında yer alan Defectors adlı belgesel uzun yıllardan beri Kore yarımadasında yaşanan bölünmüşlüğü layıkıyla aktarıyor.
Visions du Réel’den ödüllü film mütevazı yönetmen Kim Hyunkyung’un şahsi tecrübesini samimiyetle seyirciyle paylaşmasını sağlarken Kıbrıs gibi ikiye bölünmüş tüm coğrafyalarda olanların ağırlığını da ayrıntılarıyla hissettiriyor.
Kuir olmak yeni bir şey mi?
Rusya’nın baskıcı rejiminde farklı olmanın ne kadar zor olduğunu bize bir kez daha hatırlatan "Queendom" adlı belgesel de DMZ’nin uluslararası yarışmasında şansını bir kez daha deniyor.
Yönetmen Agniia Galdanova’nın gözaltına alınma ihtimalini bile bile kendine has kahramanının peşini bırakmaması büyük cesaret örneği. Savaşı, yokluğu ve muhtelif entrikaları kamufle etmek için tüm dünya politikacılarının propagandalarına malzeme ettiği LGBTİ düşmanlığı insanın genlerinde var olanı inkar etmekle eşanlamlı.
Şiddete karşı, çevreye duyarlı
Video oyununundan belgesel olur mu diyenlere, gene Visions du Réel’de muhtelif ödüllerle taçlandırılmış "Knit’s Island" biçilmiş kaftan. Festivallerin gözdesi haline gelmiş Ekiem Barbier, Guilhem Causee ve Quentin L’Helgoualc’h imzalı film barındırdığı şiddete rağmen aslında barışçıl bir mesaj verdiği gibi çevreci tavrıyla da göz dolduruyor, meraklılarına duyurulur.
Kore yarımadasını ikiye bölen 250 km uzunluğunda ve dört km genişliğindeki sınır bölgesinden, yeryüzünün en sıkı korunan hududunun enerjisininin mümkün olduğunca tesiri altında kalmadan başka haberler iletmek dileğiyle…
Festival hakkında teferruatlı malumata buradan ulaşabilirsiniz
(MT/EMK)