Özgürlük nasıl olur da sizi bulur ve hatta sizin olur. Yanıt aslında çok basit: talep etmekle. Yani önce istemek lazım. Özgürlüğü ve iradi varlığı her alanda talep ederseniz ve şüphesiz bunun için mücadele ederseniz ve hatta çokça inat ederseniz, özgürlüğe yani kendinize daha bir yaklaşırsınız.
"Bakkalınızdan Linux isteyin" derken de bunu kast etmiştim. Bakkalınızdan Linux isteyin ki bilmese dahi haberi olsun. Özgürlüğü o kadar unuttuk ki tanımlamada ve algılamada sorunlar yaşamak mümkün.
"Gelecek Özgür Çözümlerde" ya da kısaca GÖÇ
Göç, bildiğiniz üzere tarihte, susuz, üretimsiz alanlardan üretimli, verimli alanlara taşınmak şeklinde yaşanmıştır.
Yazılımda göç ise yatay ve dikey eksende ele alınabilir.
* Birincisi sürümler arası göç. Örneğin Windows 95'ten Windows 2000'e...
* Topyekün göç. Örneğin MicroSoft Office ailesinden (Word, Excel, Powerpoint) OpenOffice'e (Writer, Calc, Impress, Draw, Math).
Bu örnekler çoğaltılabilir. Çoğaltılamadığı durumlarda, yani "kapalı kaynak kodu" alanından "özgür açık kaynak koda" göçün fiziksel olarak mümkün olmadığı durumlardaysa iş başa düşüyor. El birliği ile bunu mümkün hale getirmek zorundayız.
GÖÇ gerekli mi?
Özgür yazılım anlatılarında özgür yazılımın ne olduğu anlatıldı. Ekonomik anlamdaysa yereli güçlendiren yapısı vurgulandı. Son olarak da renkliliği, çeşitliliği ve çeşitlilik içinde nasıl bir birlik ya da birliktelik olduğu defalarca anlatıldı.
Ortak aklın keşfinin gelecek için son çare olduğunu, ortak olmayan sorunlarımızın olmadığını ve bu dünyada aslında aynı kaderi paylaştığımızı zaten biliyoruz.
Kaderin dönüşümünün elimizde olduğunu düşünenler de, bu satırlara ilgi duyanlardır diye düşünüyorum.
Bundan sonra "GÖÇ gerekli midir?" sorusunun -çok anlamsız kalsa da- yanıtını bir kaç maddede sıralayalım.
* Birlikte üretmek ve herkesle paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorsanız,
* Bilgi kamusaldır lisanslanamaz, lisanslansa dahi bu kamu lisansıdır diyorsanız,
* Dilinizin kullandığınız yazılımlara yansımasını ve organik olan dil sürecinin yaşayarak kendini sürdürmesini istiyorsanız. Kendi dilinizde yazılım kullanmak istiyorsanız,
* Ülkenizin ya da yerelinizin bir pazar yada nesnel bir öğe olarak görülmesini istemiyorsanız,
* Üretim gücünün yerelinizde de gelişmesini ve bu şekilde ortak aklın bir parçası olmak istiyorsanız,
* Yerelinizin ekonomik potansiyelinin lisanslar nedeni ile merkezlere akmasını ve bunun size siyasal baskı olarak dönmesini istemiyorsanız,
* Kullandığınız ürünün üreticisi olmak istiyorsanız,
* Üründe tek tip değil çok renkli ve sizi yansıtan alternatifler sunulsun istiyorsanız, GÖÇ gereklidir. Bu nedenleri artırmak mümkün. Başka bir yaşamı isteyenler, bilimden yana olanlar, yurdunu ya da yerelini önemseyenler bakkalından Linux isteyecekler.
GÖÇ Çalışmaları
GÖÇ için çok şey hazır. Ancak her şey hazır değil. O nedenle GÖÇ çalışmalarında bir kaç aşamadan söz edeceğiz.
GÖÇ bugün hemen şimdi:
Bugün her aldığınız bilişim ürününde "Linux var mı?, Linux'a uyumlu mu? Bunun alternatifi özgür yazılım mümkün mü?" sorularını sormak gerek. Bunun yanı sıra "Ben ne yapabilirim?" de bu aşamanın soruları arasında.
Belki en kısa yoldan www.lkd.org.tr ile bağlantı kurmak ve Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) ile tanışmak ilk adım olabilir.
"Yok ben bu derneğe küstüm" derseniz listelerde onlarca proje grubuna katılabilirsiniz.
Hatta kendi proje grubunuzu bile kurabilirsiniz. Bu projeler yazılım projeleri olabildiği gibi çeviri ve hatta tanıtım projeleri bile olabilir.
Tüm bunları beğenmeyenler Bakkalından Linux isteyerek çalışmalara başlayabilir. Bakkalın "Linux ne ola ki?" sorusunu yanıtlarken, siz de, bakkal da özgür yazılım gruplarına dahil olmuş olur.
Yarın için hazırlıklar :
Eğer bilgisayarda sadece elektronik posta okuyup, İnternet'te gezinip, bilgi toplayıp, kelime işlem, hesap tablolarıyla ilgileniyorsanız, o zaman yarın özgür yazılımlara göçebilirsiniz.
Bunun için openoffice, firefox ve thunderbird www.openoffice.org.tr ve www.mozilla.org.tr adreslerinde sizi bekliyor.
Her iki siteden de isteyenler İngilizce, isteyenler Türkçe açıklamalara ulaşabilir.
Uzun dönem için hazırlıklar
Uzun dönemde yapılacaklar için DPT, 2005 planında 7. maddede eylem kararı aldı:
"Kamu kurum ve kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımların uygulanabilirliği hukuki, idari ve mali boyutlarını da içerecek şekilde araştırılacaktır. Bu çalışmalar sonucunda bir kamu kuruluşunda açık kaynak kodlu yazılım uygulamalarına geçiş için pilot uygulama gerçekleştirilecektir."
Kamu dışında, sosyal grupların da bu konuya sahip çıkması gerekiyor. Daha doğrusu, iradelerini ellerine alma kararı vermeleri ve bu kararın gereğini yerine getirmeleri gerekiyor.
Yukarıdaki planda bu konuda teknik öneriler getirilmiş. Kurumlarda farklılıklar gösterse de kurum bunu kendine özel bir şekle sokarak bir göç planı çıkarabilir.
Artık GÖÇ zamanı. En renkli yüzlerinizle göçe hazırlanın. Göçemeyen de korkmasın. Göç güç bir iş. "GÖÇ"erek aslında bastığınız yerden değil battığınız yerden çıkacaksınız. Kolay gelsin. (AA/EZÖ/TK)
Artık GÖÇ Zamanı
Birlikte üretmek ve herkesle paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorsanız, Bilgi kamusaldır lisanslanamaz, lisanslansa dahi bu kamu lisansıdır diyorsanız, Gelecek Özgür Çözümler (GÖÇ) gerekli...
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.
ilgili haberler
diğer yazıları