Adı Arianna. 15 Temmuz 1950 tarihinde Atina'da dünyaya geldi. Annesi Elli, gazeteci ve yayıncı babası Konstantinos Stassinopoulos'tan Arianna 11 yaşındayken boşandı.
Anne, boşanmadan 5 yıl sonra beraberinde Arianna ve kardeşi Agapi ile birlikte İngiltere'ye göçtü. Arianna lise eğitiminden sonra iktisat eğitimi gördü.
80'lerde geçtiği New York'ta ilk eşi petrol zengini, sinemacı ve Cumhuriyetçi Partili Michael Huffington ile evlendi. Arianna'nın bu evlilikten iki kızı dünyaya geldi.
Arianna Huffington, bu evlilikle birlikte adım attığı ABD'nin siyasi ve ekonomik elit tabakasında enerjik ve sosyal kişiliğiyle daha sonraki projelerinde önemli rol oynayacak ağlar kurdu.
40'ından sonra solcu oldu
Toplam 13 kitabı kapsayan eserlerine 1974'te The Female Woman'la başladı. Son kitabı Third World America başlığıyla 2010'da çıktı. Televizyonda tartışma programlarının gözde konukları arasına girdi. Gazetelerde siyasi gelişmeleri yorumladığı köşesi, okurlardan büyük ilgi gördü.
Zaman içinde siyasi görüşleri sağdan sola kaydı. 2003 yılında Demokrat Parti'den Kaliforniya eyaleti valiliğine aday oldu. Sandıkta Cumhuriyetçi Partili Arnold "Terminatör" Schwarzenegger'e karşı kaybetmiş olması belki onun geleceği açısından daha hayırlı oldu. 2005'te girişimci ve gazeteci Kenneth Lerer ile birlikte, yaklaşık 1 milyon dolar yatırımla Huffington Post ( http://www.huffingtonpost.com/ ) isimli online haber sitesini kurdu.
Kişisel bakış açısına önem verdi
Site ilk dönemlerde daha çok başka haber sitelerine linkler verdi ya da kaynak göstererek diğer sitelerden alıntı yaptı. Salt haberden ziyade yorumu, yazarın kişisel bakışını öne çıkardı.
Kişisel ilişkilerini kullandı; siyaset, ekonomi ve eğlence dünyasından birçok ünlü ismi sitesinin yazarları arasına kattı. Barack Obama, Hillary Clinton, Bill Gates, George Clooney, Madonna ve Donna Karan'ın da aralarında bulunduğu birbirinden ünlü isimler Huffington Post'ta yazmaya başladı.
"Gazetecilikte kalite" öne çıkardığı sloganlardan oldu. Birkaç yıllık bir site olmasına rağmen anlı şanlı birçok gazetenin köşe yazarını transfer etti. Binlerce blog yazarıyla içerik ortaklığı anlaşması yaptı. "Blogger Queen" olarak anılmaya başlandı. Bütün bunlara bir de son yıllarda haber merkezini güçlendirerek kurumun kendi katkılarını ekledi. Çalışan sayısı 200'ü aştı.
Teknik düzeyde bitmeyen yenilenme
Huffington Post, teknik açıdan da sürekli kendini yeniledi. İçerik yönetim sistemini Ukrayna'dan Şili'ye, Hindistan'dan Filipinler'e birçok yazılım mühendisinin çalışmasıyla, görselliğin ihmal edilmediği, buna karşılık içeriğin ön planda olduğu, kolay okunur bir sayfa yapısı geliştirdi. "Okur/kullanıcı hareketi", online raporlar gece-gündüz göz önünde tutuldu. Okurun/kullanıcının ilgisini çeken yazılar hemen ön plana çekildi.
İçeriğini ücretsiz sunan, gelirini reklamlardan elde eden Huffington Post, okurdan büyük ilgi gördü. Aylık 25 milyon tekil ziyaretçi sayısıyla Washington Post ve USA Today'i solladı. Bazı yazılarına 5 bini aşan okur yorumunun yapılıyor olması, siteye gösterilen ilginin düzeyi hakkında bir fikir veriyor.
Huffington Post, bununla da kalmadı: Ücretsiz bir haber sitesi olmasına rağmen 2010'da kâr etmeyi de başardı. Başarı, büyük grupların ilgisini çekmekte gecikmedi.
Yeni medya güçleniyor, "eskiler" kan kaybediyor
1 Ocak 2011 tarihli Biamag'da Neslihan Çavuş imzasıyla yayınlanan 2011'de Medyaya Yön Verecek 10 Trend ( http://bianet.org/bianet/biamag/126893-2011de-medyaya-yon-verecek-10-trend ) başlıklı yazıda şu tesbitlere yer veriliyordu:
"Yılların kurumsallaşmış medya kurumları ile henüz birkaç yılı geride bırakmış internet yayınları birleşiyor. 12 Kasım 2010'da, 80 yıllık ve 2 milyon tirajlı haftalık dergi Newsweek, 'The Daily Beast Newsweek Publishing' adı altında, henüz 2008 yılında kurulan The Daily Beast sitesiyle birleştiğini ilan etti. AOL ( http://www.aol.com/ ) ise 28 Eylül 2010'da ünlü teknoloji blogu TechCrunch'ı bünyesine kattığını duyurdu. 2011 yılında da devam etmesi beklenen bu satın alma ve birleşmeler, internetin gelişimiyle birlikte 'yeni medya'nın da öneminin ne kadar arttığını ortaya koyuyor. Yeni ve gelişkin cihazlarla güçlenen teknik altyapı, yeni medyaya güç katarken, yalnızca gazete, dergi, TV gibi eski mecralarda boy gösteren kuruluşların 'kan kaybını' hızlandıracak. Süreç, yeni ve sürpriz birleşmeleri gündeme getirebilecek."
AOL medya grubunun başında
AOL - Huffington Post birleşmesi, yeni medyanın kazanmış olduğu gücü ortaya koyuyor. Bir zamanların devi AOL, 2010'da yüzde 26 azalan 2,4 milyar dolarlık cirosunu "The Huffington Post Media Group" adını verdiği yeni bir yapıyı inşa etmek için kullanıyor.
İki yıl önce Google'dan transfer olan AOL Başkanı Tim Armstrong, Huffington Post'a 300 milyon doları nakit, 15 milyonu AOL hisse senedi olmak üzere 315 milyon dolar ödemekle kalmadı, yeni medya oluşunun başına da bu yeni medya aracının başarısındaki iradeyi, Arianna Huffington'ı getirdi. "The Huffington Post Media Group" bünyesinde Engadget ( http://www.engadget.com/ ) ve TechCrunch ( http://techcrunch.com/ ) gibi teknoloji-haber siteleri, harita servisi MapQuest ( http://www.mapquest.com/ ) ve sinema sitesi Moviefone ( http://www.moviefone.com/ ) da yer alıyor.
Atinalı gazeteci Konstantinos Stassinopoulos'un kızı Arianna'nın dolu dizgin hayatı, bırakın hız kesmeyi, asıl 60'ından sonra daha da heyecan verici hale gelmiş görünüyor. Merakla izlemeye devam edeceğiz. (NH/EÖ)